دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا میگوید، گفتگوهای خوبی با رهبری طالبان داشته است.
این گفتگو در حالی صورت میگیرد که ریاست جمهوری افغانستان میگوید، پیش از مذاکرات بینالافغانی باید خشونتها به صفر برسد.
- نخستین مکالمۀ تیلفونی:
دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا سه شنبه (سوم مارچ) گفت که مکالمۀ "خوبی" با بخش رهبری طالبان داشته است.
آقای ترمپ افزود: "امروز با رهبر طالبان صحبت کردم. مکالمۀ خوبی داشتیم. توافق کردیم که خشونتی وجود ندارد. ما خشونت نمیخواهیم. ببینیم چه واقع میشود. آنها با افغانستان سر و کار دارند اما ببینیم چه اتفاق میافتد. در کل، خیلی گفتگوی خوب با رهبر طالبان داشتیم."
بر اساس گزارشها، مکالمۀ ترمپ با عبدالغنی برادر معاون طالبان و رئیس دفتر این گروه در قطر، برای ۳۵ دقیقه ادامه یافته است.
سهیل شاهین سخنگوی طالبان در قطر، در توییترش نوشته که رئیس جمهور امریکا گفته است، مایک پومپیو وزیر خارجۀ اینکشور به زودی با حکومت افغانستان وارد گفتگو خواهد شد تا موانع در برابر مذاکرات بینالافغانی را بردارد.
ریاست جمهوری افغانستان پیش از آغاز مذاکرات بینالافغانی خواهان رسیدن خشونتها به صفر است.
طالبان دوشنبه گفتند، زمان کاهش خشونت در افغانستان به پایان رسیده.
این گروه شنبه گذشته، توافقنامه آوردن صلح به افغانستان را برای پایان دادن به جنگ حدود نزده سال در اینکشور، با ایالات متحده در قطر امضا کرد.
در آستانۀ امضای توافقنامه، کاهش یک هفتهای خشونت در افغانستان اعلام شد که باز هم با چند رویداد محدود به همراه شد.
اما از دوشنبه بهاینسو حملات در مناطق مختلف افغانستان رخ داده که تلفاتی نیز به همراه داشته است.
- پایان کاهش خشونت:
نصرت رحیمی سخنگوی وزارت داخلۀ افغانستان دیروز (سیزدهم حوت) به رادیو آزادی گفت که بر اساس آمار آنها، در جریان بیست و چهار ساعت، ۳۳ حمله از سوی طالبان در شانزده ولایت صورت گرفته.
به گفتۀ آقای رحیمی، در این حملات شش غیرنظامی کشته شده اند و چهارده تن دیگر هم زخم برداشته اند.
حملات و رویدادهای امنیتی همراه با هشدار طالبان، در حالی شدیدتر شده که انتظار میرود مذاکرات بینالافغانی سه شنبه آینده (بیستم حوت) آغاز شود.
- ارگ: خشونت به مرز صفر برسد:
دواخان مینهپال معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان، شب گذشته به رادیو آزادی گفت: "کاهش خشونت نیاز اصلی آغاز مذاکرات بینالافغانی است."
آقای مینهپال افزود: "کاهش خشونت به صفر، خواست هر شهروند افغانستان است. درخواست حکومت هم ایناست که هنگامی با طالبان وارد مذاکره میشود، خشونتها به حد صفر رسیده باشد."
در این میان، نمایندۀ ویژۀ اتحادیه اروپا برای افغانستان میگوید که اگر خبر آغاز دوبارۀ خشونت توسط طالبان تائید شود، در تناقض با توافقی قرار خواهد داشت که در دوحه امضا شد.
رولاند کوبیا روز سه شنبه (سوم مارچ) در توییترش نوشت: "زمان زورنمایی نیست بلکه زمانش فرا رسیده تا برای ایجاد فضای اعتماد و پیشرفت، وقفه در خشونتها آورده شود."
حمید حکیمی در مرکز پژوهشی چاتم هاوس بریتانیا، به خبرگزاری اسوشتید پرس گفته است که مردم میخواهند تا جنبۀ عملی توافق امضا شده در قطر را ببینند.
او افزوده است: "برای بسیاری از مردم، خیلی هیجانبرانگیز است که در یک هوتل پنج ستاره شرق میانه، برخیها یک نشست را برگزار میکنند و در مورد صلح حرف میزنند. سپس اعلامیه نشر میکنند. اما مردم میخواهند نتیجۀ عملی توافق را در زندهگی روزمرۀ شان بینند. از این رو کاهش خشونت و قطع آن به صورت تدریجی، چیزهایی است که مردم آرزویش را دارند. مردم بیشتر به آن بهعنوان گامی بهسوی اعتمادسازی و ضمانت مینگرند."
در کابل، یوناما یعنی هیئت معاونت سازمان ملل متحد برای افغانستان از طالبان خواسته تا به کاهش خشونت ادامه دهند.
یوناما دیروز در توییتر نوشت که پس از اعلام دوشنبه طالبان برای آغاز دو بارۀ خشونت، سازمان ملل خواهان کاهش خشونتها در افغانستان است.
به گفتۀ یوناما، این اقدام فضا را برای گفتگوهای موثر بینالافغانی مساعد میسازد و نتیجۀ آن آتشبس دایمی و حل سیاسی خواهد بود.
طالبان حالا گفته اند که تا هنگامی در گفتگوهای بینالافغانی اشتراک نمیکنند که ۵ هزار زندانی شان از بند حکومت افغانستان رها شوند.
رئیس جمهور اشرف غنی روز یکشنبه گفته بود که رهایی این زندانیان، نباید پیششرط برای مذاکره حکومت با طالبان باشد.