افغانستان
پاکستان ادعای اخیر رئیس جمهور غنی را "بیاساس" خواند
اسلامآباد این ادعای رئیس جمهور افغانستان را "بیاساس" خواند که گفته است طرح قتل جنرال عبدالرازق قوماندان امنیۀ پیشین کندهار در پاکستان ریخته شده است.
وزارت خارجه پاکستان امروز گفت که برای اثبات این ادعا هیچ شواهد قوی و یا اطلاعات استخباراتی با پاکستان شریک نشده است.
رئیس جمهور محمد اشرف غنی دیروز سه شنبه در کندهار گفت که طرح قتل جنرال رازق در پاکستان ریخته شده است.
آقای غنی همچنان گفت که پاکستان باید عاملین این حمله را به افغانستان تسلیم کنند تا در این کشور محاکمه شوند.
جنرال عبدالرازق و جنرال عبدالمومن حسینخیل رئیس امنیت ملی پیشین کندهار پنجشنبۀ هفته گذشته در یک تیراندازی در مقر ولایت کندهار کشته شدند.
بهگفته مقامها، یک محافظ والی کندهار به نام گلبدین پس از یک نشست امنیتی که در آن جنرال اسکات میلر قوماندان عمومی مأموریت حمایت قاطع ناتو نیز شرکت کرده بود دست به تیراندازی زد.
در این حادثه ۱۳ تن به شمول جیفری اسمیالی یک جنرال امریکایی زخمی شدند.
طالبان مسئولیت این حمله را پذیرفته اند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
صدها تن در هرات در پیوند به حملات بر شیعیان دست به اعتراض زدند

صدها تن روز یکشنبه (۳ دسمبر) در اعتراض به حملات علیه شیعیان در هرات راهپیمایی کردند.
همزمان با اعتراض ها، پیکرهای چند تن دیگر از قربانیان حمله مسلحانه جمعه، امروز به خاک سپرده شدند.
در میان اعتراض کنندهها که شعارهای ضد حمله کنندهها در شهرک جبرییل هرات را سر دادند، دهها تن از زنان نیز حضور داشتند.
معترضان خواهان به عدالت کشاندن عاملان حملات به اقلیت شیعه در هرات و اطمینان از امنیتشان شدند.
مقامهای طالبان دستیاب نشدند تا به پرسشهای رادیو آزادی در مورد پاسخ بگویند.
روز جمعه در حمله مردان مسلح ناشناس در شهرک جبرییل، شش تن به شمول دو عالم شیعه مذهب و چهار زن جان باختند.
یک هفته پیشتر از آن خادم حسین هدایتی و رجب اخلاقی، عالمان شیعه مذهب در عین محل هدف قرار گرفته و کشته شدند.
مسئولیت این حملات را کسی یا گروهی نپذیرفته اما در گذشته گروه دولت اسلامی معروف به داعش ادعا کرده بود که در بیشتر حملاتش، از شیعیان در افغانستان قربانی گرفته.
جان اچکزی: حکومت طالبان بازی دوگانه انجام میدهد

جان اچکزی، سرپرست وزارت اطلاعات بلوچستان اتهام وارد کرده که حکومت طالبان در افغانستان به جای تحویل دادن عناصر دخیل در حملات در پاکستان که از خاک افغانستان استفاده میکنند، بازی دوگانهای انجام میدهد.
او که روز شنبه در یک نشست خبری صحبت میکرد، ادعا کرد که حکومت طالبان این موضوع را جدی نمیگیرد.
جان اچکزی میگوید که پاکستان بارها تقاضای تحویل عناصر را کرده است که فهرست آنها از سوی اسلام آباد همراه با شواهد به مقامهای طالبان افغان تحویل داده شده است، اما به ادعای او، حاکمان فعلی افغانستان تاکنون پاسخ مثبتی نداده اند.
پاکستان مدعی است که جنگجویان طالبان پاکستانی در افغانستان تحت سلطه طالبان افغان پناه گزیده اند.
حکومت طالبان هنوز در مورد این اتهامات تازه اظهار نظر نکرده است. اما در گذشته، ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان ضمن تکذیب این اتهامات گفته است که آنان مسئول برقراری امنیت و صلح در پاکستان نیستند.
مقامهای طالبان: حدود ۴۴۰ خانواده روز شنبه از طریق تورخم به افغانستان برگشتند

