رئیس عمومی گمرکات ولایت خراسان جنوبی ایران میگوید ترانزیت از مرزهای این ولایت به افغانستان هشت برابر افزایش یافته است.
محمد کوهگرد روز دوشنبه به خبرگزاری دولتی ایرنا گفت که در شش ماه اول سال جاری بیش از ۱۵ هزار کانتینر با وزن بیش از چهار و نیم هزار تن از سرحد ماهیرود به افغانستان انتقال یافتهاند.
آقای کوهگرد افزود که «این شمار در مقایسه به همین مدت سال گذشته هشت برابر بیشتر است.»
از سوی دیگر شاهد حسین رئیس اتاق مشترک تجارت افغانستان و پاکستان میگوید که تجارت دوجانبه از طریق تورخم ۵۰ فیصد کاهش یافته است.
اما خانجان الکوزی معاون اتاقهای تجارت و سرمایهگذاری افغانستان میگوید که امکان دارد دادوستد تجارتی افغانستان با پاکستان تا ۶۰ فیصد کاهش یافته باشد.
وی دربارۀ دلیل این کاهش به رادیو آزادی چنین گفت: «مشکل سیاسی است، پاکستان و امارت اسلامی در این رابطه تا کنون صحبتی هم نمیکنند، روزبهروز پاکستان فشار اقتصادی وارد میکند و راه ما را بند میکنند و به ترانزیت و قرارداد افتا و غیره هیچ توجه صورت نمیگیرد.»
آقای الکوزی میافزاید که پاکستان شرایط ترانزیت و صادرات را با افزایش مالیات و تعرفه دشوارتر ساخته و تقریباً دو ماه میشود که انتقالات اموال تجارتی از طریق طورخم مسدود است.
اما شاهد حسین رئیس اتاق مشترک تجارت افغانستان و پاکستان میگوید که علت اصلی کاهش تجارت از طریق تورخم این است که سرک پشاور – تورخم از چهل روز به این سو توسط مهاجران راجگل مسدود شده است.
مهاجران در منطقه راجگل تیرا از ۲۰ می به این سو در منطقه جمرود تحصن نموده و مشکلات در برابر عبور و مرور وسایط تجارتی به سوی افغانستان ایجاد کردهاند.
این در حالیست که مقامات ایران از افزایش هشت برابر ترانزیت از یک گمرک خود به سوی افغانستان خبر میدهند.
خان جان الکوزی نیز تایید میکند که انتقالات تجارتی از طریق ایران افزایش یافته است. «تجارت ما با ایران نه تنها از طریق بندر (ماهِرود) بلکه در تمام بنادر کاروبار ما زیاد شده هم تجارت داخلی ما با ایران اضافه از دو میلیارد دالر شده سالانه، و هم ترانزیت ما از راه بندر عباس و چابهار زیاد شده است.»
اما صادرات افغانستان به ایران بسیار کم است. در حالیکه افغانستان از طریق ایران سالانه حدود ۲ میلیارد دالر واردات دارد، صادرات افغانستان به ایران به حدود ۴۰ میلیون دالر میرسد.
در اموال تجارتی که از طریق ایران به افغانستان وارد میشوند پرزهجات، شکر، آرد، روغن، و کود کیمیاوی شامل اند که از ترکیه، امارات متحده عربی، روسیه، و اندونیزیا به افغانستان انتقال میشوند.