لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۲:۴۶

ادعاهای بی سند در بحث‌های تلویزیونی؛ "بر دانش آموزان دختر اتهام وارد نکنید"


آرشیف - یکی از مکاتب دختران در ولایت هرات
آرشیف - یکی از مکاتب دختران در ولایت هرات

پس از بسته شدن مکتب‌ها به‌ روی دانش آموزان دختر بالاتر از صنف ششم، وارد کردن اتهام‌های بی‌جا از سوی ظاهراً برخی از حامیان طالبان در بحث‌های رسانه‌یی بر دختران افغان نگرانی‌هایی را برانگیخته اند.

عبدالغفار کامیاب یکی از کسانی است که خودش را از حامیان حکومت طالبان می‌گوید. او در یک بحث تلویزیونی هشتاد درصد از دانش آموزان دختر را بدون ارائۀ هیچ سندی متهم که در زمان حکومت پیشین "تابلیت کا" استفاده می‌کردند.

هر چند وی پس از این که این مسئله در رسانه‌های اجتماعی با واکنش‌های تند روبرو شد معذرت خواست اما آن زمان تیر از کمان رفته بود.

چند روز پس از معذرت خواهی آقای کامیاب یک مرد دیگر بنام عبدالجامع جامع که وی نیز خودش را از حامیان طالبان می‌گوید در یک بحث تلویزیونی قرغه و پغمان را مرکز فحشا در زمان حکومت پیشین عنوان کرد.

هر چند گراننده بحث خواهان ثبوت و اسناد در این زمینه شد اما آقای جامع تا آخر بحث نتوانست ثبوتی بدهد.

شکریه بارکزی: کسانیکه بدون ارایه اسناد اتهام وارد می‌کنند باید مجازات شوند

در آخرین مورد مولوی شاه محمد یک عضو طالبان که خود را عضو اداره دعوت و ارشاد حکومت طالبان معرفی کرد، اکثریت دانشجویان دختر زمان ببرک کارمل و داکتر نجیب را متهم به نپوشیدن شلوار در پوهنتون‌ها کرد.

وی ادعا کرد که در آن زمان از ۶۵ هزار دانشجو ۴۱ هزار آن دختر بود و این ادعا به دلیلی تهمت گفته می‌شود که به گفته برخی‌ها در تاریخ تحصیلات عالی افغانستان هیچ وقتی شمار دانشجویان دختر در مقایسه با دانشجویان پسر بیشتر نبوده است.

این مسئله هم به‌ طور گسترده در رسانه‌های اجتماعی نکوهش شد.

واکنش ها

شکریه بارکزی عضو پیشین ولسی جرگه و فعال حقوق زن چنین اتهام‌ها را میان تهی می‌خواند و می‌گوید که باید عاملان آن به کیفر برسند: "آیا این افراد با چشمان‌شان چنین مسایل را دیده اند که می‌گویند و یا تنها اتهام وارد می کنند به باور من حالا زمانش است که آنها اسناد ارایه کنند و اگر چنین نکنند باید مجازات شوند زیرا آنها در اصل فاسقین هستند."

شکریه بارکزی فعال حقوق زن و سفیر حکومت پیشین افغانستان در ناروی
شکریه بارکزی فعال حقوق زن و سفیر حکومت پیشین افغانستان در ناروی

شماری از افغانا نیز چنین اتهام‌های بی‌بنیاد را توهین بر دختران دانسته می‌گویند حکومت طالبان باید اجازه اشتراک چنین افراد را در بحث‌های تلویزیونی ندهد.

آنان می‌گویند حامیان طالبان می‌خواهند با بیان چنین سخنان مسئله بسته ماندن مکاتب دخترانه را توجیه کنند.

هیلی یکتن از باشندگان کابل که تا صنف ۱۲ درس خوانده می‌گوید: "در زمان مکتب ما چنان محدود بودیم که حتی از سوی مسئولان زن جوراب‌های ما هم دیده می‌شد که کدام رنگ جوراب پوشیده ایم. خواست شان این بود که رنگ شوخ نپوشیم استفاده از تابلیت کا خو گپ بسیار دور است. در آن زمان اصلاً کسی تابلیت کا را نمی‌شناخت حامیان طالبان که چنین اتهامات را وارد می‌کنند می‌خواهند با این کار شان مسئله مسدود ماندن مکاتب دخترانه را توجیه کنند."

یکتن دیگر از باشندگان کابل که به علت حساسیت موضوع می‌خواهد نامی از وی گرفته نشود می‌گوید طالبان در کنار این که دروازه‌های مکتب‌ها را به روی شماری از دختران بسته اند، کم از کم نباید اجازه دهند که چنین اتهام‌های به پای دانش آموزان دختر پیوند زده شوند: "این دو ضرر دارد یکی این‌که برای دختران فرشته صفت افغان اتهام‌های بی‌بنیاد وارد می کنند و دوم این‌که اعتماد نظام طالبان پیش مردم از بین می رود مردم فکر می‌کنند که تمام نظام به چنین اتهام‌ها و دروغ‌ها استوار است و اگر مکاتب بسته است مشکلی نیست اما فقط بالای دختران اتهام وارد نکنند."

حکومت طالبان چه می‌گوید؟

اما حکومت طالبان می‌گوید کسانی‌ که در بحث‌های تلویزیونی چنین سخنان را بیان کرده اند اعضای این گروه نیستند.

ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان

ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان در مورد به رادیو آزادی گفت: "کسانی‌که در بحث‌های تلویزیونی چنین صحبت ها را می‌کنند که بالای ذهنیت مردم اثر بد دارد این افراد اصلاً نماینده امارات اسلامی نیستند. اگر شما تمام آنان را تعقیب کنید یکی از آنان هم عضو این گروه نیستند و نه هم کدام وظیفه رسمی دارند بلکه مردم عام هستند که تحلیل می‌کنند. ما هم نگرانی مردم را درک کرده ایم و برای این افراد باید گفته شود که از بیان چنین سخنان خودداری کنند و ارگان‌های مسئول هم باید در این زمینه مسئولیت خود را ادا کنند."

اما آقای مجاهد در مورد اینکه این افراد به سزای اعمال‌شان می‌رسد یا خیر جزییات نداد.

این در حالیست که هنوز هم حکومت طالبان برای دانش آموزان بالاتر صنوف ششم اجازه رفتن به مکاتب را نداده است.

به تازگی وزارت معارف حکومت طالبان گفته که یک کمیته در مورد چگونگی گشایش مکتب‌های دخترانه بالاتر از صنف ششم در افغانستان کار می‌کند.

عزیز احمد ریان سخنگوی این وزارت شام روز یکشنبه (۱۸ ثور) به رادیو آزادی گفت که نمی‌داند این کمیته چه زمانی کارش را به پایان می‌رساند: "تا جائیکه من در جریان استم، حقیقت دارد که برای بازگشایی مکتب‌های دخترانه که تحت کدام شرایط این مکتب‌ها باز شوند، یک کمیته از علمای کرام تعیین شده است."

حکومت طالبان قبلاً اعلام کرده بود که تمام مکاتب دختران و پسران در شروع سال تعلیمی جدید آغاز می‌شود، اما در همان روز به دختران بالاتر از صنف شش گفته شد که تا امر ثانی در خانه بمانند.

با گذشت نزدیک به ۹ ماه از حاکمیت دو باره طالبان در افغانستان، تا اکنون برای دختران بالاتر از صنف ششم اجازه رفتن به مکتب داده نشده است.

XS
SM
MD
LG