لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۴ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۰۲

کاهش معاشات کارمندان زن در افغانستان؛ «نگرانی‌ها و واکنش‌ها»


پس از صدور فرمان ملا هبت‌الله آخندزاده رهبر گروه طالبان که به اساس آن معاشات کارمندان زن را به پنج هزار افغانی کاهش داد، واکنش‌ها و نگرانی‌ها در این خصوص رو به افزایش است.
پس از صدور فرمان ملا هبت‌الله آخندزاده رهبر گروه طالبان که به اساس آن معاشات کارمندان زن را به پنج هزار افغانی کاهش داد، واکنش‌ها و نگرانی‌ها در این خصوص رو به افزایش است.

پس از صدور فرمان ملا هبت‌الله آخندزاده رهبر گروه طالبان که به اساس آن معاشات کارمندان زن را به پنج هزار افغانی کاهش داد، واکنش‌ها و نگرانی‌ها در این خصوص افزایش یافته است.

برخی از معلمین می‌گویند که از یک‌سو معاشات‌شان کاهش داده شده و از سوی دیگر به تعلیق انداختن معاشات‌شان به نگرانی آنان افزوده است.

بنفشه رسولی ۳۳ ساله باشنده ولایت کابل که به دلیل حساسیت موضوع نخواست اسم مکتبی که در آن کار می‌کند در گزارش ذکر شود یکی از معلمینی است که از ده سال به این سو به عنوان معلم ایفای وظیفه می‌کند.

او که سرپرستی خانواده هفت نفره را به عهده دارد می‌گوید در این شرایط بد اقتصادی کم کردن معاشات آنان و به تعویق انداختن آن یک ضربه بزرگ بر آنان وارد کرده.

بنفشه از مشکلات اقتصادی خود در صحبت با رادیو آزادی چنین می‌گوید:

"از یک طرف پرداخت کرایه خانه از طرف دیگر پرداخت بل برق، هزینه‌هایروزمره، مصارف منزل و از سوی دیگر در این طرح جدید که گفته شده؛ معلمین طبقه اناث مبلغ پنج‌هزار افغانی معاش دریافت کند، این پنج‌هزار افغانی اصلاً برای ما معلمین قابل قبول و بسنده نیست."

خانم رسولی به سخنانش چنین ادامه می‌دهد:

"ابتدا طالبان دروازه‌های مکاتب را به روی دختران بالاتر از صنف ششم بستند، به تعقیب‌اش دروازه دانشگاه‌ها را به روی دختران بسته کردند، همچنان خانم‌هایی که در ادارات دولتی مشغول وظایف خود بودند از وظایف‌شان سبکدوش گردیدند، حتی کارهای حرفه‌ای که خانم‌ها و دختر خانم‌ها انجام می‌دادند از قبیل آرایشگری و امثال آن نیز از پیش‌شان گرفته شد، حالا هم طرح جدیدی روی کار آمده که درباره کم کردن معاش معلمان زن است."

دیگران هم مشکل مشابهی دارند.

یک خانم ۳۷ ساله که به دلیل ترس از مجازات احتمالی طالبان نمی‌خواهد اسم و جای بود و باشش در گزارش گنجانده شود یکی دیگر از معلمان دولتی است.

او که سرپرستی خانواده ده نفره را به عهده دارد می‌گوید که شوهرش بیکار است اما ناگزیر است خودش کار کند و نفقه‌ی خانواده‌اش را مهیا سازد. اما به گفته وی پنج هزار افغانی برای ادامه زنده‌گی‌شان بسنده نیست.

"مبلغ پنج هزار افغانی که برای معلمان زن تعیین کرده، اصلاً کافی نمی‌باشد، اگر ما صدا بلند می‌کنیم به شکل بی‌رحمانه صدای ما خاموش می‌شود پس ما کجا مراجعه کنیم، چرا در برابر این همه ظلم و ستم، خشونت‌هایی که علیه خانم‌ها صورت می‌گیرد جهان خاموش است، از یک طرف بیکاری و نبود اشتغال و از طرف دیگر بلند بودن نرخ مواد خوراکه همه این‌ها بالای اقتصاد ما تأثیرات منفی گذاشته، قبلاً دسترخوان خیلی پررنگ داشتیم و حالا به هیچ خواست اطفال خود رسیده‌گی کرده نمی‌توانیم."

یک مکتوب که از طرف وزارت معارف حکومت طالبان به نشر رسیده که تا هنوز این وزارت آن را رد و یا تأیید نکرده گفته شده؛ با توجه به فرمان رهبر طالبان که معاش کارمندان زن در اداره‌های دولتی را پنج‌هزار افغانی تعیین کرده، تنظیم سیستم پرداخت معاشات کارمندان زن این وزارت مطابق به این فرمان زمان‌گیر است.

برخی از معلمین می‌گویند که از یک‌سو معاشات‌شان کاهش داده شده و از سوی دیگر به تعلیق انداختن معاشات‌شان به نگرانی آنان افزوده است.
برخی از معلمین می‌گویند که از یک‌سو معاشات‌شان کاهش داده شده و از سوی دیگر به تعلیق انداختن معاشات‌شان به نگرانی آنان افزوده است.

در این مکتوب آمده که حبیب‌الله آغا، سرپرست وزارت معارف حکومت طالبان بنابر پیشنهاد کمیته بودجه، پرداخت معاشات کارمندان زن این وزارت را معطل قرار داده است.

خواستیم در مورد کاهش معاشات معلمان زن و به تعویق انداختن آن نظر سخنگویان حکومت طالبان را داشته باشیم اما تا تهیه این گزارش حاضر به مصاحبه نشدند.

فرحت رحمان، یکی از فعالان اجتماعی می‌گوید که کاهش معاشات معلمان زن و به تعویق انداختن آن خانواده‌ها را در افغانستان آسیب‌پذیر می‌سازد.

او به رادیو آزادی گفت:

"در تمام جهان بیشتر سرمایه را به تعلیم و تربیه اختصاص می‌دهند، اما متأسفانه این در افغانستان برعکس است، امروز نزدیک به سه سال می‌شود که زنان در افغانستان در بدترین وضعیت قرار دارند، و همواره حقوق زنان پا مال می‌شود."

فرحت رحمان می‌گوید که ادامه این وضعیت پیامدهای ناگواری را به همراه خواهد داشت.

"دو چیزی که بسیار اهمیت داشت؛ همان نقش زنان در طبابت و معارف بود، اما حالا با این وضعیت دسترخوان مردم بیشتر خالی شده است، این حالت ضربۀ بسیار شدید بر اقتصاد و روح و روان زنان می‌زند، و اگر بر این مشکلات توجه و رسیده‌گی صورت نگیرد، من فکر می‌کنم در آیندۀ بسیار نزدیک افغانستان را به یک پرتگاه بسیار جدی می‌برد که بیرون برآمدن از آن پرتگاه دشوار خواهد بود."

XS
SM
MD
LG