شماری از دانشجویان افغان که در پوهنتونهای مختلف هند تحصیل میکنند و پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان گیر مانده اند، از سرنوشت نامعلوم خود شکایت دارند.
در این میان دانشجویان مقطع ماستری و دکترا نیز وجود دارند که برخی از آنها برای گرفتن سند فراغت خود تنها باید در یک آزمون حضوری شرکت کنند.
منظور آخندزاده، دانشجوی سمستر آخر کمپیوتر ساینس در یکی از پوهنتونهای پونه هند یکی از آنان است.
انتظار میرفت که او در آگست ۲۰۲۱ برای تمام کردن دورۀ تحصیلاتش به هند برود، اما پس از سقوط نظام جمهوری توسط طالبان، سرنوشت او هنوز مشخص نیست.
آخندزاده: ما در افغانستان گیرماندیم، هند به ما ویزه نمی دهد
آخندزاده به رادیو آزادی گفت:
"ما در افغانستان گیر ماندیم. چندین بار درخواست ویزه دادیم، با پوهنتون تماس گرفتیم، با مرکز بینالمللی پوهنتون پونه هم تماس گرفتیم، اما گفتند که ویزه کار وزارت امور خارجه است نه ما. او گفت که مسئولیت ما دادن ویزا نیست، بلکه آموزش است."
احسان پوپلزی، استاد پوهنتون لغمان و محقق دورۀ دکترا در یکی از پوهنتونهای هند میگوید که در زمان سقوط جمهوریت به رخصتی به افغانستان آمد، اما دولت هند دیگر به او ویزه نداد تا به هند برگردد و تحصیلاتش را تمام کند.
او به رادیو آزادی گفت، تلاش کرده از طریق وزارت خارجۀ هند و آدرسای مختلف از جمله وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان ویزه بگیرد، اما تلاشهایش بینتیجه است:
"پوهنتونهای آنجا روند کاری ما را متوقف کردهاند، میگویند موضوع تحقیق ما باقی میماند، میگویند تا زمانی که به اینجا (هند) نیایید، نمیتوانیم بقیه کارتان را ادامه دهیم، میگویند وقتی که باشید سند را به شما میدهیم."
احسان پوپلزی میگوید که بسیاری از دانشجویان این مشکل را با مقامهای وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان در میان گذاشته اند و آنان نیز آن را با حکومت هند در میان گذاشته اند، اما نتیجهای نداشته است.
سید میر تلاش: پوهنتون به ما میگوید که با وزارت امور خارجه هند تماس بگیرید اما آنها جواب نمیدهند
سید میر تلاش که سه آزمونش در پوهنتون پونه باقی مانده است، میگوید که پوهنتون از او خواسته تا به گونۀ حضوری در این آزمونها اشتراک کند:
"پوهنتون به ما میگوید که با وزارت امور خارجه هند تماس بگیرید اما آنها جواب نمیدهند، درخواست ما این است که وزارت امور خارجۀ افغانستان (طالبان) مشکل ما را حل کند."
ضیاء احمد تکل، معاون سخنگوی وزارت خارجۀ حکومت طالبان و ضیاءالدین هاشمی، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان به پرسشهای رادیو آزادی در بارۀ خواستها و مشکلات دانشجویان افغان پاسخی ندادند.
فرید ماموندزی سفیر حکومت مخلوع افغانستان در هند با ارسال پیامی به رادیو آزادی نوشته: "این مشکل تا هنوز به حال خودش باقی است. با وجود چندین بار تقاضا که با محصلین در بخش ویزه شان کمک شود، مسئولین حکومت هند جواب قانع کننده ارائه نکرده اند."
آقای ماموندزی ابراز امیدواری کرده که حکومت هند به زودی برای حل این مشکل دست به کار شود تا محصلین گیرمانده در افغانستان دوباره بتوانند وارد هند شوند.
همچنان اندین اکسپرس روزنامه هندی امروز یکشنبه 11 جون در گزارشی به نقل از برخی منابع نوشته که مشکل در این زمینه از سوی حکومت هند است، چرا که حکومت هند در حال حاضر پالیسی برای صدور ویزه به افغان ها ندارد.
شمار دانشجویان افغان در پوهنتونهای هند که در حال حاضر در افغانستان گیر مانده اند، مشخص نیست، اما آنان هر از گاهی از حل نشدن مشکل شان شکایت میکنند.