کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان میگوید که موضوع آزادی زندانیان گروه طالبان با این کمیسیون در میان گذاشته نشده و این موضوع باعث نگرانی شدید این کمیسیون شده است.
ذبیحالله فرهنگ سخنگوی این کمیسیون روز شنبه به رادیوآزادی گفت که ممکن است در روند رهایی زندانیان گروه طالبان، حقوق قربانیان جنگ نقض شود.
او همچنین تأکید کرد که موضوع برگشت احتمالی زندانیان رها شده طالبان به میدان جنگ هم نگران کننده است: "ما نگران هستیم که موضوع حقالعبدی قربانیان جنگ و مسئله تأمین عدالت چگونه میشود؟ افرادی که رها شده اند و یا پس از این آزاد میشوند چه تعداد آنها به جرمهای جنگی متهم هستند؟ چون درجنگها به افراد ملکی نیز تلفات وارد شده است. همچنین پس از آزادی آیا ضمانتی وجود دارد که طالبان رها شده دوباره به میدان جنگ نمیروند؟"
پیش از این شهرزاد اکبر رئیس این کمیسیون نیز به رادیو آزادی گفته بود که حکومت باید اطلاعات لازم را در مورد آزادی زندانیان طالبان با این کمیسیون در میان بگذارد.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان نامهای نیز به حکومت این کشور و گروه طالبان فرستاده بود و در آن نگرانیهای خود را در مورد روند رهایی زندانیان گروه طالبان ابراز کرده بود.
اما مسئولان این کمیسیون میگویند که دو طرف تا حالا به این نامه پاسخ نداده اند.
رادیو آزادی تلاش کرد تا نظر طالبان را در این مورد داشته باشد اما آنها در این باره ابراز نظر نکردند.
در همین حال جاوید فیصل سخنگوی دفتر مشاور امنیت ملی افغانستان میگوید، افرادی که پروندههای مبنی بر ادعای حقوق فردی دارند و یا تهدید علیه امنیت ملی این کشور هستند، رها نمیشوند: "تا حالا تمام زندانیان با توجه به سن، وضعیت صحی و مدت بند آنها براساس فرمان رئیس جمهوری رها شده اند. کسانی که دوسیههای حقوقی و قضاییشان نا تکمیل باشد، مسایل حق العبدی داشته باشند و یا امنیت ملی افغانستان را با خطر رو به رو میکنند، آنها از این فرمان مستفید نمیشوند."
تا حالا حکومت افغانستان سه هزار زندانی گروه طالبان را و گروه طالبان بیش از پنجصد زندانی حکومت را آزاد کرده اند.
حکومت افغانستان همواره تأکید کرده که طالبان باید خشونتها را کاهش دهند و گفتوگوهای میان افغانها هرچه زودتر آغاز شود.
اما طالبان گفته اند که مطابق توافقنامه صلح با امریکا پیش از مذاکرات بین الافغانی باید پنج هزار زندانی آنها آزاد شوند.