لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۱۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۳۲

​کاظمی: رئیس جمهور و رئیس اجرائیه در مورد لویه جرگه مشورتی صلح گفتگو می‌کنند


سید علی کاظمی سخنگوی کمیسیون برگزاری لویه جرگه مشورتی
سید علی کاظمی سخنگوی کمیسیون برگزاری لویه جرگه مشورتی

کمیسیون برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح می‌گوید، رئیس اجرائیه و رئیس جمهور در پیوند به لویه جرگه مشورتی صلح امروز برای بار دوم با هم گفتگو خواهند کرد.

لویه جرگه مشورتی صلح در گرو زد و بندهای سیاسی است و برخی چهره‌های سیاسی و ریاست اجرائیه در آن اشتراک نمی‌ورزند، اما کمیسیون برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح می‌گوید تاریخ این جرگه مشخص شده‌است.

  • آیا با این همه انتقادها و تحریم این جرگه از سوی این چهره‌های سیاسی به ویژه رئیس اجرائیه افغانستان، لویه جرگه مشورتی صلح برگزار خواهد شد؟

سید علی کاظمی سخنگوی کمیسیون برگزاری لویه جرگه مشورتی روز سه شنبه «۲۷ حمل ۱۳۹۸» ​در پاسخ به این پرسش به رادیو آزادی می‌گوید:

"تاریخ برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح مشخص شده‌است و همه آماده‌گی‌ها بر آن گرفته شده‌است، نشست میان رئیس جمهور و رئیس اجرائیه برگزار شده و احتمالاً امروز نیز نشستی صورت گیرد و امیداور هستیم که جرگه همگانی که منجر به یک گفتمان ملی شود را شاهد باشیم، انتظار داریم که این مشکل حل گردد و اگر این‌ها در جرگه اشتراک نمی‌کنند باز در همان وقت‌اش برای شما خواهیم گفت."

آقای کاظمی چهره‌های را که ظاهراً ناراض به نظر می‌رسند و لویه جرگه مشورتی صلح را تحریم کرده‌اند به همسویی و اشتراک در آن فرا می‌خواند.

روز یکشنبه دسته‌ای انتخاباتی ثبات و همگرایی به رهبری عبدالله عبدالله، رئیس‌اجرائیه اعلام کرد که در این جرگه اشتراک نمی‌ورزند.

در اعلامیه این تیم آمده‌است که برگزاری این جرگه برای حل مشکلات در افغانستان ممد نیست و به همین علت در این جرگه اشتراک نمی‌ورزند.

از سوی دیگر، دسته‌های انتخاباتی "صلح و اعتدال" به رهبری حنیف اتمر و "امنیت و عدالت" به رهبری رحمت‌الله نبیل نیز این جرگه را تحریم کرده‌اند.

تیم انتخاباتی حنیف اتمر، با پخش اعلامیه‌ای این جرگه را سفارشی و تلاش برای کمپاین انتخاباتی رئیس جمهور خوانده‌است.

برخی از چهره‌های سیاسی و نامزدان ریاست جمهوری چون فرامرز تمنا، گلبدین حکمتیار و نورالحق علومی نیز با موضع‌گیری همسانی گفته اند که در این جرگه اشتراک نمی‌ورزند.

قرار است جرگۀ مشورتی صلح، در نهم ماه ثور سال روان برگزار شود.

پیشتر محمد عمر داوودزی رئیس دارالانشیاء شورای عالی صلح و رئیس کمیسیون برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح گفته‌است که در این جرگه ۲۵۰۰ تن به گونۀ نیمه انتخاباتی اشتراک می‌ورزند و در بارۀ گفتگوهای صلح مشوره می‌دهند.

با آن‌که حکومت افغانستان این جرگه را روزنه صلح افغانستان می‌خواند و از گروه طالبان برای اشتراک در این جرگه نیز دعوت شده است، اما گروه طالبان با نشر اعلامیه‌ای این جرگه مشورتی صلح افغانستان را یک "دسیسه و غیر قابل قبول" خوانده‌است.

  • با این همه، آیا اگر جرگه مشورتی صلح با این همه واکنش‌ها و انتقاد‌ها برگزار می‌گردد جنبه قانونی خواهد داشت؟
عرفان الله عرفان نایب منشی عمومی ولسی جرگه
عرفان الله عرفان نایب منشی عمومی ولسی جرگه

عرفان‌الله عرفان نایب منشی مجلس نماینده‌گان دور شانزده‌هم تقنینی این مجلس می‌گوید:

"نماینده‌گان برای اشتراک در لویه جرکه مشورتی قبلاً مشخص شده‌است، با آن هم نیاز موجودیت بزرگان و نامزدان ضروری است، امید دارم که بدون سلیقۀ هیچ جناحی، با هم صحبت کنند و اقداماتی که صورت گرفته نباید کارها را در نیمه راه رها کنیم و امیدوار هستم که هم حکومت، نامزدان و هم چهره‌های سیاسی همسویی نشان دهند."

آقای عرفان تأکید می‌ورزد که در صورت تحریم کردن چهره‌های بزرگ و نماینده‌گان مردم، مشروعیت این جرگه زیر پرسش است و اگر حکومت از این جرگه استفاده تبلیغاتی و انتخاباتی کند بی‌گمان مشروعیت نخواهد داشت و تنها جرگه یکجانبه خواهد بود.

ریاست جمهوری در این باره اظهار نظر نمی‌کند، اما پیشتر گفته است که هدف از برگزاری این نشست یک گفتمان ملی از بهر مشوره در باره گفتگوهای صلح است.

گزارش: نظیفه محبوبی

XS
SM
MD
LG