افغانستان
پروژه همبستگی ملی در ولایت میدان وردک افتتاح شد
جان محمد حکمت جو رییس احیا و انکشاف ولایت میدان وردک به رادیو آزادی گفت، در این پروژه، ترمیم کاریز ها، پلچک ها و چاه های آب تالار بزرگ جلسات شامل است.
آقای حکمت جو می گوید، این پروژه با مصرف 17 ملیون افغانی از سوی برنامه همبستگی ملی اعمار شده که بیشتر از 2000 فامیل از آن بهره مند می شوند.
در همین حال تعمیر یک لیسه پسران در ولسوالی برکی برک ولایت لوگر نیز با مصرف سه صد هزار دالر امریکایی از سوی تیم باز سازی این ولایت تکمیل و به استفاده شاگردان قرار گرفت.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
یک مقام ایران از تسلیم دهی دهها زندانی افغان به طالبان خبر داد

ایران دهها زندانی افغان را به افغانستان تسلیم داد.
عسکر جلالیان، معاون وزارت عدلیهٔ ایران در امور جهانی و حقوق بشر، به روز چهارشنبه، ۲۹ ماه حوت به رسانههای ایرانی گفت که کشورش ۱۴۹ زندانی افغان را به افغانستان تسلیم داده تا دورهٔ متباقی حبس خود را در کشور خودشان بگذرانند.
به گفتهٔ مقامات ایران، این افراد در ولایات سیستان–بلوچستان، یزد، سمنان و هُـــرمُـــزگان زندانی بودند.
به گفتهٔ جلالیان، اکثر این افراد به اتهامات مربوط به مواد مخدر بازداشت شده بودند.
رسانههای ایران خبر دادهاند که طبق توافق بین تهران و کابل، این محبوسین به افغانستان تسلیم داده شدهاند و انتظار میرود که در آیندهٔ نزدیک، محبوسین دیگر هم به افغانستان تسلیم داده شوند.
انتظار میرود که جمعه دروازهٔ تورخم بهروی عبور و مرور مسافرین هم باز شود

انتظار میرود که روز جمعه، اول ماه حمل، دروازهٔ تورخم بهروی عبور و مرور مسافرین هم باز شود.
مخلص احمد، عضو هیئتمدیرهٔ اتاق تجارت و سرمایهگذاری ولایت ننگرهار، به رادیو آزادی گفت که روز جمعه به مسافرین و بیماران هم اجازهٔ رفتوآمد از این گذرگاه داده خواهد شد.
این دروازه در ۲۱ ماه فبروری از سوی پاکستان بسته شد و اسلامآباد ادعا کرد که حکومت طالبان در داخل خاک پاکستان ساختمان تأسیسات را آغاز کرده بود.
اما طالبان این ادعا را رد کردند و گفتند که در داخل قلمرو افغانستان تأسیسات امنیتی را ایجاد میکردند.
بعد از مذاکرات بین هیئتهای دو طرف، به روز چهارشنبه، ۲۹ ماه حوت این راه بعد از ۲۵ روز بهروی لاریهای اموال تجارتی باز شد.
بر اساس گزارشها، در تقریباً یک ماه گذشته، با بستهبودن این راه، به تاجران دو طرف میلیونها دالر خسارت وارد شده است.
طالبان، دو نفر را در ولایت غزنی شلاق زدند

طالبان، دو نفر از جمله یک زن را امروز چهارشنبه ۲۹ حوت در ولسوالی ده یک ولایت غزنی شلاق زدند.
ستره محکمۀ طالبان با نشر خبرنامهای در شبکه ایکس گفت که این دو تن به اتهام آنچه که از سوی این محکمه "فساد اخلاقی" خوانده شده است، هر یک ۳۵ شلاق زده شدند.
به گفتۀ این محکمه، این افراد همچنان هر یک به دو سال حبس تنفیذی محکوم شدند.
اجرای مجازات بدنی از سوی طالبان به ویژه در محضرعام، همواره با انتقاد سازمانهای حقوق بشری به ویژه ملل متحد همراه بوده است.
گذرگاه تورخم امروز گشوده می شود

