وزارت کار، امور اجتماعی، شهدا و معلولین افغانستان میگوید، ارائه آموزشهای فنی حرفوی، تقویت سکتور خصوصی بهخاطر ایجاد شغل و فرستادن کارگران افغان به طور قانونی به امارات متحده عربی از جمله اقداماتی اند که این وزارت بهخاطر ایجاد شغل انجام دادهاست.
فیضالله ذکی وزیر کار امور اجتماعی روز دوشنبه «۰۱ دلو ۱۳۹۷» هنگام ارائه دستآوردهای این وزارت در سال مالی ۱۳۹۷ به رسانهها گفت، این وزارت به همکاری نهادهای داخلی و خارجی توانسته تا در سال جاری میزان اشتغالزایی را نسبت به سالهای دیگر بیشتر سازد.
وی میگوید:
"اشتغال محور سازی بودجه به نحو بسیار خوب صورت گرفت، یعنی هر پروژه که مصرف کرده نمیتوانست پول از وی گرفته شده و به پروژههاییکه مصرف میشد داده شد به همین دلیل میزان ایجاد اشتغال بلندتر از هر سال دیگر میباشد و پالیسی ملی کار، استراتژی ملی اعزام کارگر و استراتژی منع کار اطفال همه نهایی شده یعنی بهخاطر بهبود شرایط حقوقی کار گامهای مهم برداشته شدهاست."
آقای ذکی میگوید، با ایجاد ادارۀ ملی آموزشهای فنی حرفوی در سال جاری بیش از ۲۵ هزار تن در ۳۴ ولایت کشور تحت اموزشهای حرفوی قرار گرفتهاند.
بهگفته آقای ذکی، این مراکز تنها در ۳۴ ولایت نه، بلکه در بیشتر از ۶۰ ولسوالی برنامههای حرفوی را برای مردم آموزش میدهند.
وزیر کار، امور اجتماعی، شهدا و معلولین در این نشست گفت، مصرف ۹۱.۱۵ درصد بودجه انکشافی و ۹۷ درصد بودجه عادی در سال مالی ۱۳۹۷ خود نشاندهنده اینست که در زمنیه اشتغالزایی کارهای صورت گرفتهاست.
این وزارت در حالی از بلند رفتن میزان شغل در کشور سخن میزند که در حال حاضر ۱.۹ میلیون فرد واجد شرایط کار در این کشور از بیکاری رنج میبرند.
پیش از این وزارت اقتصاد افغانستان نیز گفته بود که شمار جوانان با سواد که بیکار هستند به حدود یک میلیون تن میرسد.
از سوی هم معروف قادری رئیس اتحادیۀ سراسری کارگران افغانستان هرچند کارکردهای این وزارت را یک گام نیک میداند، اما میگوید با توجه به میزان بیکاری در کشور باید کارهای بیشتر در زمینه انجام شود.
وی گفت:
"شما میدانید که افراد بیکار زیاد در کشور است و بیکارهای تحصیل کرده هم داریم آنچه که ما انتظار داریم برای آنان انجام داده نشدهاست، توقع ما اینست که سالانه حداقل یک الی یکونیم میلیون جای کار و کار دایمی ایجاد شود تا اینکه ما در چند سال آینده شاهد کاهش بیکاری برای جوانان باشیم."
آقای قادری میگوید، سالانه ۴۰۰ هزار جوان واجد شرایط کار در این کشور با تعداد بیکاران یکجا میشوند و بهگفته وی به همین دلیل سالانه شماری زیادی جوانان بهخاطر مشکل بیکاری افغانستان را ترک میکنند.
گزارش: فرشته ندا