پسته یکی از اقلام عمده میوه خشک صادراتی افغانستان است. سهم بدخشان در تولید این میوه تا چند سال پیش قابل توجه بود، اما جنگ آسیب بزرگی بر پستهزارهای بدخشان وارد کردهاست. بخشی از این پستهزارها تخریب، و بخشی دیگر در اثر رویدادهای طبیعی ویران شدهاست.
حالا مسئولان اداره زراعت بدخشان میگویند که با احیای ۲۵۰ هکتار جنگل پسته، در راه توسعهای پستهزارهای این ولایت هستند.
کیکاووس تکساری، مسئول مطبوعاتی اداره زراعت بدخشان به رادیو آزادی گفت که مسئولان دولتی با همکاری مردم پستهزارها، به یکی از منابع مهم تولیدی تبدیل خواهد شد.
آقای تکسار گفت: "ریاست زراعت ولایت بدخشان به منظور احیای جنگلها به ویژه جنگلهای پسته از چند سال به اینسو بیشتر از ۲۵۰ هکتار زمین را پسته بذر کردهاست. در سالهای گذشته به اثر جنگها و ناامنی جنگلهای پستهای ما قطع شده بود. پسته هم حاصل خوب دارد و هم بازار خوب."
نصیراحمد احمدی کارشناس کشاورزی در بدخشان به رادیو آزادی گفت که اقلیم بدخشان برای توسعه جنگلهای پسته مناسب است.
آقای احمدی گفت: "پسته در مقایسه به دیگر محصولات، بیشتر فایده دارد. پسته در جاهایی حاصل میدهد که دیگر اشجار حاصل نمیدهد. نگهداری آن بسیار ساده است. درآمد بالا دارد. اگر حکومت کوههای بدخشان را به جنگلهای پسته تبدیل کند، ما میتوانیم پسته را بدیل همه چیز عنوان کنیم."
برات و خانوادهاش در ولسوالی "تفتل پایین" عمدتا با جمع کردن محصول پسته زندگی میکنند. او خوشحال است که مسئولان در پی احیای پستهزارها هستند.
برات میگوید: "پسته در همین کوها میروید. آب و هوای بدخشان برای بذر پسته بسیار مناسب است. پسته بسیار عاید خوب دارد".
کارشناسان منابع طبیعی میگویند که اقدام دولت برای احیای پستهزارها بدون همکاری مردم برای احیا و محافظت از این پستهزارها کافی نیست.
مسئولان اداره زراعت بدخشان میگویند که آگاهی مردم را در این مورد بالا میبرند. این مقامها امیدوارند که پستهزارهای بدخشان به منبع خوبی برای تقویت اقتصاد محلی تبدیل شود.