این سازمان در گزارشی که روز دوشنبه، ۱۵ ثور زیر عنوان "حرکت افراد در مرزهای افغانستان از جنوری ۲۰۲۴ تا مارچ ۲۰۲۵" منتشر کرده، گفته است که از این میان، نزدیک به ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تن وارد افغانستان شدهاند و بیش از ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر از کشور خارج شدهاند.
آی او ام میگوید که بیشتر این رفت و آمدها در این ۱۵ ماه از پاکستان و ایران، از طریق گذرگاههای تورخم، سپینبولدک، اسلامقلعه و میلک انجام شده است.
سازمان بینالمللی مهاجرت افزوده که بسیاری از افغانها به دلیل تغییر در سیاستهای مهاجرتی ایران و پاکستان، از جمله اخراج مهاجران غیرقانونی و فشارهای اقتصادی، به افغانستان بازگشتهاند.
در گزارش این سازمان آمده است که در عین حال، شماری زیادی از افغانها نیز به دلیل بیکاری، ناامنی و درگیریهای مسلحانه، کشور را ترک کرده و به دنبال زندگی بهتر در کشورهای همسایه یا غربی رفتهاند.
طبق گزارش کابل شاهد افزایش ورود افراد بوده است، در حالی که ولایاتی مانند دایکندی و غزنی بیشتر شاهد خروج ساکنان به کشورهای همسایه، بهویژه ایران بودهاند.
فقط وعدۀ کمک میکنند، اما هیچ اقدام نمیکنند، حالا دیگر یک سال شد، من یک اتاق را کرایه گرفته ام، مشکلات زیاد است.
در این حال شماری از افرادی که در این مدت از کشورهای همسایه به افغانستان برگشته و یا این کشور را ترک کرده اند، میگویند که با مشکلات زیادی روبهرو اند.
عبدالقیوم که یکسال قبل از پشاور به کابل برگشته، به رادیو آزادی گفت:
"فقط وعدۀ کمک میکنند، اما هیچ اقدام نمیکنند، حالا دیگر یک سال شد، من یک اتاق را کرایه گرفته ام، مشکلات زیاد است، یک دو اتاق برای ما جور کند و مورد مهم دیگر این است که برای ما زمینۀ کار را فراهم کند، من صبح میآیم و شام دوباره بخانه بر میگردم، در حالی که نجار خوب هستم اما ماشین و وسایل ندارم که کار را راه اندازی کنم."
از این که مرا طالبان به زندان ببرند بسیار نگران بودم و ناچار مجبور شدم ایران را انتخاب کنم.
یکی از زنان معترض افغان که نخواست نامش در گزارش ذکر شود و بیش از یک سال قبل به ایران رفته، به رادیو آزادی گفت:
"من حد اقل حدود بیش از یک سال و نزدیک دو سال آنجا ماندم، اما وقتی فهمیدم که نمیشود و از این که مرا طالبان به زندان ببرند بسیار نگران بودم و ناچار مجبور شدم ایران را انتخاب کنم، فعلاً در ایران خانمها در بدترین وضعیت بسر میبرند."
این گزارش سازمان بینالمللی مهاجرت نشان میدهد که رفت و آمد افراد در مرزهای افغانستان همچنان به دلیل عوامل متعدد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ادامه دارد.
این درحالیست که کمیشنری عالی ملل متحد درامور پناهندگان (یو ان اچ سی آر) یک روز پیش از این اعلام کرد که در ماه اپریل ۲۵۰ هزار مهاجر افغان در شرایط بسیار دشوار از پاکستان و ایران به کشورشان اخراج شدند و یا مجبور به برگشت شدند.