ممانعت های عرفی و تداوم نا امنی در ولایت بلخ باعث بازماندن دختران از ادامه آموزشهای دوره لیسه و پس از آن در برخی از ولسوالی ها شده است.
دختران در ولسوالیهای چهاربولک، بلخ، چمتال، شولگره، شورتپه، کلدار و دولت آباد ولایت بلخ میگویند که ممانعتهای عرفی و دور بودن لیسهها از ساحات مسکونی شان سبب شده است، تا آنان پس از صنوف نهم از ادامه تعلیم باز مانند.
شازیه حکیمی یک باشنده روستای "ده بیبی" ولسوالی بلخ که تا صنف نهم درس خوانده است، میگوید که به دلیل ممانعت و تهدید اعضای خانوادهاش و افزایش ناامنیها در این ولسوالی قادر به ادامه تعلیمات به سطح لیسه نیست.
بانو حکیمی اضافه کرد:
"در بلخ مکاتب لیسه دو یا سه تا است و خیلی دور موقعیت دارند. ناامنی زیاد شده است و برادرانم برای اجازه نمیدهند تا مکتب بروم. خانوادهام هراس دارد تا مبادا کدام حادثه برایم اتفاق بیافتد."
در کنار حاکمیت عرف ناپسند، ناامنیها و دور بودن مکاتب، نبود استادان اناث و کمبود مکاتب لیسه در ولسوالی ها نیز مانع دیگر در برابر ادامه تعلیمات دختران در روستاهای بلخ بوده است.
علی امیری رئیس معارف بلخ نیز با تایید این موضوع به رادیو آزادی گفت: "در کنار چالشهای ذکرشده، موضوع ناامنی و نبود آموزگاران زن از چالشهای عمده اداره معارف بلخ است که مانع رفتن دختران به مکاتب لیسه میشود. ما تلاش داریم تا حضور دختران در مکاتب لیسه بیشتر از گذشته شود."
آقای امیری میگوید که نبود دیوار احاطوی برای مکاتب و باز بودن فضای صنوف درسی نیز بر کاهش حضور دختران در مکاتب لیسه در ولسوالیها نقش داشته است.
وی گفت که اداره معارف بلخ در تلاش است تا آغاز سال تعلیمی ۱۳۹۹هجری برای بیش از ۱۲۸ باب مکتب به شمول مکاتب دخترانه در ولسوالیها ساختمان جدید و دیوار احاطوی بسازد.
رئیس اداره معارف بلخ میافزاید که این اداره سعی میکند تا از طریق علمای دین و منابر مساجد مردم را متقاعد بسازد تا مانع رفتن دختران شان به مکاتب نشوند.
فعالان حقوق عرصه زن، محرومیت دختران از ادامه تعلیم را خشونت علیه آنها میشمارند و از حکومت خواهان تامین امنیت دختران متعلم در روستای دور دست بلخ هستند.