مرکز مطالعات منطقوی افغانستان میگوید که کشورهای منطقه بهجای ابراز نگرانی در مورد امنیت افغانستان بهخاطر همکاری مشترک گامهای عملی بردارند.
مرکز مطالعات منطقوی افغانستان در عکسالعمل به اظهارات اخیر مرکز مطالعات استراتژیک تاجکستان که جنگ در شمال افغانستان را یک برنامه و آن را برای کشورش خطر خواندهاست، میگوید که اینگونه اظهارات به نفع وضعیت در منطقه نیست.
رفیعالله نیازی رئیس این مرکز به این باور است که هرگاه کشورهای منطقه بهشمول تاجکستان در مورد امنیتشان نگرانی دارند باید با حکومت افغانستان عملاً داخل همکاری شوند.
آقای نیازی روز پنجشنبه به رادیو آزادی گفت که بر تاجکستان و دیگر کشورهای منطقه لازم است تا از تعریف حکومت افغانستان در برابر تروریزم استقبال کرده و تفاوت میان تروریزم خوب و بد را از میان بردارند.
او گفت:
"کشورهای منطقه اگر احساس خطر از تروریزم میکنند آنها باید با افغانستان و دیگر کشورهای منطقه که با همچو مشکل روبهرو استند باید بهطور اتفاقی اول یک تعریف مشخص از تروریزم داشته باشند و دوم اینکه اینها بهطور مشخص و همهجانبه پالیسی داشته باشد که همه کشورها بتواند در از بین بردن آن سهم بگیرد."
این در حالیست که مرکز مطالعات استراتژیک تاجکستان گفتهاست که افزایش جنگ در شمال افغانستان کشورهای ما را تهدید کرده و به این ناامنیها بر اساس یک پلان دامن زده میشود.
عبدالله رهنما رئیس روابط خارجه مرکز مطالعات استراتژیک تاجکستان روز چهارشنبه در یک نشست خبری گفت که برخی حلقات تلاش دارند خطرات را برای تاجکستان و دیگر کشورهای شمالی که در همسایهگی افغانستان موقعیت دارند، ایجاد نمایند.
هرچند وی درین خصوص از کدام کشوری نام نبردهاست، اما پیش از این برخی از مقامات دولتی و مردم عام در شمال کشور سلاحهای ایران و روسی را دیده و از پرواز هلیکوپترها سخن گفتهاند.
آنان تأکید کردهاند که این کشورها در مناطق ناامن افغانستان به مخالفان مسلح سلاح توزیع میکنند.
تاجکستان با ولایات شمال شرقی افغانستان مانند بدخشان، تخار، و کندز ۱۳۰۰ کیلو متر مرز مشترک دارد.
حکومت افغانستان همواره تأکید کردهاست که هیچگاه اجازه نمیدهد تا از خاک این کشور بر ضد کدام کشور دیگر استفاده گردد، اما اگر افغانستان ناامن باشد میتواند تمام منطقه را ناامن سازد.
باری عارض کارشناس افغان میگوید که جنگهای چهل سال گذشته نشان میدهد که دامنۀ ناامنی افغانستان به کدام کشور دیگر نرسیده و حالا نیاز است تا این کشورها بهجای نگرانی با افغانستان مشترکاً همکاری کنند.
او گفت:
"چهل سال میشود که جنگ در تمام افغانستان در جریان است و من فکر میکنم که جنگ افغانستان منحصر به کشور افغانستان است به هیچ کشور دیگری تهدید شمرده نمیشود و همکاری مشترک در جهت کاستن ناهمواریها نهایت ضرور است. اینها باید متوجه همین حرف باشند."
این در حالیست که مقامات افغان همیشه گفته اند که حکومت افغانستان با بیست گروه تروریستی مصروف جنگ بوده و در این راه قربانیهای زیادی را نیز متقبل شده است.
آقای عارض همچنان میگوید که بیشتر جنگجویان در افغانستان از کشورهای همسایه آمده و جنگ را درین کشور گرم نگهداشته اند.
گزارش: جاوید حسنزاده