مقام های طالبان میگویند که قرار است گذرگاه تورخم امروز چهارشنبه ۲۹ حوت به روی رفت و آمد کالا های تجارتی و بیماران باز شود.
قاضی ملا عادل، سخنگوی والی طالبان در ننگرهار در پیام ویدیویی که امروز به رسانه ها فرستاد، گفت که براساس فیصله مسولان، گذرگاه تورخم ساعت ۴:۰۰ عصر چهارشنبه به روی رفت و آمد کالا های تجارتی و بیماران و سر از روز جمعه به روی هرگونه رفت و آمد بازگشایی خواهد شد.
گذرگاه تورخم، ۲۵ روز پیش در ۲۱ فبروری از سوی پاکستان زمانی بسته شد که نیروهای طالبان به ساخت یک پوسته در نزدیکی این گذرگاه پرداختند.
مسئولان اتاق تجارت مشترک افغانستان و پاکستان به رادیو آزادی گفته اند که بسته شدن این مسیر سبب میشود که تاجران روزانه حدود یک میلیون دالر خساره ببینند.
رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی به دلیل توقف بودجه خود به محکمه شکایت کرد

رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی، علیه ادارهای رسانههای جهانی ایالات متحده و دو مقام این اداره، کری لیک و ویکتور مورالیز، به محکمه عارض شده تا از تلاش آنها برای متوقف کردن تخصیص فدرالی این رادیو جلوگیری شود.
آقای مورالیز مدیر اجرایی موقت اداره رسانههای جهانی ایالات متحده و خانم لیک مشاور ارشد وی است.
در شکایتنامه آمده که جلوگیری از بودجه رادیو آزادی که توسط کانگرس تصویب شده است، با قوانین فدرال و قانون اساسی مغایرت دارد، چرا که این قوانین به کانگرس اختیارات ویژهای در مسائل هزینههای فدرالی میدهند.
رادیو آزادی که مرکز آن در پراگ پایتخت جمهوری چک است، این شکایت را به محکمه واشنگتن دی سی ارائه داده است.
استفن کاپوس، رئیس کل رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی در بیانیهای گفته است که او باور دارد که در این داد خواهی پیروز خواهد شد و افزوده که خوشحالی مستبدان در کشورهای مختلف جهان از بسته شدن این رادیو قبل از وقت است.
پیش از این، دیروز سیاستمداران اتحادیه اروپا اعلام کردهاند که آنها به تلاشهای خود برای حمایت مالی محتمل از رادیو آزادی ادامه خواهند داد.
حکومت طالبان اظهارات اخیر رییس جمهور روسیه را رد کرد

حکومت طالبان در واکنش به اظهارات اخیر رییس جمهور روسیه مبنی بر اینکه مسکو تهدیدها و آزمونهایی موجود از سوی افغانستان را زیر نظر دارد، می گوید که هیچ خطری از جانب افغانستان وجود ندارد.
حمدالله فطرت، معاون سخنگوی حکومت طالبان روز سه شنبه(۱۸ مارچ) در یک پیام ارسالی به رسانه ها گفت که جغرافیای افغانستان تحت کنترل حکومت آنها قرار دارد است، هیچ تهدید و یا خطری از جانب افغانستان، متوجۀ هیچ کشوری نیست.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه اخیراً در مراسم امضای قرار دادهای دو جانبه با تاجیکستان در مسکو در حالیکه امان علی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان نیز حضور داشت گفت که روسیه با در نظر داشت تهدیدها از جانب افغانستان، برای حفظ صلح و امنیت در آسیای میانه تلاش خواهد کرد.
طالبان در دستور تازه نشر صدای زنان از رسانهها در قندهار را ممنوع اعلام کرد

مرکز خبرنگاران افغانستان میگوید که وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان در قندهار نشر صدای زنان را به طور مطلق ممنوع اعلام کرده است.
این مرکز، سه شنبه ۲۸ حوت در گزارشی در ویب سایت خود نوشت که ریاست اطلاعات و فرهنگ طالبان در قندهار چندین دستورالعمل جدید را به رسانه ها صادر کرده که ممنوعیت پخش صدای زنان شامل آن است و همچنان رسانه ها را مکلف کرده که پس از این ملا هبت الله اخندزاده رهبر طالبان را "عالیقدر امیر المونین حفظه الله" و حکومت طالبان را امارات اسلامی خطاب کنند.
به گفتۀ مرکز خبرنگاران افغان، تبلیغات دارو و لوازم آرایشی هم در رسانه ها بدون اجازه ریاست صحت ممنوع اعلام شده است.
در دستورالعمل جدید طالبان به رسانه ها در قندهار گفته شده که خبرنگارانی که برای تهیه گزارش به شهر و ولسوالی های این ولایت سفر میکنند باید جواز ریاست اطلاعات و فرهنگ طالبان را داشته باشند.
پس از بازگشت طالبان به قدرت در بیش از سه سال گذشته، محدودیت ها بر رسانه ها و خبرنگاران افزایش یافته است.
افغانستان سال گذشته میلادی در شاخص آزادی مطبوعات گزارشگران بدون مرز در میان ۱۸۰ کشور در جایگاه ۱۷۸ قرار گرفت، در حالی که یکسال پیش از آن در جایگاه ۱۵۲ قرار داشت.
شورای امنیت ملل متحد: بدون حضور زنان صلح و آرامش در افغانستان برقرار نمیشود

