ایالات متحده از مشورهی لویه جرگه در مورد آزادی ۴۰۰ زندانی طالب و تصمیم رئیس جمهور افغانستان مبنی بر قبول این مشوره استقبال کردهاست.
زلمی خلیلزاد نماینده خاص امریکا برای صلح افغانستان میگوید، توقع دارد با تکمیل پروسه آزادی زندانیان، گفتوگوهای بینالافغانی آغاز شود.
چند روزی پیش از آغاز مذاکرات بینالافغانی، روزهای خیلی مهم اند. حکومت افغانستان ۴۰۰ زندانی را آزاد میکند که شرکت کنندگان لویه جرگۀ مشورتی صلح، مشورهی آزادی آنها را به رئیس جمهور غنی دادند.
انتظار خادم رئیس امور حفاظت از غیر نظامیان و امور مصالحه در شورای امنیت ملی افغانستان که ریاست یک هیئت کاری دولت در موضوع آزادی زندانیان را نیز به دوش دارد به رادیو آزادی گفت، برای آزادی این زندانیان آمادگیهای کامل گرفته شدهاست.
آقای خادم گفت: "بر اساس گفتههای جلالتماب رئیس جمهور که وی حکم میدهد و بر اساس فیصلهی جرگه، پروسه را آغاز میکنیم. تمام مسایل تخنیکی و لوژیستکی تنظیم شدهاست و امیدواریم بزودی حکم صادر شود و ما پروسه آزادی این زندانیان را آغاز کنیم."
رئیس جمهور افغانستان دیروز یکشنبه (۱۹ اسد) در پایان لویه جرگۀ مشورتی، مشوره اعضای جرگه در مورد آزادی زندانیان را پذیرفته و گفت که حکم آزادی ۴۰۰ زندانی را میدهد.
رئیس جمهور غنی: حکم رهایی ۴۰۰ زندانی را امضا خواهم کرد
'از هویت زندانیان به اشتراک کنندههای لویه جرگه معلومات داده نشدهاست'
نگرانی کمیسیون حقوق بشر افغانستان در مورد جنبۀ حقوقبشری در روند صلح
سخنگویان ریاست جمهوری تا ناوقت دیشب نگفتند که آیا رئیس جمهور سند آزادی زندانیان را امضا کرده یا برای دوشنبه گذاشته است.
گفتوگوهای لویه جرگه به روز جمعه آغاز شد و اعضای آن بعد از حدود سه روز، مشورهی آزادسازی ۴۰۰ زندانی را به حکومت دادند که در جرایم جدی دخیل اند و دوسیههای سنگین جرمی دارند.
رئیس جمهور غنی خودش را در رابطه با آزادی این زندانیان قانوناً بیصلاحیت خوانده بود و به همین هدف لویه جرگه را فراخواند تا از نمایندگان مردم مشوره بگیرد.
شماری از کشورها از تحول اخیر استقبال کردهاند.
زلمی خلیلزاد نماینده خاص امریکا برای صلح افغانستان ناوقت دیشب در صفحه تویترش از این تصمیم لویه جرگه استقبال کرده و نوشته است، توقع دارد در چند روز آینده آزادی زندانیان تکمیل شده و تیم مذاکراتی از سوی حکومت افغانستان به دوحه رفته و مذاکرات هرچه زدوتر آغاز شود.
وی آزادی زندانیان را گام مهم خواند که بهگفته وی، فرصت خوبی را برای ختم جنگ ۴۰ سالهای افغانستان و رسیدن به صلحی فراهم میکند که همه افغانها از آن مستفید شوند و در امنیت و رفاه منطقوی و جهانی نقش داشته باشد.
خلیلزاد همچنان نوشته است، امریکا از ۱۹ سال به اینطرف از افغانستان حمایت کرده و به حمایتاش ادامه میدهد تا این کشور به ثباتی برسد که سالها انتظار آن را داشته است.
جرمنی و پاکستان اولین کشورهای بودند که از مشوره لویه جرگه و قبول آن از سوی رئیس جمهور استقبال کردند.
رولاند کوبیا نماینده خاص اتحادیه اروپا در صفحه تویترش دیروز نوشت که امیدوار است با آغاز مذاکرات، آتشبس سرتاسری نیز در افغانستان برقرار شود.
- طالبان چی میگویند؟
سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر بعد از مشوره لویه جرگه مبنی بر آزادی ۴۰۰ زندانی، در صحبت با 'بی بی سی' جرگه را غیر قانونی خوانده، ولی فیصلهاش را اقدام خوب خواند.
آقای شاهین افزود: "این فیصله اقدام خوب است، ولی این جرگه مشروعیت و حیثیت قانونی ندارد. اگر زندانیان باقیماندۀ ما آزاد شوند در یک هفته حاضریم مذاکرات بینالافغانی را با تمام جهتهای افغان آغاز کنیم."
حکومت افغانستان میگوید، توقع اعتماد سازی از سوی طالبان را دارند.
انتظار خادم رئیس امور محافظت غیر نظامیان و مصالحه در شورای امنیت ملی در رابطه با این اظهارات سهیل شاهین که گویا حکومت باید این ۴۰۰ زندانی را بدون تدویر لویه جرگه آزاد میکرد، گفت: "چنانچه مردم افغانستان و حکومت این کشور در آزادی این زندانیان انعطاف بیحد تاریخی نشان دادند، پس لازم نیست اظهارات ضد و نقیض صورت گرفته و بیاعتمادی به میان بیاید. امیدواریم که شاهین صاحب (سخنگوی دفتر طالبان در قطر) نیز با در نظرداشت نزاکت حالات از ایجاد فضای خودداری کند که در آن بیباوری مردم بیشتر شود."
باوجود این همه، امیدواریها زیادند که با آزادی زندانیان مذاکرات حکومت با طالبان آغاز شود.
حکومت افغانستان هیئت مذاکراتی را به ریاست محمد معصوم ستانکزی تشکیل داده و میگوید برای آغاز گفتوگوها آمادگی کامل دارد.
سهیل شاهین نیز دیروز تأیید کرد که هیئت طالبان به ریاست عباس ستانکزی برای مذاکرات بینالافغانی آماده است.