جهان
پرتگال سر از امروز ریاست شورای اتحادیۀ اروپا را به عهده خواهد داشت

کشور پرتگال سر از امروز اول جنوری، ریاست دوره ای شش ماهۀ شورای اتحادیۀ اروپا را از آلمان به عهده خواهد داشت.
پرتگال با آزمون های مانند هماهنگی بسته کمکی ویروس کرونا اتحادیه اروپا، چلنج های صحی ناشی از همه گیری بیماری کووید 19 و ترویج واکسین های آن روبرو است.
پرتگال در بیانیه ای گفته که همۀ تلاش های ممکن را انجام می دهد تا این شش ماه، آغاز یک دور جدید در اروپا باشد.
انگیلا مرکل صدراعظم جرمنی هنگام واگذاری پست ریاست اتحادیۀ اروپا به صدراعظم پرتگال در یک پیام ویدئویی گفته، آلمان شش ماه در راس این شورا مرکز رسیدگی به بیماری همه گیر کووید 19 بوده است.
پرتگال همچنان گفته که با تقویت"برنامه جدید" با ادارۀ رئیس جمهور منتخب جوبایدن در ایالات متحدۀ امریکا، روابط اتحادیۀ اروپا را با افریقا و امریکای لاتین تقویت می کند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
استرالیا جو را نمیکُشد

جو، کبوتری که در هفته گذشته توجه جهانیان را به خود جلب کرد، زنده میماند.
مقامهای صحی استرالیا خواستند که به خاطر نگرانی از سرایت بیماری پرندگان این کبوتر را که گمان میرفت از امریکا آمده بکشند.
اما به تازگی فهمیده شد، حلقهٔ معلومات که در پای جو بسته بود، تقلبی است و این کبوتر از امریکا نیامده بلکه احتمالاً یک پرندۀ محلی استرالیا است.
به این ترتیب این کبوتر که بنام جو بایدن رئیس جمهور منتخب امریکا، جو نامیده شده از مرگ نجات یافت.
بایدن برخی اقدامها را در نخستین روز کاریاش به اجرا خواهد گذاشت

جو بایدن رییس جمهور منتخب امریکا برخی اقدامهای اجرائی را در نخستین روز کاریاش در قصر سفید به اجرا خواهد گذاشت.
ران کلاین لوی درستیز بایدن روز شنبه (۱۶ جنوری) در یک یادداشت گفت: "یکی از مسایل مهم پس از مراسم تحلیف برای رئیس جمهور منتخب، آسان ساختن مسافرت شهروندان کشورهای اسلامی جهان خواهد بود."
فرمانهای اجرائی رئیس جمهور در امریکا، به تصویب کانگرس نیازی ندارد.
کلاین گفته که در برنامههای روز نخست کار جو بایدن، آغاز تلاشها برای بازگشت امریکا به پیمان اقلیمی پاریس و پوشیدن ماسک در ادارههای فدرال به منظور جلوگیری از همهگیری ویروس کرونا هم قرار دارند.
دونالد ترمپ رئیس جمهور فعلی در مراسم تحلیفش در سال ۲۰۱۷، سفر شهروندان برخی از کشورهای اسلامی را به امریکا ممنوع کرد، حرکتی که به باور او برای امنیت ملی ایالات متحده به اجرا گذاشته شد.
ترمپ در همین سال از پیمان تغییر اقلیمی پاریس بیرون شد و در نهایت به پوشیدن ماسک در جریان همهگیری ویروس کرونا دستور جدی نداد.
فرانسه: امریکا و ایران باید به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ باز گردند

وزیر خارجه فرانسه میگوید، امریکا و ایران باید به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ باز گردند.
ژان لو دریان در گفتگو با یک روزنامه فرانسه یی که دیروز (۱۶ جنوری) نشر شد، همچنان از ایران خواسته تا غنیسازی ۲۰ در صدی یورانیم را متوقف سازد.
در خواست لو دریان در حالی صورت میگیرد که دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا در آستانه پایان دوره کاریاش قرار دارد. ترمپ در سال ۲۰۱۸ از توافق با ایران بیرون شد.
گفته میشود که اکنون جو بایدن رئیس جمهور منتخب امریکا، با چالش بزرگ در مورد توافق هستهای و غنیسازی یورانیم ایران روبرو است.
تهران در آستانه آغاز کار بایدن گفته که یورانیم را تا ۲۰ در صد غنی خواهد ساخت.
بایدن "ویندی شرمن" را به حیث فرد شماره ۲ وزارت خارجهاش تعیین کرد

