پس از نشر گزارش ها مبنی بر بازگشایی بندر واگه ،اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان میگوید که تنها به کانتینرهای متعلق به تاجران افغان که در بند واگه متوقف ماندهاند، اجازه عبور داده شده و از ادامه باز بودن این مسیر اطلاعی وجود ندارد.
خان جان الکوزی، عضو هیئت مدیره این اتاق در صحبت با رادیو آزادی روز یکشنبه (۲۸ ثور ، ۱۸ می) ، بندر واگه را یک بندر تجاری مهم برای صادرات افغانستان به ویژه میوه خشک به هند توصیف کرد و ابراز امیدواری کرد که برای حل این مشکل، راه حل دائمی پیدا شود.
او افزود که تاجران افغان در بیست روز گذشته به همین دلیل میلیونها دالر ضرر کردهاند.
«در این چند روز، افغانستان به دلیل کمبود وسایل نقلیه صدها هزار دلار ضرر کرده است، در حالی که کالاها به بازارها نرسیدهاند. این فقط یک مجوز یکباره است، به این معنی که در حال حاضر تا ۱۶۰ کانتینر اجازه عبور داشتهاند، اما آینده آنها مشخص نیست.
مسیر واگه برای ما حیاتی است. این کوتاهترین مسیر تجاری برای افغانستان است.»
در پی تشدید تنش و خشونت بین هند و پاکستان، از ۲۴ اپریل به لاریهای بازرگانان افغان اجازه داده نشده است که از طریق پاکستان به هند سفر کنند.
با این حال، طبق گزارش رسانههای هندی، در ۱۶ می، به این لاری ها که حامل ۱۵۰ تن میوه خشک متعلق به تجار افغان بود و بین لاهور و واگه متوقف شده بودند، اجازه عبور داده شد و به بندر اتاری هند انتقال یافته اند.
هرچند حکومت پاکستان در ۳۰ اپریل اعلام کرد که به درخواست سفارت حکومت طالبان در اسلام آباد، به موتر های ترانزیتی حامل کالاهای افغانستان اجازه عبور از بندر واگه را داده است ؛ اما حکومت هند ورود هرگونه کالای ترانزیتی از پاکستان را ممنوع کرده است.
وزارت تجارت و صنایع هند در نامهای رسمی اعلام کرده بود که تا اطلاع ثانوی، واردات و صادرات انواع کالاهای ترانزیتی از پاکستان ممنوع است و این تصمیم برای حفظ امنیت ملی هند اتخاذ شده است.
در این حال، انجمن صادرات میوه خشک افغانستان و تاجران افغان نیز میگویند که موترها و کالاهای آنها مدت زیادی متوقف مانده و خسارات زیادی متحمل شدهاند.
خالد احمد رحمانی، سخنگوی انجمن صادرات میوه خشک افغانستان، به رادیو آزادی گفت:
«از ۲۲ اپریل تاکنون، ضررهایی که تاجران متحمل شدهاند به دلیل کمبود ترانسپورت و خاک پولی است که به پاکستان پرداخت میشد. همچنین به دلیل گرمی هوا، میوههای خشک کیفیت اولیه خود را از دست دادهاند، این کالاها به قیمتی که باید فروخته میشدند، فروخته نخواهند شد.»
حاجی عبدالحد، تاجر میوه خشک، نیز از ضررهای سنگینی که متحمل شدهاند، صحبت میکند:
«
ما لک ها دالر ضرر متحمل شدهایم
، این جاده اکنون فقط برای وسایل نقلیه متوقف مانده باز است، نه به طور دائم، نگرانی ما بیشتر برای آینده تجارت است،درخواست ما این است که به تجارت آسیب نرسانیم. هند و پاکستان باید مشکلات خود را از طریق گفتگو حل کنند.»
اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان میگوید که این کشور سالانه حدود ۵۰۰ میلیون دالر دادوستد بازرگانی از مسیر واگه با هند انجام میدهد.
حدود چهار ماه پیش، وزارت امور خارجه هند نیز از بندر چابهار برای استفاده تجارت بین دو کشور یاد آوری کرده بود.
در زمان جمهوری مخلوع، افغانستان با هند از طریق دهلیز هوایی نیز ارتباط تجارتی داشت که اکنون غیرفعال است.