برخی احزاب و جریان‌ها: روند انتخابات با بی‌نظمی‌ها و تقلب به همراه بود

برخی احزاب و جریان‌های سیاسی افغانستان، تأخیر در گشایش مراکز رأی‌دهی در ۲۸ میزان و عدم باز بودن شماری زیادی مراکز رأی‌دهی در آن روز را یک عمل پلان شده دانسته و به مشکلات به میان آمده در این پروسه انتقاد می‌کنند.

آنان روز دوشنبه «۳۰ میزان ۱۳۹۷» در یک نشست خبری با نشر قطعنامه‌ای در کابل گفتند، رأی آن عده مراکز باید لغو اعلان گردد که در آنجا از سیستم بایو متریک استفاده نشده‌است.

در بخش این قطعنامه که توسط داکتر نادر حساس یک تن از اعضای حزب افغان ملت به خوانش گرفته شد چنین آمده‌است:

"باید با ابراز نگرانی بگویم که پروسۀ انتخابات در سراسر کشور با مشکلات، بی‌نظمی‌ها و تقلب برگزار گردید که شفافیت، اعتبار و مشروعیت انتخابات را زیر سؤال قرار می‌دهد، خواست ما اینست که رأی‌های تکراری باید باطل اعلان گردد و رأی مراکزی که از سیستم بایو متریک استفاده نشده، قابل قبول نیست."

آنان هم‌چنان گفتند، در اکثریت مراکز رأی‌دهی برای ناظرین اجازۀ نظارت از پروسه انتخابات داده نشده و در همان مراکز حاکمیت بدست زورمندان بوده‌است.

به‌گفته این احزاب، با در نظرداشت منافع ملی و پس از مشوره با مردم در رابطه به انتخابات ولسی جرگۀ ۱۳۹۷ بسیار زود موقف مشترک خویش را آشکار می‌سازند.

این در حالیست که پیش از این شماری از نهاد‌های ناظر انتخابات نیز به مشکلات موجود در این پروسه اشاره کرده بودند.

این نهاد‌ها گفته‌اند که عدم آشنایی کارمندان با سیستم بایو متریک، مفقود بودن فهرست رأی‌دهنده‌گان در برخی مراکز و تهدیدات امنیتی از جمله چالش‌های بزرگ سد راه انتخابات ولسی جرگه بوده‌اند.

اما کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان این انتقاد احزاب و جریان‌های سیاسی را نپذیرفته می‌گوید، در ۹۲ فیصد مراکز رأی‌دهی از سیستم بایو متریک استفاده شده‌است.

عزیز ابراهیمی معاون سخنگوی این کمیسیون می‌گوید:

"در ۹۲ درصد محلات ما از سیستم بایو متریک استفاده شده و قسمی‌که شما می‌دانید نهاد‌های ناظر انتخاباتی و همه مردم به شمول احزاب و جریان‌ها حق دارند تمام شکایات‌شان را به کمیسیون شکایات انتخاباتی درج کنند تا آن کمیسیون به موارد مطرح شده بررسی‌های خود را انجام دهد."

گلاجان عبدالبدیع صیاد رئیس کمیسیون مستقل انتخابات اطمینان داده گفته‌است در برخی از مراکزی که افراد زورمند تلاش کرده‌اند تا از سیستم بایو متریک استفاده نشود صندوق‌های آن محلات به گونه دقیق بررسی و بعداً باطل اعلان می‌گردد.

در انتخابات ولسی جرگه افغانستان دو نیم هزار تن خود را کاندید کرده بودند و مردم به جز ولایات غزنی و کندهار در سراسر کشور رأی دادند.

از سوی هم کمیسیون شکایات انتخاباتی می‌گوید، تا کنون نزد آنان هزاران تخطی‌های انتخاباتی ثبت شده و بسیار زود روند بررسی آن‌ها آغاز و با متخلفین برخورد قانونی صورت می‌گیرد.

گزارش: فرشته ندا