شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان شام روز یکشنبه در نشستی اعلام کرد که طرحی را "برای نجات کشور از بحران" تهیه کرده است.
در نشست این شورا که به شکل آنلاین برگزار شده بود، در آن بیشتر مخالفا طالبان حضور داشتند، چهرههایی که در گذشته بر ضد آنان مبارزۀ مسلحانه انجام داده اند.
در طرح این شورا بر حل بحران از راه گفتوگوی سیاسی، تشکیل حکومت انتقالی پس از مذاکرات، انتخابی شدن والیها، ولسوالها و شاروالها و شکل گیری نظام پارلمانی غیرمتمرکز تأکید شده است.
هرچند برخی از اشتراک کنندگان این نشست بر طالبان و جامعۀ جهانی انتقادهای تندی داشتند، اما تأکید کردند، پیش از آن که فرصت موجود از دست برود، باید برای بحران موجود راه حل جستجو شود.
عبدالرشید دوستم، عضو رهبری شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان بر مذاکرات تأکید کرد و از طالبان خواست که برای بیرون رفت از بحران موجود مذاکرات را آغاز کنند:
"افغانها در مقایسه به خارجیها بهتر مشکلاتشان را درک میکنند. طالبان هم این را درک میکنند، از همین رو ما میتوانیم مشکلات موجود میان خود را به خوبی حل کنیم."
عطا محمد نور، عضو دیگر این شورا از سیاستهای جامعۀ جهانی در قبال حکومت طالبان انتقاد کرد و گفت که جامعۀ جهانی برای طالبان در قطر دفتر ساخته بود، اما حال به آنان اجازه گشایش یک دفتر رسمی را نمیدهد:
"آیا به ملتهای بزرگ و آزاد شرم نیست که یک ملت فقیر را در چنین یک حالتی تنها رها میکند و حتی از حق اولیه که حق زنده ماندن است، محروم شده اند. حتی این که دخترانشان اجازۀ رفتن به مکتب و زنانشان اجازۀ رفتن به کار را نداشته باشند. "
این در حالیست که جامعۀ جهانی گفته، در کنار مردم افغانستان میایستد، به کمکهای بشری به آنان متعهد است و از حقوق زنان به ویژه حق تعلیم و تحصیل و حق کار آنان حمایت میکند.
محمد محقق، عضو دیگر شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان از جامعۀ جهانی خواست که بر نحوۀ تعاملشان با طالبان دوباره فکر کند:
"شما میبینید که در کشور ما قتل عام و به آتش کشیدن خانههای مردم ادامه دارد، نیمی از مردم جامعۀ ما از آموزش محروم ساخته شده اند، زنان را از آموزش، کار و سیاست منع کرده اند که این کار اساس اسلامی ندارد و در تقابل با قوانین بینالمللی است. بناءً، جامعۀ جهانی باید بر روابط خود با این گروه ناصالح و غیرمدنی از سر فکر کند."
از ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در رابطه به اظهارات اعضای این شورا و طرح آنان پرسیدیم، اما به پرسشهای ما پاسخ نداد.
مجاهد اما پیش از این در رابطه به اظهارات اعضای این شورا گفته بود که این چهرهها یک بار آزمایش شده اند و نیاز نیست که به آنان پاسخ داده شود.
شورای مقاومت ملی برای نجات افغانستان نزدیک به ۸ ماه پیش در خارج از افغانستان تشکیل شد.
تعدادی از سیاسیون و مقامهای دولت پیشین افغانستان در این شورا عضویت دارند که در مقامهای مختلف کار کرده اند و با سقوط نظام جمهوریت از افغانستان بیرون شدند.