لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۳۹

محققان طبی امریکا واکسین ضد استفادهٔ بیش از حد از مواد مخدر را به بازار عرضه می‌کنند


تصویر آرشیف
تصویر آرشیف

محققان طبی در ایالات متحده امریکا واکسینی را برای جلوگیری از استفاده زیاد مواد مخدر توسط انسانها٬ ساخته اند.

این واکسین که در نتیجه تحقیقات طبی در پوهنتون مونتانای ایالات متحده امریکا ساخته شده، در حال حاضر در لابراتوار این پوهنتون مورد تجربه قرار میگیرد و تولید کننده گان آن تصمیم دارند که در اوایل سال آینده میلادی آن را بر انسانها تزریق کرده و به بازار عرضه کنند.

داکتر جی ایوانس، مسوول دیپارتمنت طبی پوهنتون مونتانا میگوید، این واکسین به هدف کاهش اوردوز (overdose) یا میزان استفاده بیش از حد از هیرویین و فنتانیال در نظر گرفته شده، اما نخست بالای استفاده کننده گان هیرویین استعمال خواهد شد.

تزریق این واکسین بر انسان سبب میشود که در بدن وی انتی بادی (antibodies) شکل بگیرد و تاثیرات مواد مخدر را کمتر سازد.

داکتر ارشاد منصور، متخصص تداوی معتادان میگوید، سالانه صدها هزار انسان در جهان به دلیل استفاده بیش از حد از مواد مخدر و یا اوردوز جان شان را از دست میدهد و این واکسین در کنار کاهش درد اعتیاد، جان آنان را نجات خواهد داد:

" هدف واکسین این است که مقدار بیشتر هیرویین را در خون خنثی سازد، یعنی کسانی که به مواد مخدر معتاد اند، برخی اوقات از اندازه زیاد هیرویین استفاده میکنند که وجود آنان توان مقابله با آن را ندارد و سبب مرگ شان میشود. این واکسین که در مراحل ابتدایی آن قرار دارد، اگر در وجود انسان موثر ثابت شود، میتواند تاثیرات ناشی از دوز بلند مواد مخدر را بگیرد و حتی مانع مرگ شود."

تعدادی از افراد معتاد به مواد مخدر در ولایت هرات
تعدادی از افراد معتاد به مواد مخدر در ولایت هرات

بر بنیاد یافته های نهادهای صحی ایالات متحده امریکا، تنها در سال ۲۰۲۱میلادی بیش از یک صد هزار نفر به دلیل اوردوز در این کشور جان داده اند. اوردوز به استفاده بیش از حد از مواد مخدر گفته میشود.

متخصصان تداوی معتادان میگویند که اوردوز در چند حالت به وجود میآید، نخست این که کیفیت مواد مخدر پایین باشد و خُمار معتاد را رفع نسازد، معتاد اندازه مواد را بیشتر میسازد، دوهم این که وقتی معتاد نوع مواد مخدر را تغییر میدهد، یعنی از تریاک به استفاده هیرویین و یا شیشه رو میآورد، سوم این که فرد تازه به مواد مخدر رو میآورد و مقدار مواد مخدر برایش معلوم نیست و به یک باره گی از مقدار زیاد مواد مخدر استفاده میکند و یا هم فرد پس از ترک مواد مخدر دوباره به آن رو میآورد و دچار اوردوز میشود.

داکتر فرید بزگر، متخصص تداوی معتادان میگوید، این واکسین نیاز به انواع داروها به منظور رفع اوردوز در مرحله تداوی را نیز رفع خواهد ساخت:

" بیشترین مرگ و میر ناشی از اعتیاد به دلیل استفاده بیش از حد از مواد مخدر به میان میآید. حال مرحله نخست این واکسین است و قرار است در سال ۲۰۲۴ بر انسانها هم تطبیق شود. این واکسین در کنار این که جان انسانها را نجات میدهد، استفاده از ادویه های همانند نالکسون، بپرونورفین، نالتریکسون و میتادون را که برای تداوی اوردوز استعمال میشد، استفاده از آن را هم کاهش خواهد داد، چون این ادویه ها هم ادویه های قیمتی بود."

هرچند هیچ نهاد معتبر تا حال در رابطه به میزان اوردوز یا استفاده بیش از حد از مواد مخدر در میان معتادان در افغانستان گزارش نه داده، اما مسولان مراکز ترک اعتیاد در افغانستان دریافته اند که به دلیل فقر و عدم دسترسی به یک نوع مشخص مواد مخدر، معتادان در این کشور بگونه نامنظم از مواد مخدر استفاده میکنند و این وضعیت میزان اوردوز را در میان آنان افزایش داده است.

گزارش: مرسلین ارسلا

XS
SM
MD
LG