ستیفن دوجاریک، سخنگوی سرمنشی سازمان ملل، دیروز سه شنبه، ۱۷ سرطان در نشست خبری در نیویارک این تصمیم را «موضوعی دوجانبه» میان مسکو و طالبان خوانده است.
او افزود "مسئله به رسمیت شناختن، موضوعی دوجانبه بین کسانی است که یکدیگر را به رسمیت میشناسند، برای ما، کار ما در افغانستان طبق دستور شورای امنیت سازمان ملل، بدون تغییر ادامه خواهد یافت."
با آنکه روسیه، عضو دایمی شورای امنیت سازمان ملل متحد، در تاریخ سوم جولای اعلام کرد که حکومت طالبان را به رسمیت میشناسد، اما تاکنون هیچ کشور دیگری، به استثنای چین، از این تصمیم پشتیبانی نکرده است.
پاکستان روز جمعه ۴ جولای با واکنشی محتاطانه به تصمیم روسیه مبنی بر به رسمیت شناختن حکومت طالبان این موضوع را «مربوط به دو حکومت دارای حاکمیت مستقل» دانست.
طالبان امیدوارند که سایر کشورهای منطقه نیز تحت تأثیر روسیه قرار گرفته و حکومتشان را به رسمیت بشناسند.
کارشناسان روابط بین المللی ؛اما باور دارند که این اقدام، بیش از آنکه به سود مردم افغانستان باشد، در راستای منافع سیاسی و امنیتی روسیه و همپیمانانش صورت گرفته است.
شکریه بارکزی، دیپلومات پیشین افغانستان چهارشنبه ۹ جولای در گفتگو با رادیو آزادی گفت، در شرایطی فعلی که درگیری های منطقوی افزایش یافته است این تصمیم روسیه میتواند پیام خطرناکی به همراه داشته باشد.
خانم بارکزی افزود "مفاد افغانستان در آن نیست اما مفاد طالبان است و این مفادی است که افغانستان را با یک بحران دیگری روبرو می سازد. این بحران نه تنها برای افغانستان پیام و پیامد های خوب نخواهد داشت؛ بلکه برای منطقه نیز نگرانی های را به وجود خواهد آورد، به نظر من اگرچه طالبان و حامیان شان خوشحال اند که یک کشور قدرتمند ما را به رسمیت شناختند اما این به رسمیت شناسی بیشتر تضمین منافع روسیه و دوستان و متحدینش است."
اسحاق اتمر، کارشناس امور سیاسی، نیز به این باور است که روسیه در تلاش است با این اقدام، جایگاه خود را در سیاست منطقهای تقویت کند.
آقای اتمر در صحبت با رادیوآزادی گفت "روسیه با به رسمیت شناختن طالبان کوشش می کند به جهان نشان دهد که گویا افغانستان در محدوده سیاست های روسیه قرار دارد، هدف دیگر روسیه این است تا بتواند از طالبان به حیث نیروی بازدارنده در مقابل گروه های که امنیت کشور های منطقه و روسیه را تهدید می کنند استفاده کند و این شناخت به روسیه این امکان را می دهد."
طالبان این اقدام روسیه را «جسورانه» توصیف کردهاند، اما این تصمیم با واکنشهای گستردهای روبهرو شده است.
برخی حامیان طالبان از این اقدام استقبال کردهاند، اما نهادهای مدافع حقوق بشر و منتقدان سیاستهای طالبان، آن را محکوم کردهاند و آن را «همسویی با آپارتاید جنسیتی علیه زنان افغانستان و نقض آشکار اصول عدالت و حقوق بشر» دانستهاند.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد، نیز با ابراز نگرانی از تصمیم روسیه، گفت تا زمانی که در وضعیت حقوق بشر، بهویژه حقوق زنان و دختران، "بهبودهای اساسی و قابل تأیید" به میان نیاید، حکومت طالبان نباید به رسمیت شناخته شود.
ایالات متحده و بسیاری از کشورهای غربی نیز اعلام کردهاند که بدون بهبود وضعیت حقوق بشر، بهویژه لغو محدودیتها بر کار و آموزش زنان، طالبان نمیتوانند روابط عادی با جامعه جهانی داشته باشند.
اینها ازدلایلی به شمار می روند با گذشت نزدیک به چهار سال از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، تاکنون به استثنای روسیه، هیچ کشور دیگری حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.