درحالیکه صنعتکاران در افغانستان همواره از نبود بازار و کاهش کار و بارشان شکایت دارند، اداره توسعهی بینالمللی ایالات متحده «یواسایآیدی» از افزایش پروسس قالین در داخل افغانستان و زمینه صادرات آن به بازارهای جهان خبر دادهاست.
این اداره به روز دوشنبه، ۲۵ ماه سرطان، در شبکۀ ایکس یا توییتر سابق نوشت که به حمایت آنان ظرفیت پروسس سکتور قالین افغانستان به ۵۰۰ هزار متر مربع در سال افزایش یافته است.
بهگفتۀ «یواسایآیدی»، این پیشرفت زمینه صادرات مستقیم قالین افغانی را به بازارهای پرمنفعت جهان فراهم کرده و هزارها فرصت جدید کاری را برای زنان و مردان افغان ایجاد کردهاست.
در این حال اتحادیه مولدین و صادرکنندهگان قالین همکاری اداره توسعهی بین المللی ایالات متحده را در افغانستان با تولیدکنندهگان قالین تأیید کرده و میگوید که بیش از۱ میلیون نفر در این بخش شامل کار هستند.
نوراحمد نوری، معاون هیئت مدیره این اتحادیه به رادیو آزادی در این مورد گفت:
"در پنج ماه اول سال ۲۰۲۴ تقریباً ۶۶۶ هزار متر مربع قالین و گلیم به بیرون از افغانستان صادرات داشتیم که این نشاندهندۀ ۳۰ درصدی افزایش قالین افغانستان است. ما حمایت «یواسایآیدی» را با خود داشتیم که برای مردم تریننگ سنترها [مرکزهای آموزشی] را در شهرها و ولایتهای افغانستان ایجاد کرده و تخمیناً بیش از یک میلیون نفر در این بخش شامل کار هستند."
آقای نوری افزود که در جریان سال ۱۴۰۲ هجری شمسی یک میلیون ۲۳۵ متر مربع قالین به بیرون از کشور صادر شده بود.
تولید کنندهگان قالین: مردم توان خرید ندارند
در این حال برخی از تولیدکنندهگان قالین که از کمکهای اداره اداره توسعهی بینالمللی ایالات متحده «یواسایآیدی» مستفید شدهاند، میگویند پروژههای این اداره برایشان بسیار مؤثر واقع شدهاست.
نوریه نجفیزاده، یکی از تولیدکنندهگان به رادیو آزادی گفت:
"صنعت قالین پس از سقوط نظام جمهوری فراز و نشیبهای زیاد را سپری کرد. رکود اقتصادی در بخش صنعت قالین باعث شده بود که یک تعداد کسانیکه در بخش قالین کار میکردند، قرار بود که شرکتهایشان را متوقف کنند. با پروژههایی که از طرف «یواسایآیدی» به کمپنیها داده شده بود و خوشبختانه من هم از آن استفاده کردیم تا کمپنیها دوباره سر پا ایستاد شده و تولید بکنند."
برخی فروشندههای قالین در کابل: مردم توان خرید قالین وطنی را ندارند و بیشتر کسانی مشتریانشان اند که قالین افغانستان را به خارج از این کشور انتقال میدهند.
هارون، یکی از فروشندههای قالین به رادیو آزادی گفت:
"قالینهای وطنی را کسانیکه از خارج میآیند خریداری میکنند، کسانیکه در داخل کشور هستند توان خرید قالین وطنی را ندارند. قالین وطنی را قبلاً طبقۀ که در حکومت بلندپایه بودند و کار میکردند خریداری میکردند، فعلاً مثل سابق نیست."
تلاش کردیم نظر عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان را در پیوند به حمایت از تولیدکنندهگان و صادرکنندهگان قالین داشته باشیم، اما تا نشر گزارش به پرسشهای رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداد.
این درحالیست که بهگفتۀ مسئولان اتحادیه مولدین و صادرکنندهگان قالین افغانستان، در حال حاضر قالین و گلیم افغانستان به ۲۵ کشور جهان به شمول ترکیه، عربستان سعودی، اروپا و امریکا صادر میشود.
اما آنان تأکید میکنند که هنوز هم مشکلات فرا راه تولیدکنندهگان و صادرکنندهگان قالین به شمول مشکلات در سیستم بانکی، عدم حضور صادرکنندهها در نمایشگاههای بیرون از کشور، نبود دهلیزهای هوایی برای صادرات قالین وجود دارد که باید به آن توجه شود.
از سوی دیگر، تولیدکنندههای قالین و گلیم افغانی از حکومت طالبان تقاضا دارند که برای حمایت از تولیدات داخلی باید جلو ورود قالینهای ترکی و ایرانی را در بازارهای افغانستان بگیرند و شرایط فروش قالینهای افغانی بیشتر را فراهم کند.