کابل به روزهای ۱۲ و ۱۳ فبروری سالجاری ميلادی میزبان نشستی به اشتراک لوی درستیزان و نمایندهگان نظامی ۱۲ کشور آسیای مرکزی و پاکستان بود که بهگفته وزارت دفاع افغانستان مبارزه با تروریزم و مواد مخدر از بحثهای اصلی این نشست بود.
این نشست به ابتکار قوماندانی مرکزی نیروهای امریکایی و به رهبری قوماندان مأموریت حمایت قاطع برگزار شده بود.
جنرال دولت وزیری سخنگوی وزارت دفاع افغانستان در صحبت با رادیو آزادی گفت که در جریان این نشست یک سلسله توافقات مهم و عملی نیز بدست آمدهاند.
جنرال وزیری گفت، نمایندهگان تمامی کشورهای اشتراک کننده، مواد مخدر را بهعنوان منبع تمویل تروریزم در جهان و عامل اصلی دوام جنگ در افغانستان خواندند.
وی افزود:
"نمایندهگان تمامی کشورهای اشتراک کننده در این نشست بر همکاری مشترک تأکید کردند تا راههای جستجو گردد که هم در بخش مبارزه با تروریزم و هم مبارزه علیه مواد مخدر نتیجه بهتر به دست بدهد و جلو قاچاق مواد مخدر گرفته شود. همه همنظر بودند که هر یک از کشورهای اشتراک کننده در هر دو بخش مشخص باید با جدیت کار کند."
این تعهد در حالیست که دولت افغانستان از ۱۷ سال به اینسو بهگونه جدی با مواد مخدر مبارزه میکند، اما با وجود برگزاری نشستهای هماهنگی، کشورهای منطقه سهمشان را در این مبارزه انجام ندادهاند.
قبل از این دولت افغانستان از ایالات متحده خواسته بود که مبارزه علیه مواد مخدر را در استراتژی جنوب آسیا شامل سازد، اما مبارزه علیه مواد مخدر شامل این استراتژی نگردید، اما از سه ماه به اینسو نیروهای مشترک افغان و امریکایی عملیات بر ضد کارخانههای تولید مواد مخدر را آغاز نموده و تا حال دهها کارخانه تولید مواد مخدر را تخریب کردهاند.
پیش از این وزارت مبارزه علیه مواد مخدر گفته بود که بیشترین مواد مخدر تولید شده در افغانستان از راه زمین و آب از طریق ایران و پاکستان به خارج، به ویژه اروپا قاچاق میگردد.
میرزا محمد یارمند معین پیشین وزارت امور داخله و کارشناس امنیتی به این باور است که میکانیزم منطقوی مبارزه علیه مواد مخدر ناکام شدهاست.
آقای یارمند میگوید، حال نیاز است تا ایالات متحده امریکا عملاً وارد مبارزه عملی با مواد مخدر شده و کشورهای منطقه را وادار به اقدامات عملی نماید.
وی میگوید:
"تروریزم از افغانستان منشاء نگرفته، به همینگونه مواد مخدر هم از افغانستان منشاء نگرفتهاست. حال مبارزه مشترک نیازمند ایجاد دیپارتمنتهای مشترک است. باید دیپارتمنتها در بخش کشف و استخبارات و هم در بخش عملیات ایجاد شود، میکانیزمها تعریف گردد و مرکز عملیات مشترک مبارزه علیه مواد مخدر و تروریزم باید به وجود آید."
در گزارش اخیر وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان و اداره مبارزه علیه مواد مخدر و جرایم سازمان مللمتحد آمده بود که ادامه ترانزیت مواد کیمیاوی يا (فری کرسرها) از طریق کشورهای همسایه به افغانستان، زمینه افزایش تولید هیروئین در اینکشور را فراهم کردهاست.
آقای یارمند با توجه به نقش کشورهای همسایه در بخش قاچاق مواد کیمیاوی به افغانستان و ترانزیت مواد مخدر از طریق اینکشورها به خارج، پیشنهاد میکند که فشارهای مشخص مالی و اقتصادی بالای پاکستان وضع شود، تا اینکشور در مبارزه علیه مواد مخدر نیز به اقدامات عملی وادار گردد.
گزارش: مرسلين ارسلا
Your browser doesn’t support HTML5