پروژۀ گزارشدهی جرایم سازمان یافته و فساد (OCCRP) در یک پژوهش تازهاش ادعا کرده که میررحمان رحمانی، رئیس پیشین ولسی جرگۀ نظام جمهوری مخلوع افغانستان و پسرش اجمل رحمانی که او هم عضو ولسی جرگه بود، حدود ۱۵.۲ میلیون دالر از پولهای اختلاسی از کمکهای امریکا را در دوبی در خرید بلند منزلها، مجموعۀ تفریحی و خانههای تابستانی سرمایهگذاری کردهاند.
این پژوهش پس از آن منتشر میشود که در دسامبر سال گذشته وزارت خزانهداری ایالات متحدۀ امریکا میررحمان رحمانی را به اتهام اختلاس و سوء استفادۀ مالی میلیونها دالر از کمکهای دولت امریکا در بیست سال گذشته، تحریم کرد.
رحمانیها تا هنوز به گزارش تازۀ این پروژه واکنش نشان ندادند، اما در ماه جنوری در شکایت علیۀ امریکا اتهام اختلاس را رد کرده بودند.
در گزارش پروژۀ گزارشدهی جرایم سازمان یافته و فساد ادعا شده است که بر علاوه رحمانیها، سه تن دیگر نیز که متهم به فساد در قراردادهای تداراکاتی ایالات متحده هستند، در دوبی املاک دارند.
هرچند ایالات متحدۀ امریکا دهها شرکت رحمانی را تحریم کرد، اما در آن زمان معلومات ارائه نکرد که پولهای اختلاس شده در کجا سرمایهگذاری شده اند؛ اما پروژۀ گزارشدهی جرایم سازمان یافته و فساد ادعا کرده که با این پول در جریان قراردادهای امریکا در افغانستان و پس از آن نیز املاک لوکس خریداری شده است.
در نتایج این پژوهش ادعا شده است که دو شرکت مربوط به رحمانیها که امریکا آنها را تحریم کرده، برای توسعۀ اماکن مسکونی در دوبی ایجاد شده و سالانه ۲ میلیون درآمد دارند.
همچنان در این گزارش آمده است که یک اسناد ثبت املاک در جرمنی نشان میدهد که اجمل رحمانی شش شرکت به ارزش ۱۹۷ میلیون یورو دارد.
در مورد معلومات این گزارش از دفتر میررحمان رحمانی و پسرش پرسیدیم، اما تا زمان نشر گزارش به پرسشهای ما پاسخ نداد.
اما برخی آگاهان سیاسی و مبارزه با فساد به رادیو آزادی میگویند، سرازیر شدن پروژهها در بیست سال گذشته در افغانستان و عدم جدیت برای نظارت از این پروژهها، فرصت اختلاس و فساد را فراهم کرده بود.
طارق فرهادی آگاه سیاسی به رادیو آزادی گفت:
"در این گزارش به دو کیس اشاره شده است، اما در افغانستان کیسهای زیادی وجود دارند که در مدت بیست سال از طریق همین قرار دادیها سرمایه دارد شدند، اما نه از راه شفاف آن."
خان زمان امرخیل، آگاه مبارزه با فساد به رادیو آزادی گفت که فساد یک مشکل بزرگ در افغانستان است که به باور او سبب سقوط نظام جمهوری پیشین هم شد.
"من فکر میکنم که یکی از عوامل سقوط نظام قبلی فساد بود، در فساد چند نفر نه بلکه در سطح بالاها افراد دست داشتند، جنگ سالارها نیز آغشته بودند. دیگر حکومتداری خوب نبود و در رأس نظام افراد فاسد وجود داشت."
این گزارش درحالی منتشر میشود که در جریان بیست سال گذشته در افغانستان، یکی از برنامههای مهم کشورهای جهان در افغانستان مبارزه با فساد بود که به بیان کارشناسانی که در گزارش پروژۀ گزارشدهی جرایم سازمان یافته و فساد صحبت کردند، یکی از علتهای روی کار آمدن حکومت طالبان و شکست نظام پیشین عدم از بین رفتن فساد در افغانستان بود.