حصار کشی در امتداد خط دیورند از سوی نظامیان پاکستانی پای مقامات امنیتی افغان را به مشرانو جرگه کشاند.
در نشست استجوابیه روز یکشنبۀ مشرانو جرگه وزیر داخله، معاون وزارت دفاع، معاون ریاست امنیت ملی و معاون اداره ارگانهای محل فرا خوانده شده بودند.
وزارت داخلۀ افغانستان میگوید، حکومت بهخاطر جلوگیری از تخطیهای سرحدی نظامیان پاکستانی در امتداد خط دیورند اعتراضات رسمیاش را با مقامات آن کشور و شورای امنیت سازمان مللمتحد در میان گذاشتهاست.
ویس احمد برمک وزیر داخله روز یکشنبه «۳ جدی ۱۳۹۶» در جلسه استجوابیه مشرانو جرگه همچنان گفت، حصار کشی در امتداد خط دیورند که بهگفته مقامات پاکستانی بهخاطر جلوگیری از ورود تروریستان به آن کشور صورت میگیرد، راه حل نیست.
برمک با تأکید بر اینکه بهتر است پاکستان لانههای تروریزم را در آن کشور از بین ببرد، افزود:
"ما از طریق تمام میکانیزمهای موجود وزارت خارجه افغانستان از طریق سفارت ما و بالاخره در مجالس و نشستهای دوجانبه که بین نیروهای امنیتی دو کشور در فرصتهای مختلف در طول ۱۰ سال گذشته صورت گرفته، همیشه مسایل را روی میز گذاشتهایم، از حکومت پاکستان خواسته شده، باید جلو ساخت و ساز سیم خاردار را بگیرد."
این در حالیست که پاکستان از چندی به اینسو حصار کشی را در امتداد خط دیورند آغاز کرده و گزارشها میرسانند که آن کشور در امتداد دهها کیلومتر این خط سیم خاردار ایجاد کردهاست.
این اقدام پاکستان نگرانیهای جدی را در میان مقامات افغان و مردم عام در این کشور برانگیخته و حتی بر ضد پاکستان نشستها و اعتراضات نیز صورت گرفتهاست.
همچنان راکت پراگنیهای پاکستان بالای مناطق سرحدی افغانستان موضوع دیگری است که وزارت داخله افغانستان از آن سخن میزند.
وزیر داخلۀ این کشور میگوید که از آغاز ماه حمل سال جاری پاکستان بر شش ولایت سرحدی افغانستان که شامل ۱۵ ولسوالی و ۹۶ ساحه میشود، راکت پرتاب کردهاست.
آقای برمک میگوید، در این مدت ۴۵۹ مرتبه حملات راکتی انجام شده و ۸۸۲۳ راکت بر مناطق سرحدی این کشور اصابت کرده که تلفات و خسارات مالی نیز در قبال داشتهاست.
در عین حال محمد هاشم الکوزی رئیس کمیسیون امور دفاعی مشرانو جرگه با انتقاد از کارکردهای ارگانهای امنیتی افغانستان گفت که چرا تا کنون این نهادها نتوانستهاند از تخطیهای پاکستان در امتداد خط دیورند جلوگیری نمایند.
مقامات پاکستانی پیش از این گفتهاند که این سیم خاردار را بهخاطر جلوگیری از ورود تروریستان به خاک آن کشور ایجاد کردهاند.
در عین حال هلالالدین هلال معاون وزارت دفاع که در نشست استجوابیه مشرانو جرگه حضور داشت گفت، با آنکه بهخاطر حل این مشکل نشستهای دو جانبه و سهجانبه صورت گرفته، اما بهگفته وی تا هنوز نتایجی در قبال نداشتهاست.
وی روی راههای دیپلوماتیک این مشکل تأکید کرده میافزاید:
"قوای لازم و تجهیزات لازم را وزارت دفاع افغانستان بنا بر شرایط که اردو و قوتها در انکشاف است این ندارند، اما تخطیها هنوز ادامه دارد و من امیدوار هستم مذاکرات مستقیم بین افغانستان و پاکستان که شخصاً رئیس صاحب جمهور افغانستان در این راستا تصمیم دارد در آن مرحله برسیم و این دو کشور بتوانند این مشکلات را حل بسازند."
در عین حال گلالی اکبری یکتن از اعضای مشرانو جرگه میگوید که پاکستان به بهانۀ تأمین امنیت میخواهد در امتداد خط دیورند دیوار ایجاد کند و بهگفته وی این کار خلاف اصول بینالمللی است.
خانم اکبری میگوید، این وظیفه حکومت افغانستان است که این مسئله را به گوش جهانیان برساند تا پاکستان از این نوع حرکتهای غیر قانونیاش دست بردارد.
گزارش: فرشته ندا