در پی واکنشها به تصمیم روسیه مبنی بر بهرسمیت شناختن حکومت طالبان، ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان، با ابراز ناامیدی از تصمیم روسیه برای بهرسمیت شناختن طالبان، این اقدام را نگرانکننده خوانده است.
او ناوقت روز شنبه، ۵ جولای، در صفحهٔ ایکس خود نوشته که تا زمانی که بهبودهای پایدار و قابلتأیید در زمینهٔ حقوق بشر، بهویژه حقوق زنان و دختران، صورت نگیرد، طالبان نباید عادیسازی شوند.
آقای بنیت در ادامه تأکید کرده است که این تصمیم روسیه یک الگوی خطرناک ایجاد میکند و رژیمهایی را که در افغانستان و فراتر از آن حقوق بشر را بدون ترس از پیگرد نقض میکنند، جسورتر میسازد.
شماری از زنان و دختران افغان که زیر سایهٔ حکومت طالبان از حقوق اساسیشان محروماند نیز میگویند که بهرسمیت شناختن طالبان از سوی کشورهای قدرتمند جهان، همچون روسیه، آنان را در بیتوجهی به حقوق زنان دلیرتر میسازد.
هیچ کشوری نباید این حکومت را به رسمیت بشناسد تا زمانی که حقوق اساسی و اولیهٔ زنان و دختران افغان دوباره داده نشود.
بهار، یک دختر محروم از آموزش، به رادیو آزادی گفت: "واقعاً این خبر اصلاً برایم خوشایند نبود، به حیث یک دختر افغان فکر میکنم که هیچ کشوری نباید این حکومت را به رسمیت بشناسد تا زمانی که حقوق اساسی و اولیهٔ زنان و دختران افغان دوباره داده نشود. چون وقتی کشورهای بزرگی مثل روسیه این اقدام را انجام میدهند، حکومت طالبان هیچوقت مجبور و متوجه نمیشوند که باید تغییر ایجاد کنند یا به حقوق زنان احترام بگذارند."
یک زن که پس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان از کار کردن منع شده است و به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش در گزارش ذکر شود نیز میگوید:
"این تصمیم به نحوی حمایت کشورهای قدرتمند جهان را از حکومت سرپرست نشان میدهد، در حالی که در افغانستان حقوق انسانی دختران و زنان پایمال میشود و آنها حق دسترسی به علوم عصری و گشتوگذار در بیرون را ندارند. پس این اقدام نشاندهندهٔ این است که آنها از این قوانین حکومت طالبان حمایت میکنند."
این در حالیست که گلحسن حسن، سفیر تازهگماشتهشدهٔ طالبان در روسیه، روز شنبه ۵ جولای، اعتبارنامهٔ خود را به آندری یوریویچ، معاون وزیر خارجهٔ روسیه در مسکو تحویل داد.
خبرگزاری باختر تحت کنترل طالبان، براساس اعلامیهٔ مطبوعاتی سفارت افغانستان تحت کنترل طالبان در مسکو نوشته که متن اصلی اعتبارنامهٔ سفیر طالبان طی یک مراسم ویژه به ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه ارائه خواهد شد.
این اقدام پس از آن صورت میگیرد که به تاریخ ۳ جولای وزارت خارجهٔ روسیه و سفیر این کشور در کابل اعلام کردند که مسکو حکومت طالبان را بهرسمیت شناخته است.
حکومت طالبان این اقدام را روسیه را «جسورانه» خواند؛اما به رسمیت شناسی طالبان از سوی روسیه واکنشهای گستردهای را برانگیخت.
چین و برخی حامیان طالبان از آن استقبال کرده اند ؛شماری از نهادهای حقوق بشری و منتقدان پالیسیهای طالبان، این اقدام روسیه را شدیداً محکوم و آن را «همسویی در آپارتاید جنسیتی علیه زنان افغانستان و نقض آشکار اصول عدالت و حقوق بشر» عنوان کردهاند.
در نزدیک به چهار سال گذشته، طالبان محدودیتهای گستردهای بر زنان و دختران در زمینهٔ آموزش، کار و سایر حقوق اساسی اعمال کردهاند و این محدودیت ها از دلایل به شمار می روند که سبب شده اند تا کنون هیچ کشوری جز روسیه، حکومت طالبان را بهرسمیت نشناسد.
با این حال، کشورهایی مانند چین، امارات متحدهٔ عربی، ایران، ازبکستان و پاکستان برای گسترش روابط با طالبان، نمایندگان دیپلماتیک خود را به کابل فرستادهاند.
همچنین، این کشورها نمایندگان طالبان را در سفارتخانهها و قونسلگریهای افغانستان در کشورهای خود پذیرفته و روابط تجاری نیز با آنان برقرار کردهاند.