جهان
اتحادیهٔ اروپا به درخواست تهران برای رد یابی هلیکوپتر رئیس جمهور ایران همکاری میکند
اتحادیه اروپا اعلام کرد به درخواست جمهوری اسلامی برای یافتن هلیکوپتر ابراهیم رئیسی، کمک میکند.
یانتس لنارچیچ، کمیشنر مدیریت بحران اتحادیه اروپا، در شبکه اجتماعی ایکس، توئیتر سابق، اعلام کرد که این اتحادیه به درخواست ایران، برنامه واکنش سریع خدمات نقشهبرداری ماهوارهای «کوپرنیک» را فعال کرده است.
«مدیریت اضطراری کوپرنیک» بزرگترین برنامه منفرد دیدبانی زمین در جهان است که توسط کمیسیون اروپا و با همکاری آژانس فضایی اروپا اجرا میشود و بر اساس تصاویر ماهوارهای خدمات نقشهبرداری انجام میدهد.
این درحالی است که در ایران هوا تاریک شده و گروه های امداد و نجات تاکنون نتوانسته اند محل نشست و یا سقوط هلیکوپتر رئیس جمهور و هیئت همراه وی را پیدا کنند.
حکومت ایران نیز در مورد سرنوشت ابراهیم رئیس و امیر عبداللهیان وزیر خارجه ایران که در سقوط هلیکوپتر مفقود هستند، چیزی نگفته اند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
طیارۀ باربری خصوصی آلمانی در ویلنیوس لیتوانیا سقوط کرد
یک طیارۀ باربری مربوط به شرکت جرمنی DHL در نزدیک میدان هوایی ویلنیوس پایتخت لیتوانیا اوائل امروز دوشنبه ۵ قوس سقوط کرد.
سخنگویان میدان هوایی و پولیس به خبرگزاری رویترز گفتهاند که در این رویداد یک تن جان باخته است و سه تن دیگر زخمی شدهاند.
شماری زیاد مأموران پولیس و امبولانس در نزدیک محل رویداد دیده شده و چندین جادۀ بزرگ در این ساحه مسدود شدهاند.
یک سخنگوی مرکز دولتی مدیریت بحران گفته، این طیاره که از شهر لایپزیگ جرمنی پرواز کرده بود، بر یک خانه سقوط کرده است.
به گفتۀ او، همه ساکنان این خانه زنده ماندهاند.
این طیاره نوع بوئینگ ۷۳۷-۴۰۰ حوالی ساعت ۰۳:۳۰ صبح زود امروز سقوط کرده و مقامها گفتهاند که علت رویداد زیر بررسی است.
علی لاریجانی: تهران پاسخ حملات اسرائیل را خواهد داد
یک مشاور بلندپایۀ آیتالله علی خامنهای، رهبر ارشد ایران، میگوید که تهران مشغول آمادگی برای پاسخ دادن به اسرائیل است.
به گزارش رویترز، علی لاریجانی این سخن را در مصاحبهای گفت که خبرگزاری تسنیم ایران روز یکشنبه (۴ قوس) منتشر کرد.
طیارههای جنگی اسرائیل در ماه عقرب حملاتی را به برخی از اهداف در ایران انجام دادند.
این حملات چند هفته پس از آن صورت گرفت که ایران تقریباً ۲۰۰ راکت به اسرائیل شلیک کرد.
ایران گفته است که حملات راکتی را در پاسخ به کشتهشدن رهبران گروه حزبالله لبنان و گروه فلسطینی حماس انجام داده است.
حزبالله و حماس که از حمایت ایران برخوردارند، توسط ایالات متحده بهعنوان سازمانهای تروریستی شناخته میشوند. اتحادیۀ اروپا نیز حماس را بهعنوان سازمان تروریستی میشناسد، اما فقط شاخۀ نظامی حزبالله را شامل فهرست سیاه کرده است.
گوتریش: خشونت علیه زنان، بیماری همهگیر و شرم بشریت است
انتونیو گوتریش، سرمنشی سازمان ملل متحد، میگوید خشونت علیه زنان و دختران یک بیماری همهگیر است که باعث شرم بشریت شده است.
وی امروز به مناسبت آغاز هفتۀ محو خشونت علیه زنان در صفحۀ ایکس (توئیتر سابق) خود نوشته است که هیچ کشور و جامعهای نیست که تحت تأثیر این معضل قرار نگرفته باشد.
گوتریش افزوده است که اوضاع به سوی بدتر شدن روان است.
سرمنشی سازمان ملل متحد خواستار اقدام فوری برای عدالت و پاسخگویی شده است. وی همچنان گفته که برای پایاندادن به خشونت علیه زنان و دختران در همهجا باید با هم متحد شویم.
امروز دوشنبه، ۲۵ نوامبر، نخستین روز آغاز کمپاین ۱۶ روزۀ محو خشونت علیه زنان است.
این روز در حالی فرا میرسد که زنان در افغانستان با محدودیتهای فزایندهای از سوی طالبان روبرو هستند.
