شماری از شهروندان در گفتوگو با رادیو آزادی گفتند که نبود هماهنگی در اعلام روزهای مهم مذهبی، میتواند به وحدت امت اسلامی آسیب برساند.
یک باشنده شهر مزارشریف ولایت بلخ که نخواست نامش در گزارش گرفته شود به شرط تغییر صدایش روز چهارشنبه ۷ جوزا به رادیو آزادی گفت که قصد دارد در روز عرفه روزه بگیرد.
ما نمی دانیم طبق فرمان کدام یکی از اینها ما این مراسم مذهبی خود را به جا بیاوریم
"ما حیران استیم کدام روز عرفه را روزه بگیریم، روز عرفه خو یک روز است و مردم در عرفات در عربستان سعودی جمع می شوند و ما اینجا روزه میگیریم، پس ما نمی دانیم طبق فرمان کدام یکی از اینها ما این مراسم مذهبی خود را به جا بیاوریم. "
یک باشندهٔ کابل که او نیز نخواست نامش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت که روز عرفه وحدت و یکپارچگی مسلمانان را نشان می دهد، زیرا مسلمانان از سراسر جهان درشهر مکه عربستان برای ادای فریضه حج جمع می شوند.
نباید در روز عرفه و عید قربان اختلاف باشد
"این درست است که هر کشور می تواند براساس رویت ماه روزه بگیرد و یا عید قربان را تجلیل نماید و علما نیز در این مورد اختلاف دارند ولی گپ خوب این است که نباید در روز عرفه و عید قربان اختلاف باشد چون در این اتحاد امت مسلمان است، و روزه روز عرفه هم است ."
ستره محکمه حکومت طالبان اعلام کرده که ده روز بعد، شنبه ۱۷ جوزا، به عنوان نخستین روز عید قربان در افغانستان تجلیل خواهد شد.
این اداره طالبان ناوقت روز سه شنبه ۶جوزا با نشر اعلامیهای در شبکه ایکس خود افزوده که به اساس رؤیت ماه، ۱۷ جوزا دهم ماه ذوالحجه و روز اول عید قربان است.
این در حالی است که عربستان سعودی و شماری از کشورهای اسلامی دیگر، روز جمعه، ۱۶ جوزا را به عنوان نخستین روز عید قربان اعلام کردهاند.
کمیته رؤیت هلال عربستان سعودی که تحت نظر ستره محکمه این کشور فعالیت میکند، اعلام کرده که روز پنجشنبه ۱۵ جوزا عرفه و جمعه ۱۶ جوزا روز اول عید قربان خواهد بود.
شماری از عالمان دین می گویند از لحاظ فقهی به این موضوع "اختلاف مطالع" گفته می شود که بعضی از علما آنرا معتبر می دانند ،اما برخی آنان معتبر نمی دانند.
فضل الهادی وزین، عضو اتحاد جهانی علمای مسلمانان در صحبت با رادیو آزادی گفت که برخی علما و کشورها معتقدند که رؤیت هلال در یک منطقه برای همه کافی است، در حالیکه برخی دیگر میگویند که هر منطقه باید رؤیت هلال مخصوص خود را داشته باشد.
او افزود اگر چه از نظر فقهی این موضوع مشکل ندار،اما بهتر است که در تعین روز عرفه اختلاف نباشد: "بخاطر وحدت و یکپارچگی مسلمانان و همچنان اینکه حج خودش رمز یا سمبول وحدت و یکپارچگی مسلمانان است بهتر است که به اعلام عربستان سعودی اعتبار داده شود و در کشور های دیگر همان عرفه معتبر پنداشته شود."
اختلاف طالبان با عربستان سعودی در تعیین روز عرفه و عید قربان و همچنان آغاز ماه رمضان و تجلیل از عید آن، پیشینه دارد و در سالهای گذشته نیز روزهای متفاوتی از سوی این دو مرجع اعلام شده است.
براساس روایات اسلامی عرفه، روزی است که زائران برای انجام فریضه حج در دشت عرفات شهر مکه عربستان سعودی گرد هم میآیند.
بر همین اساس برای مسلمانانی که به سفر حج نرفته اند نیز، این روز بافضیلت است؛ بسیاری از آنها روزه میگیرند و به دعا، استغفار و عبادت میپردازند.
گفتنی است که وزارت ارشاد، حج و اوقاف حکومت طالبان بتاریخ ۱۶ حوت سال گذشته اعلام کرده بود که برای افغانستان برای اشتراک در مراسم حج در سال ۱۴۰۴ خورشیدی ۳۰ هزار سهمیه داده شده که هزینۀ سفر حج هر زائر بیش از ۲۸۲ هزار افغانی تعیین شده است.