مقامهای طالبان میگویند که روز شنبه حدود ۴۴۰ خانواده از گذرگاه مرزی تورخم به افغانستان بازگشتهاند.
خبرگزاری باختر تحت کنترل حکومت طالبان به نقل از مسئولان کمیتهٔ ثبت و تثبیت گزارش داده است که ۳ خانواده از طریق انگور ادهٔ پکتیکا بازگردانده شدهاند.
اخراج مهاجران افغان فاقد اسناد از پاکستان، از اول ماه نوامبر شدت گرفته است. به اساس گزارشها، نزدیک دو میلیون مهاجر افغان در خطر اخراج هستند.
اسلام آباد اتهام وارد کرده که چند تبعه افغان در برخی از انفجارهای اخیر در پاکستان دست داشتند و اینکه طالبان افغان در مبارزه پاکستان در برابر طالبان پاکستانی همکاری نکرده اند. اما حکومت طالبان در افغانستان این اتهامات پاکستان را تکذیب کرده است.
سازمانهای بینالمللی گفتهاند که تا اکنون بیش از ۴۰۰ هزار افغان از پاکستان به افغانستان اخراج شدهاند.
رئیس یوناما و سراج الدین حقانی روی مشکلات عودت کننده های افغان از پاکستان بحث کردند

وزارت امور داخلهٔ حکومت طالبان میگوید که روزا اوتونبایوا، نمایندهٔ ویژهٔ سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان گفته است که اخراج مهاجران افغان از کشورهای همسایه، مهاجران افغان را با مشکلات زیادی روبهرو کرده است.
این وزارت امروز در شبکهٔ اجتماعی ایکس (توییتر سابق) نوشته است که خانم اوتونبایوا این اظهارات را در دیدار با سراجالدین حقانی، سرپرست وزارت داخله طالبان در کابل مطرح کرده است.
به گفتهٔ این وزارت، خانم اوتونبایوا گفته است که جامعهٔجهانی روند بازگشت این مهاجران را به دقت بررسی میکند.
این اظهارات در حالی صورت میگیرد که نمایندگی اتحادیهٔ اروپا برای افغانستان روز شنبه از کمک اضافی مالی به ارزش ۱۱ میلیارد افغانی به مهاجران بازگشت کننده و نیز آسیب دیدگان زلزله های هرات خبر داد.
کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان به رادیو آزادی گفته است که افغانهای فاقد اسناد بیشتر از پاکستان با وضعیت بسیار بدی اخراج میشوند که در افغانستان نه سرپناه دارند و نه فرصتهای کاری.
کمشنری سازمان ملل در امور پناهنده گان ده صنف درسی را در ولایت خوست ایجاد کرد

کمشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان از اعمار ۱۰ صنف درسی دیگر برای یک مکتب دختران در"قلموال مینۀ" ولایت خوست خبر داده است.
بخش افغانستان این اداره به روز شنبه در شبکه X (تویتر سابق) نوشته که این ۱۰ صنف درسی جدید به کمک موسسۀ موسوم به ای. سی. اچ. آر. او (ACHRO) ساخته شده است.
یکی از معلمان این مکتب دختران گفته که تعداد شاگردان در صنوف آنها زیاد بود و اکنون این مشکل تا اندازۀ حل شده است.
بیش از ۸۰۰ روز می شود که طالبان به دختران در افغانستان اجازه نمی دهند که بیش از صنف ششم تحصیل کنند و در سال گذشته دروازه های پوهنتون ها را هم به روی دختران و زنان بستند. طالبان زنان افغان را از کار در سازمان های غیردولتی به شمول ادارات سازمان ملل متحد نیز منع کرده اند.
سازمان عفو بین الملل در حمایت از زنان افغان اظهارات یکی از فعالان را منتشر کرد

به سلسلۀ کمپاین۱۶ روزۀ حمایت از حقوق زنان، عفو بین الملل اظهارات یکی از فعالان حقوق بشر در افغانستان را منتشر کرده است.
شعبه جنوب آسیای این سازمان روزشنبه(دوم دسمبر) اعلامیۀ عمر حیدری فعال حقوق بشر را در شبکه X (تویتر سابق) منتشر کرده که با تاکید روی اهمیت اقدامات مشترک برای تغییر وضعیت زنان افغان گفته، که مشکل زنان در افغانستان حرف تازۀ ای نیست، اما برای حل آن، به اقدامات عملی نیاز است.
شنبه گذشته (۲۵ نوامبر) روز جهانی پیشگیری از خشونت علیه زنان بود، به همین مناسبت کمپاین ۱۶ روزۀ حمایت از حقوق زنان، توسط نهادهای مختلف راه اندازی شده است.
پس از تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان در اگست سال ۲۰۲۱، دختران اجازه آموزش بیش از صنف ششم را ندارند و درپایان سال ۲۰۲۲ میلادی از رفتن به پوهنتون ها نیز منع شدند.
زنان و دختران در افغانستان تحت کنترل طالبان، حق کار در بسیاری از ادارات دولتی و همۀ سازمان ها و نهادهای غیردولتی ملی و بین المللی را ندارند.
کمیسیون اروپا کمک بیشتر از ۱۴۰ میلیون یورو را به افغانها تصویب کرد

