فلیپو گراندی از کشورهای همسایه افغانستان خواست که با توجه به دههها میزبانی سخاوتمندانه از افغانها، این بحران را بهدرستی و با دقت اداره کنند.
او در بخشی از ویدیویی که از سفر خود به اسلام قلعه در ولایت هرات، مرز بین افغانستان و ایران، ثبت کرده و روز چهارشنبه ۲۳ جولای در شبکه ایکس کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (یو ان اچ سی آر) منتشر شده، چنین گفته است:
این وضعیت دشوار را با روحیهٔ انسانی، شکیبایی و بهگونهٔ تدریجی مدیریت کنند، در غیر این صورت، واکنشی به میان خواهد آمد که تمام منطقه را بیثبات خواهد ساخت
«بنا بر این خواست من از کشورهای همسایه که برای دههها با شکیبایی و سخاوت میزبان پناهندگان افغان بودهاند، این است که لطفاً این وضعیت دشوار را با روحیهٔ انسانی، شکیبایی و بهگونهٔ تدریجی مدیریت کنند، در غیر این صورت، واکنشی به میان خواهد آمد که تمام منطقه را بیثبات خواهد ساخت.»
آقای گراندی افزوده که اکثریت بازگشت کنندگان دست خالی به افغانستان بازمیگردند؛ اما به گفته او چالش واقعی این است که آنان به کجا میروند، زیرا سالها از افغانستان دور بودهاند و خانهای برای بازگشت ندارند.
به گفته کمیشنر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در سال جاری میلادی بیش از یک و نیم میلیون نفر از ایران به افغانستان بازگشتهاند و برای رسیدگی به این حجم از بازگشتکنندگان، نیاز به منابع بیشتری وجود دارد.
او همچنین گفت که با توجه به این که بخش بزرگی از مردم افغانستان در خط فقر یا زیر خط فقر زندگی میکنند، بازگشتکنندگان با مشکلات فراوانی روبرو اند.
شماری از خانواده های که بتازگی از ایران به افغانستان برگشته اند، نیز می گویند با وضعیت دشواری روبرو اند.
امیر که با خانواده اش حدود ده روز قبل از ایران به کشور برگشته و در مرز اسلام قلعه هرات بسر می برد در صحبت با رادیو آزادی گفت:
اگر صبح غذا داشته باشیم، برای ظهر چیزی نداریم؛ اگر برای ظهر باشد، شب گرسنه میمانیم، با مشکلات زیادی روبهرو هستیم
«چند روز است که از ایران برگشتهایم و فعلاً زیر خیمه زندگی میکنیم،در وضعیت بدی قرار داریم، اگر صبح غذا داشته باشیم، برای ظهر چیزی نداریم؛ اگر برای ظهر باشد، شب گرسنه میمانیم، با مشکلات زیادی روبهرو هستیم.»
این درحالیست که روند اخراج مهاجران افغان از پاکستان که در ماه اپریل سال جاری تشدید یافت همچنان ادامه دارد.
به اساس معلومات عرفات جمال نماینده کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان برای افغانستان بیش از ۳۰۰ هزار تن در سال جاری میلادی از پاکستان به افغانستان بازگشته اند.
درعین حال شماری از مهاجران افغان در تاجیکستان اخیرا از بازداشت ها و اخراج از این کشور گزارش داده اند.
هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان یوناما می گوید که با بازگشت هزاران مهاجر افغان به ویژه از ایران، وضعیت اضطراری تازهای در افغانستان در حال شکلگیری است.
یوناما بتازگی گفته که با وجود تلاش نهادهای امدادرسان برای مدیریت این بحران و کمک به خانوادههای بازگشته، برای رسیدگی به نیازها بودجه بیشتر لازم است.