احمد پس از ۲۵ سال استفاده از مواد مخدر، حال به یک مرکز ترک اعتیاد مراجعه کرده تا نشه را ترک کند.
احمد ۴۵ ساله از روزهای قصه میکند که به دلیل نبود کار و مصروفیت در افغانستان، مجبور شد به ایران برود و در آنجا به دلیل انجام کارهای شاقه، روز و شبِ مملو از درد و خستگی را سپری میکرد.
تا این که صاحبان کار ایرانی برای انجام کار بیشتر و ماندن نزد آنان، احمد را به استفاده از موادمخدر تشویق کردند: "در ایران کار میکردم، وقتی خسته میشدم برایم میگفتند که مواد مخدر بکش راحت میشوی، در ابتداء به واقعیت هم وقتی مواد میکشیدم راحت میشدم. ۲۵ سال از مواد مخدر استفاده کردیم. من یک نقاش بسیار خوب استم. بهترین آرایشگر، بهترین ترمیم کننده تلفون و تلویزیون استم، ولی امروز اعتیاد حالتم را طوری ساخته که در این گوشه بیکار نشسته ام."
این تنها احمد نیست که مهاجرت به ایران زندگی وی را تیره و تار ساخته، بلکه سید محمد نیز که ایامی صحی و سالم به ایران رفته بود، معتاد و در به در به افغانستان برگشت.
سید محمد ۵۶ ساله در کنار داشتن مدرک تحصیلات عالی در بخش نظامی، به چندین زبان نیز صحبت میکند و تجربه کار با نهادهای خارجی را نیز دارد: "نام من سید محمد است، (۳۰) سال میشود که معتاد استم. در هنگام مهاجرت وقتی در ایران کار میکردم به مواد مخدر معتاد شدم و وقتی افغانستان آمدم در کمپ ویلسون در ولسوالی ژیری کندهار به عنوان مشاور با امریکایی ها کار میکردم. پشتو، فارسی، انگلیسی، بلوچی و کم کم عربی و ترکی هم میفهمم. چهار سال حربی پوهنتون خواندم و فوق لسانس استم."
از ده سال به اینسو تداوی ترک اعتیاد در اکثریت ولایات افغانستان آغاز شده و هر سال بیش از چهل هزار تن در این مراکز ترک اعتیاد تداوی میشوند، اما به دلیل دسترسی آسان به مواد مخدر و نبود فرصتهای کاری، افراد تداوی شده در این مراکز پس از چندین بار تداوی، بار دیگر به مواد مخدر رو میآورند.
عبدالودود انوری مسئول کلینیکهای ترک اعتیاد در ولایت فراه میگوید، در کنار دوام استفاده از مواد مخدر توسط افراد معتاد در افغانستان، نوجوانانی که تازه برای کار رهسپار ایران میشوند، قریب به اکثریت آنان در آنجا معتاد میشوند: "مهاجرتها و کارهای شاقه که بالای افغانها در ایران تحمیل میشود، آنان بخاطر کمتر ساختن خستهگی به مواد مخدر رو میآورند. چون مواد مخدر ماده آرامش بخش قوی کاذب دارد و وقتی افراد برای آرمش خود از آن استفاده میکنند، به مواد مخدر معتاد می شوند."
در یک سال اخیر تعداد معتادان مواد مخدر در ولایتهای غربی افغانستان بیشتر شده و مسئولان محلی این ولایتها دلیل آن را کشت، تولید و دسترسی آسان به مواد مخدر در هلمند، نیمروز، هرات و فراه میدانند که سبب شده تا باشندگان سایر ولایتهای افغانستان، با رد مرز شدن از ایران به مناطق اصلی شان بر نگردند و در همین ولایات بود و باش کنند.