در بیش از سه سال حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان، دختران بالاتر از صنف ششم اجازه رفتن به مکتب را ندارند. طالبان دروازههای پوهنتونها را به روی زنان و دختران بستهاند، زنان را از رفتن به پارکهای تفریحی منع کردهاند و در بیشتر ادارههای دولتی و تمامی موسسات غیردولتی زنان اجازۀ کار را نیز ندارند.
این رفتارهای طالبان واکنشهای گستردۀ کشورهای جهان، نهادهای حقوق بشری و زنان افغان را در داخل و خارج از کشور به همراه داشته است، اما طالبان هیچ تغییری در سیاستهای سختگیرانۀ خود نیاوردهاند.
اکسیوس: اسرائیل و لبنان به توافق آتشبس نزدیک شدهاند
وبسایت اکسیوس در گزارشی که روز دوشنبه، ۵ قوس، منتشر کرده، به نقل از دو مقام ارشد اسرائیلی و دو مقام امریکایی نوشته است که اسرائیل و لبنان در آستانۀ توافق آتشبس هستند.
به نوشتۀ اکسیوس، پیشنویس توافق آتشبس شامل یک کمیتۀ نظارتی به رهبری ایالات متحده است که بر اجرای آتشبس و رسیدگی به تخلفات نظارت خواهد کرد.
واشنگتن پذیرفته است که تضمیننامهای به اسرائیل بدهد مبنی بر اینکه ایالات متحده از اقدام نظامی اسرائیل علیه تهدیدهای قریبالوقوع از خاک لبنان و اقداماتی مانند حضور نظامی دوبارۀ حزبالله در نزدیکی مرز حمایت خواهد کرد.
حزبالله از سوی امریکا بهعنوان یک گروه تروریستی شناخته شده است و اتحادیۀ اروپا شاخۀ نظامی آن را در لست سیاه قرار داده است، نه شاخۀ سیاسی آن را. حزبالله یک گروه سیاسی و نظامی است که بخش سیاسی آن در پارلمان لبنان کرسیهایی نیز دارد.
براساس پیشنویس این توافقنامه، اقدام نظامی اسرائیل باید پس از مشورت با امریکا و در صورتی که اردوی لبنان با آن تهدید مقابله نکند، انجام شود.
مقامهای لبنان، اسرائیل و امریکا هنوز واکنشی به گزارش اکسیوس نشان ندادهاند.
فایننشال تایمز: روسیه جنگجویان یمنی را برای جنگ در اوکراین استخدام کرده است
روزنامۀ فایننشال تایمز گزارش داده است که روسیه صدها مرد یمنی را برای جنگ در اوکراین به استخدام کرده و به آنها وعدۀ دستمزدهای بالا و شهروندی احتمالی روسیه داده است.
در گزارش ۲۳ نوامبر این روزنامه آمده است که یک شرکت مرتبط با حوثیها برای سفر به روسیه به آنها کمک کرده، سپس به زور وارد اردوی روسیه شده و به خطوط مقدم در اوکراین فرستاده شدهاند.
در این گزارش آمده است که این اقدام نشان میدهد که چگونه کرملین ناامیدانه در تلاش است تا با استفاده از جنگجویان خارجی از بسیج کامل جامعۀ خود جلوگیری کند.
قبلاً نیز گزارشهایی مبنی بر اعزام هزاران سرباز کوریایی شمالی برای آموزش و جنگ در کنار نیروهای روسی نشر شده بود.
ایران مذاکرات هستهای با جرمنی، بریتانیا و فرانسه را آغاز میکند
سخنگوی وزارت خارجۀ ایران از سرگیری مذاکرات هستهای با سه کشور فرانسه، جرمنی و بریتانیا را تأیید کرد.
این مذاکرات میان معاونان وزرای خارجۀ این کشورها انجام خواهد شد.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجۀ ایران، دیروز در یک نشست خبری گفت که این مذاکرات روز جمعه، ۲۹ نوامبر «در مورد مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی» برگزار خواهد شد.
آقای بقایی گفت برگزاری این نشستها «حاشیۀ اجلاس سالانۀ مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویارک» و در مورد «طیفی از مباحث و موضوعات منطقهای و بینالمللی از جمله موضوع فلسطین و لبنان، و نیز موضوع هستهای» است.
در مورد مکان برگزاری این مذاکرات چیزی گفته نشده است.
پیش از این، خبرگزاری کیودو ژاپن صبح روز یکشنبه خبر داد ایران در حال ترتیب دادن مذاکرات هستهای با بریتانیا و اتحادیۀ اروپا از روز جمعه آینده در ژنو سوئیس است.
این خبرگزاری به نقل از چند منبع دیپلماتیک نوشت که انتظار میرود حکومت ایران پیش از مراسم تحلیف دونالد ترمپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، در مذاکره با جرمنی، بریتانیا، فرانسه و اتحادیۀ اروپا به دنبال راهحلی برای چالشهای هستهای ایران باشد.
این مذاکرات در حالی انجام خواهد شد که چند روز پیش، ادارۀ بینالمللی انرژی اتمی قطعنامهای علیه تهران صادر کرد.
