عابده باور، محصل سال نخست رشته قابلهگی در انستیتوت صحی باران در بلخ است.
عابده میگوید بیش از دو هفته میشود که خانوادهاش به دلیل هراس از حملات مسلحانه، به او اجازه رفتن به پوهنتون را نمیدهد.
او گفت: "من را پدر و مادرم به دلیل ترس از حمله طالبان یا داعشیها اجازه نمیدهد که پوهنتون بروم و درسهایم را ادامه بتم. اگر همین قسم وضعیت پیش برود من مجبور هستم تا یک سال را دوباره بخوانم."
تنها عابده نیست که به دلیل هراس از افزایش خشونتهای مسلحانه و هراس از حملات تروریستی بر مراکز تحصیلی از رفتن به پوهنتون باز مانده است.
مقامها در بلخ و سمنگان تأیید میکنند که پس از حمله تروریستی ماه عقرب بر پوهنتون کابل حضور محصلین بخصوص بانوان در نهادهای تحصیلی کاهش یافته.
منیر فرهاد سخنگوی والی بلخ به رادیو آزادی گفت با آنکه هیچ گونه تهدید امنیتی متوجه هیچ نهاد تعلیمی و تحصیلی در بلخ نیست، اما خانوادهها نگران تامین امنیت فرزندانشان در نهادهای تحصیلی هستند.
وی افزود: " هرچند این گونه تهدید در بلخ متوجه هیچ مرکز تعلیمی و تحصیلی نیست. اما با آنهم خانوادهها پس از حمله بر پوهنتون کابل نگران وضعیت امنیتی در پوهنتونها هستند. یک نوع نگرانی و هراس امنیتی نزد مردم ایجاد شده است."
آقای فرهاد گفت که حملات تروریستی بر مراکز تحصیلی باعث ایجاد هراس و نگرانی میان مردم شده و این موضوع حضور محصلین را در پوهنتونها صدمه زده است.
محمد هاشم سروری معاون شورای ولایتی سمنگان میگوید که پس از حملات مرگبار بر چندین مرکز تعلیمی و تحصیلی در کابل، فعالیت برخی از نهادهای تعلیمی و تحصیلی در سمنگان نیز با کاهش مواجه شده است.
وی گفت تنها در جریان هفته گذشته به دلیل هراس از حمله طالبان، پوهنتون مرکزی ولایت سمنگان برای سه روز به روی محصلین مسدود بود.
سروری گفت: "نگرانیها خیلی زیاد شده. ما تنها در یک هفته گذشته به خاطر تهدید مسلحانه و ترس از حمله بارها شاهد مسدود شدن پوهنتون بودیم این مسئله روند حضور بانوان در پوهنتون را شدیداً صدمه زده است."
به اساس تصمیم تازه کابینه جمهوری اسلامی افغانستان به خاطر جلوگیری از شیوع ویروس کرونا تمامی پوهنتونها و موسسات تحصیلی از تاریخ ۸ قوس الی ۱۵ حوت سال روان تعطیل میشوند.
با این وجود برخیها این تصمیم را ناشی از تهدیدهای موجود امنیتی بر مراکز تحصیلی عنوان میکنند.
محمد ادیب غیاثی یکی از آگاهان امور سیاسی چنین میگوید: "تا جایی که من باور دارم، مسئله جلوگیری از شیوع کرونا یک ترفند است برای پوشاندن خلاء موجود در قسمت تامین امنیت محصلین و به این طریق دولت در تلاش رفع تهدید به دانش آموزان است."
رشاد جمالیار معاون پوهنتون بلخ نیز میپذیرد که حملات مرگبار مخالفین مسلح دولت و سایر گروههای تروریستی بر پوهنتونها، حضور محصلین به ویژه بانوان در نهادهای تحصیلی را با چالش به همراه ساخته است.
آقای جمالیار به رادیو آزادی گفت اگر حکومت نتواند تهدیدهای موجود را رفع کند و نگران همچنین ادامه یابد در دراز مدت فعالیت موسسات تحصیلات عالی با رکود مواجه خواهد شد: "در درازمدت چالشها را افزایش میدهد. ما هراس داریم که ادامه تهدیدها سبب برهم خوردن روند منظم تدریس و کسب تحصیل در بلخ شود و حضور بانوان بیشتر صدمه میبیند چون جامعه سنتی است."
گفتنی است که در ولایتهای بلخ و سمنگان حدود بیست پوهنتون دولتی و خصوصی فعالیت میکند که نزدیک به ۱۲۰ هزار محصل در ۱۸ رشته تحصیلی در آن سرگرم کسب تحصیل اند.