لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۳۹

ویروس کرونا؛ انتقادها از 'برنامه تلویزیونی' و آگاهی‌ رسانی ناکافی در افغانستان


ویروس کرونا
ویروس کرونا

داکتران می‌گویند که اطلاع‌رسانی ناکافی در باره ویروس کرونا، باعث افزایش ترس از این ویروس و بی‌توجهی مردم به توصیه‌های داکتران شده است.

به گفته آن‌ها، فرار از قرنطینه و ترس و اضطراب گسترده، از تأثیرات آگاهی‌‌دهی کمتری شده است.

قرنطینه یکی از مواردی است که برای جلوگیری از ابتلا به بیماری ویروس کرونا، در باره آن آگاهی‌دهی شده است. در حالی که به گفته داکتران، قرنطینه زندان یا جایی نیست که تمام روابط اجتماعی در آن قطع و یا محدود شود.

کمال جلال، روانشناس کلینیکی می‌گوید که برای جلوگیری از فرار افراد مشکوک و مبتلا به ویروس کرونا در آینده از قرنطینه، نیاز به آگاهی‌دهی دقیق است.

او گفت: "مهم این است که سطح آگاهی در جامعه باید بلند برده شود. از قرنطینه نباید مردم احساس ترس داشته باشند. قرنطینه به این معنی نیست که زندگی اجتماعی محدود می‌شود."

این روانشناس همچنین می‌گوید که آگاهی‌دهی ناکافی یا غیردقیق باعث شده که برخی از افراد مشکوک به ابتلا به ویروس کرونا، آزمایش ندهند.

قرنطینه چیست؟
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

او می‌گوید، بی‌پروایی و ترس بیش از حد از ویروس کرونا ناشی از ناآگاهی است.

عبدالجبار مومنیار متخصص امراض داخله می‌گوید مردم باید رهنمودهای صحی را جدی بگیرند.

به گفته او، تست کرونا و در صورت نیاز، قرنطینه کردن افراد مبتلا و مشکوک ضروری است.

او افزود: "کسانی که به ویروس کرونا مشکوک هستند، قرنطینه کردن‌شان حتمی است، چون اگر این مریضان قرنطینه نشوند می‌توانند افراد دیگری را آلوده بسازند. باید قرنطینه کردن‌شان اجرا شود."

به دنبال شیوع ویروس کرونا در کشورهای همسایه و تشخیص ۲۴ نفر در افغانستان، حکومت این کشور مراکز آموزشی و مراکز تجمع در بازارها را تعطیل کرد.

رعایت فاصله اجتماعی از توصیه های اصلی در محلات تجمع افراد است. در مواردی این توصیه رعایت نشده و حتی در برخی رسانه‌ها هم این توصیه به صورت آشکاری نادیده گرفته شده است.

وحید عمر مشاور روابط عامه و استراتژیک رئیس جمهور از برنامه‌ای یکی از تلویزیون‌های خصوصی در کابل انتقاد کرد.

وحید عمر مشاور روابط عامه و استراتژیک رئیس جمهوری افغانستان
وحید عمر مشاور روابط عامه و استراتژیک رئیس جمهوری افغانستان

او در این باره در صفحه‌ای فیسبوک خود نوشت: "از این‌که در برنامه ستاره افغان توصیه‌های پیش‌گیرانه صحی برای پیش‌گیری از گسترش ویروس کرونا در نظر گرفته نشد و روبوسی‌ها و دست دادن‌ها و بغل کشی‌ها در آن فراوان بود، متأثر شدم. این برنامه را میلیون‌ها انسان می‌بینند؛ تمثیل خوبی از شیوع ویروس کرونا به عنوان جدی‌ترین خطر اجتماعی در آن نشد."

هر چند مسئولان این رسانه در برابر این نوشته‌ای آقای عمر واکنشی نشان نداده اند و به تماس‌های تلفونی رادیو آزادی نیز جواب ندادند اما مجیب خلوتگر رئیس موسسه حمایت از رسانه های آزاد افغانستان می‌گوید که رسانه‌ها در کنار آگاهی رسانی در باره ویروس کرونا، باید الگو سازی نیز کنند.

او گفت:‌ "آنچه که اتفاق افتاده در یکی از رسانه‌ها و آقای وحید عمر در موردش نوشته، من فکر می‌کنم با توجه به فرهنگ تقریباً شبکه‌یی در کشورهای جهان سوم، به شمول افغانستان، بسیار سخت است که مصافحه، دست دادن و احوال‌پرسی را از بین ببریم، اما رسانه‌ها می‌توانند الگو سازی کنند."

پیش از این وزارت حج و اوقاف افغانستان برگزاری مراسم فاتحه خوانی را در مساجد ممنوع کرد، اما در مورد نماز جماعت بر رعایت توصیه های صحی تأکید کرد.

مولوی فضل کریم سراجی، از مقام‌های این وزارت در باره اینکه آیا نماز جماعت در مساجد تعطیل خواهد شد یا نه، به رادیو آزادی گفت: "البته در مناطقی که حالت اضطراری باشد، در ارتباط به آن خواهان استفتا از دارالفتا خواهیم شد."

با این حال، یک روحانی در کابل گفته که اگر برای جلوگیری از انتشار ویروس کرونا مساجد تعطیل شوند، ممانعت شرعی ندارد.

عالم دین در کابل: تعطیل مساجد به خاطر ویروس کرونا ممانعت شرعی ندارد
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

پیش از این برخی عالمان دین در برخی ولایت‌های دیگر نیز نظریات مشابهی در این باره ارائه کرده بودند.

توصیه‌های معمول صحی

شیوع ویروس کرونای جدید با نام «کووید-۱۹» از ماه دسمبر گذشته (نزدیک به سه ماه پیش) از شهر ووهان چین آغاز شد. برخی توصیه‌ها برای پیشگیری از ابتلا به این وایروس:

دست‌های خود را با آب پاک و مواد شوینده مانند صابون بشویید و بر دفعات شستن‌ دست‌ها بیفزایید.

در صورت در دسترس نبودن صابون، از مواد ضدعفونی‌کننده حاوی الکل استفاده کنید.

هنگام عطسه و سرفه حتماً دهان خود را بپوشانید؛ اگر دستمالی در دست ندارید، این کار را با حائل کردن بازو انجام دهید و نه کف دست که تماس بیشتری با محیط و دیگران دارد.

از نگهداشتن دستمال‌های استفاده‌شده با خود، خودداری کنید و بلافاصله دور بیندازید.

از دست زدن به صورت خود، به‌ویژه دهان، بینی و چشم خودداری کنید.

از دست دادن و روبوسی بپرهیزید.

از حضور در اماکن عمومی و شلوغ، که احتمال شیوع ویروس در آن‌ها وجود دارد، تا حد ممکن پرهیز کنید.

XS
SM
MD
LG