امروز دوشنبه ۱۲ مارچ ۲۰۱۸ میلادی شش هزار و مین روز طولانیترین جنگ امریکا در افغانستان است.
امریکا از هفتم ماه اکتوبر سال ۲۰۰۱ میلادی به اینسو، حملات را به هدف سرنگونی رژیم طالبان و شکست شبکه تروریستی القاعده در افغانستان آغاز کرد.
جورج ویل نویسنده و مبصر امریکایی دیروز در یک مقاله که در شماری از روزنامهها و نشریههای غربی به نشر رسیده، از این مسئله یاد کردهاست.
این نویسنده امریکایی در مقاله انتقاد کرده که با مصرف حدود یک تریلیون دالر و قربانی ۲۳۰۰ عسکر امریکایی، جنگ هنوز هم در افغانستان ادامه دارد.
اما وزارت دفاع افغانستان، اداره سابق ایالات متحده امریکا تحت رهبری رئیس جمهور بارک اوباما را ملامت میداند که در سال ۲۰۱۴ میلادی بدون اینکه وضعیت در افغانستان را در نظر بگیرد، در مورد خروج نیروهای امریکایی و ناتو از افغانستان تصمیم گرفت که این موضوع جنگجویان طالبان و دیگر گروههای مسلح را جرأت داد تا به جنگ دوام دهند.
تورن جنرال دولت وزیری سخنگوی وزارت دفاع افغانستان شام دیروز یکشنبه در صحبت با رادیو آزادی این تصمیم و همچنان پاکستان را مسئول عمده ادامه جنگ در افغانستان خواند.
وی گفت:
"رئیس جمهور اوباما در آن زمان درست عمل نکرد، بدون اینکه وضع منطقه را در نظر بگیرد خروج قوای امریکا را اعلان کرد، اما خوشبختانه اکنون وضع تغییر کرده، جامعه جهانی و ایالات متحدۀ امریکا به این موضوع پی بردند که مشکل در پاکستان است. تا زمانیکه این مسئله در منطقه حل نشود، امریکا در کنار افغانستان باقی میماند. روی این دلیل بود که جنگ افغانستان دوامدار شد."
هرچند امریکا پاکستان را متهم کرد که با وجود کمکهای اینکشور، در مبارزه با تروریزم آنها را فریب داده، اما مقامهای پاکستانی این اتهامات را رد کرده میگویند، کشورشان خود قربانی تروریزم است.
خواجه محمد آصف وزیر امور خارجه پاکستان در هفته گذشته در مصاحبۀ گفت، اسلامآباد با قربانی زیاد، تروریزم را از بین بردهاست.
بهگفته وی، امریکا به عوض حرف زدن باید در از بین بردن تروریزم در افغانستان توجه نماید.
همزمان با این شماری از کارشناسان افغان هم مداخله پاکستان در جنگ افغانستان و تصمیم بدون سنجش اداره سابق امریکا را عوامل عمده دوام جنگ در افغانستان میداند.
ولی آریا کارشناس افغان مقیم لندن در مصاحبه با رادیو آزادی عوامل عمدۀ دوام جنگ افغانستان را چنین برشمرد:
"آنها مشکل طالبان را در ابتدا جدی نگرفتند و فکر کردند که طالبان از بین رفتند و به تاریخ پیوستند، آن جدیدیت را که در برابر شبکه القاعده و شبکههای تروریستی داشتند، با طالبان نداشتند، پاکستان را جدی نگرفتند، پاکستان توانست از این سوء استفاده بکند، پاکستان بین طالب خوب و طالب بد تفکیک قایل شد و مشکل بعدی اعلان جدول زمانی توسط آقای بارک اوباما برای خروج نیروهای امریکایی و ناتو از افغانستان بود که یک چراغ سبز را برای طالبان و پاکستان نشان داد. بناءً این مواردی اند که امریکاییها در طول ۱۶ سال آن را جدی نگرفتند."
آقای آریا در ادامه صحبت خود گفت، با در نظرداشت بودجه مصرف شده، این جنگ دستآوردهای قابل ملاحظۀ ندارد.
هرچند گفته میشود که از آغاز جنگ در افغانستان در سال ۲۰۰۱ میلادی شماری کشته شدهها به یک صد هزار میرسند، اما دفتر هیئت معاونیت سازمان مللمتحد در کابل صرف شمار تلفات را از سال ۲۰۰۹ میلادی به اینسو گزارش میدهد.
در گزارش تازه سازمان مللمتحد که در ماه فبروری امسال به نشر رسیده، آمدهاست که شمار تلفات افراد ملکی از سال ۲۰۰۹ میلادی تا کنون به ۲۸ هزار غیر نظامی رسیدهاست.