گزارشها مبنی بر خروج احتمالی هفت هزار نیروی امریکایی از افغانستان حالا واکنش های را از سوی مشرانو جرگه افغانستان به همراه شدهاست.
فضل الهادی مسلمیار رئیس مشرانو جرگه روز یکشنبه ۲ جدی ۱۳۹۷ در نشست عمومی این جرگه تأکید کرد که بر بنیاد پیمان امنیتی و دفاعی که افغانستان با امریکا بسته است، هر گونه تصمیم برای بیرون کردن نظامیان امریکایی از افغانستان به معنای یک فیصله عجولانه دونالد ترمت، بدون مشوره با کابینهاش و حکومت افغانستان خواهد بود.
وی گفت:
"این وظیفه کمیسیون روابط بینالملل است که در این باره تحلیل و ارزیابیاش را با در نظرداشت اوضاع افغانستان داشته باشد و آن را در تالار مطرح کند که در این وقت حساس چنین تصمیم یکطرفه ترمپ مبنی بر بیرون کردن نظامیان امریکایی و یا اینکه اگر این نیروها میماند و یا میروند چه تاوان برای ما خواهد داشت، زیرا امریکا با ما پیمان امنیتی دارد."
به تازگی آژانس خبری اسوشتید پرس به نقل از شماری مقامات امریکایی که از آنان نام برده نشده نگاشته است که وزارت دفاع امریکا بر این فکر میکند تا ۷ هزار نیرویش را از افغانستان بیرون کند اما این منبع گفته که این تصمیم تاکنون نهایی نشده است.
تاکنون این گزارشها از سوی وزارت خارجه و یا قصر سفید تأیید نشده است.
در این میان؛ اونا نونجسکو سخنگوی ناتو گفتهاست که وزیران خارجه ناتو از بهر تعهد دوامدار برای امنیت و ثبات درازمدت در افغانستان نشستی را برگزار خواهند کرد.
با این همه، پس از پخش چنین گزارشها، ریاست جمهوری با پخش اعلامیه گفت که بیرون شدن نیمی از نظامیان خارجی از افغانستان تأثیر منفی بر امنیت در این کشور نخواهد داشت و در این اعلامیه از تواناییهای نیروهای امنیتی برای تأمین امنیت کشور اطمینان داده شده است.
حال شماری از سناتوران میگویند اگر به راستی امریکا در پی سود و زیان خودش در جنگ افغانستان نبوده و قربانی مردم افغانستان را حرمت میگذارد، نباید به اشاره طالبان و پاکستان چنین فیصله کند.
محمد علم ایزدیار معاون اول مشرانو جرگه نیز نگرانیهایش را در این باره چنین مطرح میکند:
"ما بارها تأکید کردهایم که بدون حمایت بیرونیها مشکل است که به حیات سیاسی، امنیتی و اجتماعی ما ادامه دهیم، ما باید به خود متکی شویم؛ اما امیدوار هستم رفتن نیروهای امریکایی از افغانستان به روحیه نظامیان و مردم ما تأثیری نداشته باشد."
اما شمار دیگر از سناتوران به شمول غیرت بهیر و عبدالله قرلق به این باور استند که حضور نیروهای امریکایی در افغانستان در ۱۸ سال گذشته سودی به جز از قربانی مردم این کشور به دنبال نداشتهاست و اما از امریکا میخواهند تا به کمک و حمایتهایش از نظامیان افغان ادامه دهد.
نظیفه محبوبی