نگرانی از بازگشت طالبان رهاشده از زندانها به میدانهای جنگ، چه تضمینی نزد حکومت وجود دارد؟
حکومت افغانستان میگوید که روند رهایی ۳ هزار زندانی طالبان را تکمیل کرده است.
شماری از طالبان که اکنون از زندانهای تحت ادارۀ حکومت افغانستان آزاد شدهاند، میگویند که اگر ایالات متحده نیروهایش را از افغانستان بیرون نکند، به جنگ ادامه خواهند داد.
حکومت افغانستان، در زندانها را به روی هزاران زندانی طالبان گشوده، به این امید که گفتوگوهای صلح آغاز شود.
اما نگرانی وجود دارد که مبادا این زندانیان دوباره به میدانهای جنگ باز گردند.
خبرگزاری فرانس پرس اظهارات محمد داوود، زندانی رها شدۀ طالبان را که ۲۸ سال عمر دارد، نشر کرده که میگوید، اگر نیروهای امریکایی افغانستان را ترک نکنند، به جنگ ادامه خواهد داد.
داوود که ۹ سال پیش، از سوی نیروهای امریکایی در ولایت فاریاب بازداشت شده بود، اخیراً از بند رها شده. او گفته که در افغانستان به٬حضور نیروهای خارجی نیازی نیست.
مقامهای حکومت افغانستان گفتهاند که به عنوان نیت نیک، هزاران زندانی طالبان را رها میکنند.
انتظار خادم، رئیس بخش صلح و مصوونیت غیرنظامیان در شورای امنیت ملی افغانستان به رادیو آزادی گفت که روند رهایی ۳ هزار زندانی طالبان تکمیل شده و این روند همچنان ادامه خواهد یافت. او افزود که رهایی زندانیان طالبان از سوی یک هیئت این گروه هم نظارت میشود.
آقای خادم میگوید: "دید و بازدید با هیئت طالبان در کابل به صورت رسمی و غیررسمی ادامه دارد. ما متعهد استیم که اسیران دیگر طالبان را رها کنیم. اما تلاش میشود که این، یک جاده دو طرفه شود و هر دو جانب در این راستا تلاش کنند و انعطافپذیر باشند تا پیش برویم."
خبرگزاری فرانس پرس به نقل از یک مقام افغان گزارش میدهد که در میان رها شدهها، کسانی هم استند که برای انتحار کنندهها آموزش میدادند و یا هم در ساختن واسکتهای انتحاری و ربودن شهروندان خارجی دست بالا داشتهاند.
حکومت افغانستان یک مورد رسمی را هم در نظر گرفته تا رها شدهها، تعهدنامه را برای برنگشتن به میدانهای جنگ امضا کنند.
سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در دوحه هم با آغاز مرحله مبادلۀ زندانیان گفت که رها شدهها دو باره به میدانهای جنگ باز نخواهند گشت.
شفیق امین، آگاه امور سیاسی در کابل به این باور است که برخی امیدواریها برای باز نگشتن زندانیان رها شده به میدانهای جنگ وجود دارد.
آقای امین افزود: "فکر میکنم تا هنگامی که آتشبس دایمی صورت نگرفته، اطمینان کامل وجود ندارد که رهایی زندانیان باعث تشدید جنگ دوباره نشود. اما فکر میکنم که در مراحل اخیر طالبان به این بحث متوجه شدهاند که این تشویش و نگرانی جدی برای امریکاییها، حکومت و مردم افغانستان است. فکر میکنم برخی مسایل را در نظر گرفتهاند و به افراد خود که از زندان رها میشوند، توصیههای لازم را داشتهاند که افراد آنها پس از رهایی از زندان، دوباره وارد میدانهای جنگ نشوند."
خبرگزاری فرانس پرس گزارش میدهد که شماری از زندانیان رهاشدۀ طالبان به حضور نیروهای امریکایی در افغانستان خشمگین استند.
بر اساس توافق ۲۹ فبروری در دوحه، طالبان به امریکا وعده داده که نیروهای این کشور را هدف حملههایشان قرار نمیدهند، در صورتی که تمامی نظامیان امریکایی تا سال آینده افغانستان را ترک کنند.
مبادلۀ تا ۵۰۰۰ زندانی طالبان با حدود ۱۰۰۰ زندانی مربوط به حکومت افغانستان از نکات کلیدی این توافق است.
فرانس پرس گزارش میدهد که اگر زندانیان رها شدۀ طالبان به میدانهای جنگ باز گردند، صفوف این گروه را تا ۱۰ در صد تقویت کرده میتوانند.
قرار بود ۱۰ روز پس از امضای توافق میان امریکا و طالبان، گفتوگوهای بین افغانها هم در دهم مارچ امسال آغاز شود اما تا هنوز هیچ خبری از آن نیست.
اندریو واتکنس، کارشناس در گروۀ بینالمللی بحران به این باور است که گفتوگوها و تلاشهای فعلی، امیدواری زیادی را نسبت به هر زمان دیگر برای برقراری آتشبس در افغانستان به میان آورده است و این روند باید سرعت یابد.
زلمی خلیلزاد نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان که تلاش میکند راه برای مذاکرات بین افغانها هموار شود، هم به حکومت افغانستان این اطمینان را داده است که طالبان رها شده از زندانهای این کشور، دوباره به میدان جنگ باز نخواهند گشت.