کمیسیون اروپا روز جمعه با کمک حدود یک صد و چهل و سه میلیون یورویی به افغانها موافقت کرد.
یوتا اورپیلینین کمشنر مشارکت بین المللی این کمیسیون گفته است، اتحادیه اروپا در کنار افغانان است و این تعهد اش پابرجا خواهد ماند.
او افزوده که اتحادیه اروپا کمک یکصد و دو اعشاریه ۸ میلیون یورو را در بخش های صحت، پیشگیری از سو تغذیه کودکان، آموزش و تهیه آب پاک اختصاص میدهد.
به گفته خانم اروپیلینین این کمک بیشتر به کسانی اختصاص داده می شود که از مناطق خود بیجا شدند.
این کمک اتحادیه اروپا بخشی از کمک یک میلیارد و دوصد یورو ی وعده شده است که این اتحادیه آن را در آگست ۲۰۲۱ به افغانها وعده کرده بود.
پاکستان برای بیشتر از ۱۰۰ مرد افغان که با زنان پاکستانی ازدواج کرده اند سند اقامت میدهد

ستره محکمه خیبر پختونخوا تصمیم گرفته به آن عده از افغانهای اسناد اقامت بدهد که با زنان پاکستانی ازدواج کردند.
محکمه در پیشاور روز گذشته اعلان کرد که به ۱۰۹ مرد افغان که با زنان پاکستانی ازدواج کردند کارتهای اقامت دایمی می دهد.
این حکم ستره محکمۀ ایالت خیبر پختونخوا تنها شامل مردانی افغان میشود که با زنان پاکستانی ازدواج کرده اند.
زنان افغان که با مردان پاکستانی ازدواج کرده اند در گذشته نیز مشکل نداشتند و میتوانستند سند اقامت پاکستان را به دست آورند.
پس از آن که حکومت پاکستان اخراج پناهجویان افغان به گفته اش فاقد اسناد اقامت را یک ماه پیش آغاز کرد، صدها هزار افغان تا به حال از پاکستان اخراج شده اند
وزیر خارجه جاپان و سفیر افغانستان در توکیو با هم دیدار کردند

شیدا محمد ابدالی سفیر افغانستان در جاپان می گوید که در دیدار با ناگاهوکا، وزیر خارجه این کشور، در مورد ادامه تعامل جاپان با افغانستان گفتگو کرده است.
آقای ابدالی صبح امروز در صفحه X تویتر سابق خود نوشته که در مورد آخرین ارزیابی سازمان ملل متحد در مورد افغانستان نیز تبادل نظر کرده اند.
سفیر افغانستان در جاپان که از زمان نظام جمهوری مخلوع در این کشور کار می کند ازحمایت جاپان به میانجیگری سازمان ملل برای حل مشکلات سیاسی افغانستان ابراز خرسندی کرده است.
زهرا ممتاز بلوچ: پاکستان در زمینه امنیت و تروریزم با طالبان گفتگو هایی را آغاز کرده است

وزارت خارجه پاکستان تایید کرده است که با حکومت طالبان در مورد تروریزم و امنیت گفتگوها را آغاز کرده است.
زهرا بلوچ سخنگوی این وزارت روز گذشته در گفتگو با رسانه های اسلام آباد بدون ارایه جزئیات گفت که این صحبت ها از سوی استخبارات آنها به پیش می رود و فعلا نمی خواهد جزئیات بیشتری در این باره بگوید.
اما وی افزود که پاکستان از حضور و فعالیت گروه های تروریستی که به گفته او در افغانستان مخفیگاه دارند، نگران است.
سخنگوی وزارت خارجه پاکستان نیز گفت که باید علیه این گروه ها اقدام موثر و معنادار صورت گیرد و نتایج اقدامات حکومت طالبان علیه این گروه ها را ببینند.
این در حالی است که دیروز برخی رسانه های پاکستانی گزارش دادند که حکومت موقت پاکستان به طالبان هشدار داده است که به هر حمله ای که در آینده مربوط به کشور همسایه است، پاسخ قاطع بدهد.
اما حکومت طالبان تا هنوز دراین مورد چیزی نگفته است.