اردوی اسرائیل از فعال شدن زنگ خطر در مناطق مرکزی این کشور خبر میدهد
اردوی اسرائیل اعلام کرده است که زنگ خطر امروز یکشنبه ۴ قوس در مناطق مرکزی و شمالی این کشور فعال شده است.
اردو افزوده که ۵۵ راکت از سوی لبنان شلیک شده که قبلاً رهگیری شده است.
در بیانیه اردو همچنان آمده است که زنگ خطر در تعدادی از مناطق مرکزی اسرائیل و در مناطق مختلف شمالی این کشور به صدا درآمده است.
بر اساس دو خبرنامه جداگانه اردو، ۱۸ راکت از لبنان به سمت بخش مرکزی اسرائیل و حدود ۳۰ راکت به سمت شمال این کشور شلیک شده است.
به گفته اردو اسرائیل برخی از راکتها در هوا رهگیری و از بین برده شدند.
گروه حزب الله لبنان نیز روز یکشنبه اعلام کرد که دهها راکت طیاره بی سرنشین را به سمت اسرائیل شلیک کرده است.
حزب الله از سوی امریکا به عنوان یک گروه تروریستی شناخته میشود و اتحادیه اروپا شاخه نظامی آنرا در لیست سیاه قرار داده است نه شاخه سیاسیاش را که در پارلمان این کشور کرسی هایی دارد.
این گروه که مورد حمایت ایران است در بیانیهای اعلام کرد که برای اولین بار به پایگاه دریایی در جنوب اسرائیل حمله کرده و در این حمله از طیارههای بی سرنشین کار گرفته است.
حزب الله در بیانیه دیگری از حمله به یک هدف نظامی به تل ابیت نیز خبر داده و گفته که از راکتهای پیشرفته استفاده کرده است.
اتحادیه اروپا حمله به زیارت صوفیان در بغلان را به شدت محکوم کرد
اتحادیه اروپا حمله به زیارت صوفیان در ولسوالی نهرین بغلان را به شدت محکوم کرد و خواستار حمایت بیشتر از جوامع آسیب پذیر شد.
مسئولیت این حمله را که پنجشنبه شب ۲۱ نوامبر رخ داد و ۱۰ تن در آن کشته شدند گروه داعش بر عهده گرفت.
در بیانیهای هیئت اتحادیه اروپا در کابل که در صفحه اکس تویتر سابق منتشر شده حمله به غیرنظامیان در حین عبادت در ولایت بغلان را محکوم و با قربانیان و خانوادههای آنها ابراز همدردی کرده است.
در بیانیه همچنان گفته شده که مردم باید از خشونت در امان باشند.
پیش از این دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) نیز روز شنبه این حمله را محکوم کرد و از طالبان خواست که در مورد آن تحقیق کامل را انجام دهند.
شاخۀ ولایت خراسان داعش از زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در بیش از سهسال گذشته، مسئولیت چندین حملۀ پرتلفات را در این کشور به عهده گرفته است.
واقعات مثبت پولیو در پاکستان به ۵۵ مورد رسیده است
سه مورد مثبت دیگر مثبت پولیو یا فلج اطفال در پاکستان به ثبت رسیده است که با ثبت این سه مورد واقعات مثبت پولیو در سال جاری در این کشور به ۵۵ مورد رسیده است.
رسانههای پاکستانی امروز یکشنبه ۴ قوس اعلام کردند که این موارد جدید در ایالتهای خیبر پختونخوا و بلوچستان ثبت شده است.
از میان این ۵۵ مورد ثبت شده، ۲۵ مورد از بلوچستان، ۱۵ مورد از خیبر پختونخوا و سایر موارد مربوط به ایالتهای سند و پنجاب این کشور هستند.
پاکستان و افغانستان دو کشور در جهان اند که تا هنوز واقعات بیماری پولیو را دارند.
امریکا، بریتانیا، فرانسه و جرمنی از آخرین قطعنامه اداره بینالمللی انرژی اتمی استقبال کردند
ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و جرمنی از آخرین قطعنامه اداره بینالمللی انرژی اتمی استقبال کردند، اما از اینکه ایران به جای پاسخگویی و همکاری، برنامه هستهای خود را گسترش داده، به شدت ابراز نگرانی کردند.
این چهار کشور قدرتمند غربی در یک اعلامیه مشترک که روز شنبه ۳ قوس منتشر شد از ایران خواستند مسیر گفتگو و همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی را تعقیب کند.
در اعلامیه این چهار کشور غربی که در ویب سایت وزارت خارجه امریکا منتشر شده آمده است که آنها به شدت نگران اظهارات اخیر تهران هستند و یادآور شده اند که ایران به جای همکاری و پایبندی به قطعنامه، میخواهد برنامه هسته ای خود را گسترش دهد.
ایران پنجشنبه شب، اندکی پس از صدور قطعنامه اداره بین المللی انرژی اتمی، اعلام کرد که سرعت و ظرفیت برنامه غنی سازی یورانیم خود را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد و سانترفیوژهای جدید و پیشرفته را نصب میکند.