لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۱۳

سازمان ملل: جنگ و محدودیت‌ها هزاران خبرنگار را آواره و بی وطن ساخته است


برخی از رسانه ها و خبرنگاران افغانستان
برخی از رسانه ها و خبرنگاران افغانستان

کارشناسان سازمان ملل می گویند که هزاران تن از خبرنگاران به دلیل جنگ، تهدید های امنیتی و جبر مجبور به ترک کشور های خود شده اند.

ایرن خان تحقیق کنندهٔ سامان ملل در صحبتی به اسامبلهٔ عمومی این سازمان به شمول افغانستان از برخی کشور های یاد کرد که در آن جنگ جریان دارد و فعالیت خبرنگاران به دلیل تهدیدات امنیتی و محدود شدن فضای آزادی بیان با مشکل رو به رو گردیده است.

به گفته این تحقیق کننده سازمان ملل تعداد خبرنگاران آواره در دنیا رو به افزایش است زیرا به گفته وی نشرات آزاد با محدودیت ها و موانع رو به رو هستند و حتی در برخی از کشور های دموکرات نیز استبداد در حال رشد است.

ایرن خان در سخنرانی خود همچنان خاطر نشان ساخت خبرنگارانی که مجبور به ترک کشور خود شده اند، در بیرون از کشور های خود نیز با انواع مختلف تهدیدات از جمله تهدیدات فزیکی، آنلاین و محدودیت های حقوقی دست و پنجه نرم می کنند.

طالبان با تسلط به قدرت تلاش کرده اند تا کنترول بیشتری بر رسانه ها و نهاد های مرتبط با آن داشته باشند
طالبان با تسلط به قدرت تلاش کرده اند تا کنترول بیشتری بر رسانه ها و نهاد های مرتبط با آن داشته باشند

در ماه اگست سال ۲۰۲۱ در نتیجه استقرار حکومت طالبان درافغانستان بیشتر از نیمی از رسانه های افغانستان به دلیل تهدیدات امنیتی و نداشتن حمایت های بیرونی فعالیت خود را متوقف کردند وصد ها خبرنگار و کارمند رسانه ها نیز افغانستان را ترک کرده اند.

احمد قریشی رئیس مرکز خبرنگاران افغانستان می گوید که بر اساس دریافت های نهاد آنها، از برگشت دوبارۀ طالبان به قدرت در نزدیک به سه سال گذشته، نزدیک به بیست دستورالعمل رسانه ای از سوی طالبان و بر خلاف قانون رسانه ها، صادر شده است:

"با سقوط نظام جمهوری در ماه اسد سال ۱۴۰۰ و بازگشت دوباره طالبان به قدرت ما متاسفانه در افغانستان شاهد یک عقبگرد جدی در زمینه آزادی رسانه ها بوده ایم. ،در حالی که هیئت حاکم قوانین رسانه یی از جمله قانون رسانه ها را اجرایی اعلام کرده؛ اما همزمان دستورالعمل های هم صادر کرده. این دستورالعمل ها که شمارشان به هفده مورد می رسد در حقیقت در تضاد با قوانین رسانه یی است و سرپیچی از آنها جرم پنداشته می شود."

تصویر آرشیف: یکی از دختران خبرنگار
تصویر آرشیف: یکی از دختران خبرنگار

دختران و زنان خبرنگار و کارمند رسانه پس از تسلط طالبان به قدرت با بیشترین فشار ها رو به رو بوده اند و در حال حاضر تعداد خیلی اندکی از دختران و زنان در رسانه های داخل افغانستان کار می کنند.

بسیاری از خبرنگارانی که در داخل افغانستان نیز باقی مانده اند با انواع مختلف تهدیدات و سانسور رو به رو هستند.

یکی از رسانه های آنلاین زیر نام « گردش اطلاعات» که از افغانستان فعالیت می کرد فعالیت هایش متوقف شده است.

جواد رسولی صاحب امتیاز این رسانه آنلاین به رادیو آزادی گفت که حکومت طالبان رسانه اش را مسدود کردند.

یکی از کارمندان اسبق این رسانه گفت که بخش اعظم خبرنگاران و همکاران این رسانه آنلاین افغانستان را ترک کرده اند.

در جریان سه سال گذشته تعداد اندکی از خبرنگاران در برنامه تخلیه به کشور های اروپایی، امریکا و کانادا منتقل شده اند، اما بسیاری از این خبرنگاران و کارمندان رسانه ها درکشور های پاکستان، ایران و ترکیه روزگار سختی را می گذرانند.

XS
SM
MD
LG