شورای امنیت سازمان ملل متحد به حکومت طالبان گفته است، تا زمانی که ممنوعیت آموزش و کار بر دختران و زنان را لغو نکند، صلح و رفاه در افغانستان برقرار نخواهد شد.
شورای امنیت در نشست دوشنبه ۲۷ حوت که جهت رای گیری برای تمدید ماموریت هیت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان، یوناما، برگزار کرد از طالبان خواست که فوراً پالیسی های سختگیرانه خود بر زنان و دختران را لغو کند.
این شورا ماموریت یوناما را تا یکسال دیگر تمدید کرد.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در واکنش به تمدید ماموریت یوناما امروز در شبکه ایکس نوشت که یوناما باید روی تقویت روابط میان افغانستان و سازمان ملل متحد و همچنان روابط افغانستان با کشورهای دیگر تمرکز کند.
او همچنان در مورد واگذاری کرسی افغانستان در سازمان ملل متحد به نماینده حکومت طالبان دیگر تاکید کرد.
روزا اوتونبایوا، نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان و رئیس یوناما، هفته گذشته در نشست شورای امنیت گفت که اگر طالبان واقعاً میخواهند افغانستان دوباره به جامعه بینالمللی بپیوندد، باید اقدامات لازم را در این زمینه بردارند.
حکومت طالبان هنوز از سوی هیچ کشوری در جهان به رسمیت شناخته نشده است.
شورای امنیت در نشست روز گذشته خود نیز خواستار کمک برای پایان دادن به وضعیت وخیم اقتصادی و بشردوستانه در افغانستان شده و حملات تروریستی در این کشور را محکوم کرده است.
رد ممنوعیت سفر برای افغانهایی که با امریکاییها کار کرده اند

برخی از رسانه های امریکایی به تازگی فهرستی از کشورهایی را منتشر کردند که دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا، ممکن سفر شهروندان آنها را به ایالات متحده منع کند و افغانستان در این فهرست شامل است.
اما تیمی بروس سخنگوی وزارت خارجه امریکا دوشنبه ۲۷ حوت در یک نشست خبری در واشنگتن گفت که انتقال آنعده از پناهجویان افغان که با ایالات متحده کار کرده اند به امریکا ادامه دارد و مانعی در این زمنیه تا کنون وضع نشده است.
خانم بروس تاکید کرد که اسکان مجدد این افغانها بخشی از سیاست واشنگتن است و روند بررسی های امنیتی آنها براساس فرمان اجرایی رئیس جمهور ترمپ ادامه دارد تا به گفته او اطمینان حاصل شود که امنیت ایالات متحده همچنان مصون باقی می ماند.
دونالد ترمپ پس از مراسم تحلیف خود به عنوان رئیس جمهور امریکا در ماه جنوری امسال، با صدور یک فرمان اجرایی ورود پناهجویان به ایالات متحده را برای سه ماه منع قرار داد.
شورای امنیت ماموریت یوناما را تمدید کرد

شورای امنیت سازمان ملل متحد روز دوشنبه ماموریت یوناما ، دفتر هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان را با اتفاق آرا تمدید کرد.
ماموریت یوناما تا ۱۷ مارچ سال ۲۰۲۶ تمدید شد.
حکومت طالبان تاکنون واکنش رسمی به تمدید مأموریت یوناما نشان نداده است، اما ذبیحالله مجاهد سخنگوی طالبان دراین اواخر گفت که گزارشهای یوناما باعث ایجاد «ذهنیت منفی» نسبت به افغانستان در سازمان ملل شده است.
یوناما در سال ۲۰۰۲ میلادی بر بنیاد قطعنامۀ شماره ۱۴۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد به هدف حمایت از حقوق بشری و کمک به مردم افغانستان برای گذاشتن پایه های صلح و توسعۀ پایدار در این کشور ایجاد شد.