مسولان شماری از فارمهای زنبورداری و تولید عسل در هلمند میگویند که در تناسب به یک سال گذشته بازارهایشان کمرنگ شده و فروشات هم کاهش یافته است.
شیرآغا یک مسئول فارم زنبورداری و تولید عسل در نزدیک جنگلی در لشکرگاه مرکز ولایت هلمند میگوید، از هفت سال به این طرف یک فارم زنبورداری و تولید عسل را ایجاد کرده، اما بهگفته او از دو سال به این طرف بخاطری نبود مارکیت، فروشات عسل کاهش یافته است:
"فروشات وجود ندارد، عسلها از سال گذشته و امسال همه باقی مانده است، بازار ندارد و از سوی دیگر از دست عسل ایران و پاکستان به عذاب استیم که وارد میشود، از ما اینجا باقی مانده است، سالهای گذشته مردم میخرید، اما امسال مردم توان ندارد و فروشات هم نیست."
او میگوید که به دلیل نبود بازار سه هزار کیلو عسل را که تولید کردهاست در خانه باقی مانده است.
عزیز ناصری یکی دیگر از فارمداران در ولسوالی نادعلی که در شهر لشکرگاه دکان عسل فروشی هم دارد میگوید که امسال هشتونیم تن عسل تولید داشته است.
اما او میگوید از اینکه اقتصاد مردم ضعیف شده، آنرا با نصف قیمت به فروش میرساند.
واردات عسل از ایران و پاکستان تاحدی کار و تولید عسل داخل افغانستان را متاثر ساخته است
عزیز ناصری میافزاید: "تقریباً ۵۰۰ صندوق زنبور داریم، اما حدود هشتونیم تن در فارم خود عسل تولید کرده ایم، اقتصاد مردم ضعیف است، وقتیکه به مردم نگاه میکنیم، ریحان را به ۷۰۰ افغانی میدهیم."
گل غنچه مالک یک فارم زنبورداری در هرات است. او میگوید که از ۱۳ سال به این طرف کاروبار عسل را میکند، اما در کل بازارها خراب شده و این بالای کاروبارش تأثیر منفی گذاشته است:
"من در گذشته در یک ماه بین ۳۰ تا ۴۰ کیلو عسل فروشات داشتم، ولی حالا بین ۱۰ تا ۱۵ کیلو فروشات دارم، بخاطریکه بیشتر مرد ها و زنها بیکار شدهاند، اقتصاد شان هم به همین خاطر خراب شدهاست، بجای اینکه مردم عسل خریداری کنند میروند برنج، روغن و مواد اولیه را خریداری میکنند."
کاروباریان عسل در کل میگویند که از یک طرف وضعیت اقتصادی در کشور خوب نیست و از سوی دیگر نبود بازارهای بینالمللی بالای کار و بار شان تأثیر منفی گذاشته است.
اما مسئولان ریاست زراعت و مالداری هلمند میگویند که امسال در تولیدات عسل این ولایت افزایش قابل ملاحظه به میان آمده است و آنان تلاش میکنند تا بازار مناسب برای فروش آن پیدا کنند.
مولوی زینالله زاهد معاون ریاست زراعت هلمند با فرستادن پیام تحریری به رادیو آزادی گفته که معلوماتشان نشان میدهد که از سال گذشته به این طرف ریاست زراعت هلمند به تعداد ۴۰۰ فارم زنبورداری را ایجاد کرده که در حال حاضر صدها تن در آن مصروف کار هستند.
وی میگوید که سال گذشته ۳۶،۷ تن عسل در هلمند تولید شده، اما تا حال احصائیه تولید عسل امسال را بدست نیاورده اند.
اخیراً بیشتر کارخانهها، شرکتهای خصوصی، مراکز تجارتی و کارخانههای متوسط و کوچک و فارمهای تولیدی به دلیل ضعف اقتصادی مردم کارهایشان متوقف شده و یا هم فعالیتشان کاهش یافته است.