لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۰۲

وزارت انرژی و آب: با ساخت بند شاه توت مشکل آب آشامیدنی کابل مرفوع می‌شود


وزارت انرژی و آب افغانستان می‌گوید ساخت بند شاه توت بر فراز دریای کابل می‌تواند نیازمندی‌های بسیاری باشندگان کابل را به آب آشامیدنی مرفوع سازد.

عبدالبصیر عظیمی سخنگوی این وزارت روز شنبه به رادیو آزادی گفت که کار دیزاین این بند به پایان رسیده و هند و بانک جهانی آماده سرمایه گذاری در این بخش هستند.

به گفته وی حکومت افغانستان انتظار دارد که هر چه زودتر کار ساخت آن آغاز گردد.

وی افزود:

"ما امیدوار هستیم که کشور هندوستان هر چه زودتر در قالب یک تفاهم‌نامه رسمی انشان الله کار عملی این پروژه را روی دست گیرد، مدت کار پروژه پنج سال می‌تواند باشد، از کشور هند تشکر می‌کنیم که پیوسته در پروژه‌های بزرگ ما سهم گرفته است، یعنی چند ماه آینده که نتیجه مذاکرات ما به شکل رسمی‌اش با کشور هند مشخص شد، باز کار ساختمان پروژه آغاز می‌گردد، کار دیزاین و دیگر کار هایش قبلاً تکمیل شده‌است."

بند شاه توت در منطقه للندر ولسوالی چهار آسیاب بر فراز یک شاخه دریای کابل ساخته می‌شود.

به گفته وزارت انرژی و آب، کار ساخت این بند ۵ سال زمان خواهد گرفت، هزینه آن ۲۳۵ میلیون دالر تخمین شده‌است.

سخنگوی این وزارت می‌گوید که این بند ظرفیت ذخیره ۱۵۰ میلیون متر مکعب آب را خواهد داشت و ممکن ۲ تا ۵ میگاوات برق نیز از آن بدست آید.

به گفته وزارت انرژی و آب با ساخت بند شاه توت، خطوط انتقال آب به بخش‌های مختلف شهر کابل می‌تواند نیازمندهای نزدیک به دو میلیون باشنده را مرفوع سازد.

کار دیزاین این بند شش سال پیش به یک شرکت ایرانی سپرده شده بود.

در کنار این باشندگان کابل تا ماه سنبله سال روان از آب، بند برق شکر دره در شمال کابل که بند برق شاه و عروس نیز به آن می‌گویند بهره مند خواهند شد.

این بند که بیش از ۷۰ متر ارتفاع دارد به گفته وزارت انرژی و آب ۱.۲ میگاوات برق تولید خواهد کرد. همچنان نزدیک به پنج هزار هکتار زمین را آبیاری و سالانه به شهر کابل پنج میلیون متر مکعب آب آشامیدنی فراهم خواهد کرد.

از سوی دیگر، بند برق نغلو که بازسازی شده و ظرفیت تولید ۵ میگاوات برق را دارد.

با این همه، شماری از کارشناسان اقتصادی می‌گویند، ایجاد بند شاه توت می‌تواند وابستگی باشنده‌های شهر کابل به آب‌های زیر زمینی را کاهش دهد.

محمد امین فرهنگ یکی از این کارشناسان می‌گوید که کار ساخت این بند زمینه کاری را نیز برای صدها تن فراهم می‌سازد.

محمد امین فرهنگ کارشناس مسایل اقتصادی
محمد امین فرهنگ کارشناس مسایل اقتصادی

وی گفت:

"می‌تواند که برای کابل که بخصوص منطقه صنعتی‌اش که به آب نیاز دارد، یک مقدار تهیه کند بخصوص آب آشامیدنی که با ازدیاد نفوس کمتر شده می‌رود، و این می‌تواند در اطراف کابل بالای چند دریای دیگر نیز بند ساخته شود که می‌تواند برای جوانان نیز زمینه کار را فراهم سازد و فابریکه‌ها نیز به کار افتد، مشروط بر این که کار آن زودتر آغاز گردد."

وزارت انرژی و آب می‌گوید، پروژه بند شاه توت از بزرگ‌ترین پروژه‌های آبی در کابل است و با احداث این بند، چهار هزار هکتار زمین زراعتی نیز مورد آبیاری قرار خواهد گرفت.

اما محمد امین فرهنگ می‌گوید با توجه به نفوس در شهر کابل این بند آب بسنده نیست و دولت افغانستان باید روی ایجاد بند‌های دیگر مانند دریای غوربند- پروان که بسوی کاریز میر می‌ریزد نیز تمرکز کند.

نظیفه محبوبی

XS
SM
MD
LG