مقام‌های ملل متحد و ایران در مورد وضعیت امنیتی و بشری افغانستان گفت‌وگو کردند

بیرق ملی ایران

معاون نماینده ویژه سازمان ملل متحد روز یکشنبه (۱۴ قوس ۱۴۰۰) در باره تنش‌ها و تهدیدهای امنیتی و همچنان کمک‌های بشری به افغانستان با منشی شورای استراتژیک روابط خارجی ایران گفت‌وگو کرد.

خبرگزاری دولتی ایران "ایرنا" گزارش داده که مِتی نودسن معاون نمایندهٔ ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان در تهران پایتخت ایران با سید عباس عراقچی منشی شورای استراتژیک روابط خارجی ایران در بارهٔ وضعیت افغانستان از جمله نگرانی‌های امنیتی، فعالیت‌های گروه تندرو دولت اسلامی یا داعش و حکومت آیندهٔ افغانستان بحث کردند.

ایران در بارهٔ فعالیت روز افزون گروه داعش در افغانستان نگرانی نشان داده و بر جلوگیری از آن، تاکید کرده است.

در ضمن، ایران با میزبانی نشست وزرای خارجه کشور‌های همسایه افغانستان بر ایجاد یک حکومت همه شمول در افغانستان تاکید کرد. موقفی که پیش از حاکمیت طالبان در افغانستان هم بر آن اصرار می ورزید.

خبرگزاری دولتی ایران ایرنا به نقل از عباس عراقچی می‌گوید که کشورش بر چنین یک حکومت همه شمول در افغانستان تاکید می‌کند که از امینت مرز‌هایش مطمین باشد.

ایرنا می‌نویسد که عراقچی به خانم نودسن اطمینان داد که تهران از تلاش‌های سازمان ملل متحد برای کمک به مردم افغانستان حمایت می‌کند و با در نظرداشت اهمیت افغانستان یک نماینده خاص هم تعیین کرده است.

هر چند، ماموریت هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در باره سفر خانم نودسن به ایران چیزی نگفته، اما خبرگزاری ایرنای ایران به نقل از معاون نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان نوشته که بر کمک‌های جدید جامعه جهانی به افغانستان اصرار ورزیده است.

این در حالیست که با فرارسیدن فصل زمستان شماری افغانان نیازمند به کمک به طور روز افزون افزایش می‌یابد.

همزمان، بحران بشری – اقتصادی کنونی و تهدید‌های امنیتی در این هفته اجندای یک مجلس دیگر بین‌المللی را تشکیل می‌داد.

محمد بن عبدالرحمن ال ثانی وزیر خارجه قطر

محمد بن عبدالرحمن ال ثانی وزیر خارجه قطر در سخنرانی خود در نشست به نام "دیالوگ مدیترانه‌یی" بر سر افغانستان تمرکز کرده و تنش‌ها و تهدید‌های امنیتی در این کشور را شدیداً قابل نگرانی خوانده است: "ما هم مانند کشور‌های منطقه، همسایه‌های افغانستان، اروپا و ایالات متحده امریکا نگرانی‌های مشابه داریم. من به این باورم که تهدید‌های دهشت افگنی و بی‌ثباتی در افغانستان برای همه کشور‌ها تاثیر خطرناک دارد. بناءً فکر می‌کنم که این باید یک فرصت پنداشته شود تا ما همه یکجا شویم و بالای منافع افغان‌ها مشترکاً کار کنیم."

آل ثانی افزود که حاکمیت طالبان در نیمه ماه آگست، همه را متعجب ساخته است.

این مقام ارشد قطر تأکید کرده که کمک‌های بشری نباید سیاسی شود و این کمک‌ها به همه افغانان نیازمند برسد.

طالبان قبلاً متعهد شده اند که اجازه نمی‌دهند خاک افغانستان علیه کشورهای منطقه و جهان استفاده شود.

با حاکمیت طالبان در افغانستان این کشور دست خوش بحران اقتصادی و اجتماعی شده است.

از سوی دیگر، هر چند طالبان فعالیت گروه داعش را دست کم می‌گیرند، اما حملات مرگبار در میدان هوایی کابل، مساجد شیعیان در قندوز و قندهار و حملات در دیگر مناطق که گروه داعش مسئولیت آنها را به عهده گرفته به نگرانی‌ها در باره فعالیت این گروه در افغانستان افزوده است.