آيا امريکا سياست خارجى بارک اوباما، رئيس جمهور اين کشور را تعقيب خواهد کرد يا سياستهای دونالد ترمپ، رئيس جمهور منتخب این کشور را؟
آقاى ترمپ در جريان کمپاينهاى انتخاباتى اش از ناتو انتقاد کرده و درين اواخر سازمان ملل متحد را به "کلبِ" تشبيه کرده که مردم براى خوش گذرانى در آنجا دور هم جمع مىشوند.
اما آقاى اوباما گفتهاست براى جلوگيرى از خسارات شديد و براى کاميابى مشترک بايد مسئوليتها تقسيم شود.
در هشت سال گذشته اساس سياست خارجى بارک اوباما، رئيس جمهور امريکا اين بود که در صورت نياز، در موارد اندکى امريکا بايد به تنهايى اقدام کند.
بارک اوباما گفته بود سياست چند بُعدى باعث ایجاد نظم در امور مىشود و او مسئوليتها را با دیگر ادارهها و کشورها شريک ساخته بود.
اما دونالد ترمپ، رئيس جمهور منتخب امريکا، از برخی مشارکتهاى جهانى اوباما و رهبران قبلى امريکا انتقاد کردهاست.
اين مسئله نظريۀ را تقويت ساختهاست که اجنداى جمهورى خواهان که گفتهاند امريکا به آنها اولويت دارد، شايد به این معنى باشد که امريکا مىخواهد در موارد بيشتر به تنهايى اقدام کرده و بالاى سازمانها و کشورهاى دیگر بيشتر اتکا نکند.
بعد از آنکه شوراى امنيت سازمان ملل متحد يک قطعنامه را تصويب و در آن شهرک سازی اسرائیل در کرانه غربى را تقبيح کرد، آقاى ترمپ در صفحه تويتر خود نوشت:
"سازمان ملل متحد که يک اداره با صلاحيت است، فعلاً به کلب کسانى مبدل شدهاست که براى خوشگذرانى گردهم میآیند و حرف مىزنند."
اسرائيل و ترمپ هردو از اداره فعلی امريکا خواسته بودند که براى رد اين قطعنامه از صلاحيت ويتوى خود استفاده کند، اما اداره بارک اوباما به آن راى ممتنع داد.
بر اساس گزارش خبرگزاری اسوشيتد پرس، بعضى از موضع گیریهای آقاى ترمپ انتقادهای برخی از جمهوری خواهان را نيز بر انگيخته است، خصوصاً زمانی که او در جریان مبارزات انتخاباتی از ناتو انتقاد کرد.
آقاى ترمپ گفت، امريکا از آن شرکاى خود که درين پيمان نظامى امريکا و اروپا از لحاظ مالى مسئوليتهاى شان را انجام ندادهاند، نباید دفاع کند.
قرار است دونالد ترمپ سه هفته بعد رسماً بحيث رئيس جمهور امريکا کارش را آغاز کند.
آنچه هنوز معلوم نيست اینست که او چقدر میتواند به وعدههای که در جریان مبارزات انتخاباتی سپرده عمل کند.
هرچند او از سازمان ملل متحد و ناتو انتقاد کردهاست، وعده نیز سپرده که همراه با شرکاى خود عمليات نظامى عليه گروه تندرو داعش را با جدیت تعقيب خواهد کرد.
اين عمليات از سوی نيروهاى ائتلاف جريان دارد.
بارک اوباما، رئيس جمهور امريکا در سال ٢٠١٤ در بيانيه در مورد سياست خارجى اش کسانى را که از او انتقاد کرده بودند که گويا تلاش دارد مسئوليتها را با دیگر کشورها تقسيم کند، مورد تنبیه قرار داد.
در میان منتقدان کسانى هم شامل بودند که از طريق نهادهای مانند ملل متحد انجام مسئوليتها را "نشانه ضعف" پنداشته بودند.
اوباما گفته بود:
"ما بخاطرى بايد مشترکاً مسئوليتها را پيش ببريم که اقدام مشترک در شرايط خاص احتمال دارد کامياب و پايدار باشد و ممکن در موارد کمى باعث اشتباههای سنگين شود."