اما این ادارۀ ملل متحد در بارۀ سرنوشت این افراد، اینکه در زندان باقی ماندهاند، آزاد شدهاند و یا به افغانستان بازگردانده شدند، اطلاعات مشخصی ارائه نکرده است.
کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان (یو ان اچ سی آر) همچنان میگوید که در هفتۀ دوم ماه می بیش از ۳۴ هزار مهاجر افغان از ایران به کشور بازگشتهاند.
در گزارش تازهای که این اداره به تاریخ ۱۶ می در ویب سایت ریلیف منتشر کرده، آمده است که از آغاز سال روان میلادی تا ۱۳ می، در مجموع ۵۰۷ هزار و ۳۰۰ مهاجر افغان از ایران به کشور برگشتهاند که از این میان، ۲۹۳ هزار و ۶۰۰ تنشان به گونۀ اجباری اخراج شدهاند.
همچنان در یک گزارش جداگانه، یو ان اچ سی آر افزوده است که از اول اپریل تا ۱۳ می، ۱۸۶ هزار و ۲۰۰ مهاجر افغان از پاکستان به افغانستان برگشتهاند که بیش از ۳۵ هزار تن آنان به گونۀ اجباری اخراج شدهاند.
ما در ایران با وضعیت بسیار بد مواجه استیم، اصلاً نمیتوانیم تا نانوایی و دوکان برویم
در همین حال شماری از مهاجرین افغان در ایران و پاکستان با ابراز نگرانی از روند رو به افزایش بازداشت و اخراج اجباری میگویند که در این کشورها با دشواریهای فراوان مواجهاند.
عارف، یکی از مهاجرین افغان در ایران به رادیو آزادی گفت:
"ما در ایران با وضعیت بسیار بد مواجه استیم، اصلاً نمیتوانیم تا نانوایی و دوکان برویم، مامورین کشور ایران افغانها را به زور میکَشند و لت و کوب میکنند و رفتار بسیار بد با آنها دارد، ما از مسئولین و نهادها میخواهیم به داد ما برسند و دست ما را بگیرند، چون به افغانستان هم برگشته نمیتوانیم."
هدیه روشن، مهاجر افغان در پاکستان، نیز شکایت مشابهی دارد. او به رادیو آزادی گفت که انتظار آنان برای طی مراحل پروندۀ مهاجرتیشان آنان را کلافه کرده است.
من کدام دردم را برایت بیان کنم، بسیار حالت خراب است.
"من کدام دردم را برایت بیان کنم، بسیار حالت خراب است، کسی دوباره به وطن خود رفته نمیتواند، چون مشکل دارد، از مجبوری اینجا آمده است، به یو ان اچ سی آر که زنگ میزنیم میگوید کیس شما در پروسس است، این پروسس چه وقت تمام میشود؟ وقتی که ما را به افغانستان دیپورت کنند؟"
پاکستان از سال ۲۰۲۳ به این سو روند اخراج مهاجران افغان فاقد اسناد را آغاز کرده است. اما این روند پس از اعلام دولت پاکستان مبنی بر اخراج دارندگان کارتهای شهروندی افغان (ای سی سی) پس از تاریخ اول اپریل ۲۰۲۵، شدت یافته است.
براساس گزارش یو ان اچ سی آر، از آن زمان تا کنون، بیش از یک میلیون مهاجر افغان به کشور برگشتهاند.
در همین حال، ایران نیز طی دو سال گذشته، هزاران افغان فاقد مدرک را بازداشت و به افغانستان بازگردانده است.
پس از بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱، شماری زیادی از افغانها به دلیل مشکلات اقتصادی، ناامنی و ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم، کشور را ترک کرده و به کشورهای همسایه، بهویژه ایران و پاکستان پناه بردهاند.
اما اکنون، در کنار سایر مشکلات، با خطر اخراج اجباری و آیندۀ نامعلوم مواجهاند.