جو بایدن رییس جمهور منتخب امریکا ویندی شرمن مذاکره کنندۀ ارشد امریکا در مذاکرات هسته ای سال ۲۰۱۵ با ایران را به حیث فرد شماره دوم وزارت خارجه امریکا تعیین کرده است.
بایدن همچنان ویکتوریا نیولند دیپلومات باتجربۀ متقاعد را به حیث فرد شماره سوم وزارت خارجه تعیین کرد. نیولند کسی است که از اعتراضات مردمی در اوکراین که منتج به برکناری رییس جمهور پیشین ویکتور یانوکویچ در سال ۲۰۱۴ شد حمایت کرده بود.
ویندی شرمن در زمان ریاست جمهوری بارک اوباما معاون وزارت خارجه در امور سیاسی بود و تیم مذاکراتی امریکا را در رسیدن به توافق هستوی با ایران رهبری میکرد.
قرار است کمیتۀ روابط خارجی سنای امریکا دو روز بعد جلسۀ را در مورد تاییدی انتونی بلینیکن به حیث وزیر خارجه امریکا دایر کند و اگر بلینکین وزیر خارجه شود، خانم شرمن و نیولند تحت مدیریت وی کار خواهند کرد.
نگرانی شورای اروپا از اقدام روسیه در باره انجمن مکاتب مطالعات سیاسی

رییس شورای اروپا نگرانی جدی اشرا بعد از آن ابراز داشت که انجمن مکاتب مطالعات سیاسی شورای اروپا شامل فهرست سازمانهای نامطلوب در روسیه شد.
در یک نامۀ شورای اروپا که به تاریخ چهاردهم جنوری نوشته شده و یک کاپی آن به دست رادیوی اروپای آزاد/ رادیو آزادی رسیده، ماریجا پیچینوویچ سکرترجنرال این شورا از مسکو خواسته است در مورد دلایلی که منتج به این تصمیم شد وضاحت دهد. وی این تصمیم مسکو را غیرقابل قبول خوانده است.
لوی سارنوالی روسیه در ماۀ دسمبر سال گذشته اعلام کرد انجمن مکاتب مطالعات سیاسی شورای اروپا را که در ستراتسبورگ فرانسه مستقر است، غیرمطلوب خوانده و از وزارت عدلیه خواست آنرا شامل لست سیاه سازد.
براساس یک قانون که در سال ۲۰۱۵ در روسیه نافذ شد لوی سارنوالی اینکشور میتواند سازمانهای را که برای منافع ملی روسیه تهدید تلقی میشوند نامطلوب بخواند.
سازمانهای مدافع حقوق بشر، روسیه را متهم کرده اند که با استفاده از قوانین در مورد فعالیت سازمانها تلاش دارد نظریات متفاوت از نظر مقامات روسی را خاموش ساخته و ماحول برای فعالیتهای مدنی را محدود سازد.
هشدار فرانسه، بریتانیا و جرمنی به ایران

قدرتهای بزرگ اروپایی به ایران در مورد آغاز کار روی سوخت فلز اورانیوم برای یک ریکتور تحقیقاتی هشدار داده گفته اند، این حرکت در تخطی با توافقنامۀ هستهای سال ۲۰۱۵ میلادی قرار دارد.
فرانسه، بریتانیا و جرمنی امروز (۱۶ جنوری) با صدور یک اعلامیه مشترک گفته اند، ایران "هیچ استفاده غیرنظامی و معتبر" از فلز اورانیوم ندارد.
در اعلامیه همچنان آمده که تولید فلز اورانیوم، دارای پیامدهای بالقوه نظامی است.
به اساس توافقنامۀ هستهای ۲۰۱۵ میلادی، ایران متعهد شده كه برای مدت ۱۵ سال در تولید، تحقیقات و توسعۀ استخراج و ذوب اورانیوم اشتراک نكند.
بعد از خروج دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ از توافقنامۀ هستهای ۲۰۱۵ میلادی با ایران و اعلام دوبارۀ تحریمها، تنشها بین واشنگتن و تهران افزایش یافته.
جو بایدن رئیس جمهور منتخب امریکا گفته است، در صورتیکه ایران به تعهداتش عمل کند، احتمال دارد که ایالات متحده به این توافق برگردد.
سفارت عربستان سعودی دوباره در قطر باز میشود

فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی امروز شنبه (۱۶ جنوری) در شهر ریاض پایتخت این کشور به خبرنگاران گفت، سفارت این کشور در قطر در روزهای آینده بازگشایی، خواهد شد.
عربستان سعودی، امارات متحدۀ عربی، بحرین و مصر در سال ۲۰۱۷ میلادی با متهم ساختن قطر به حمایت از تروریزم، روابط دیپلوماتیکشان را با این کشور قطع کردند.
قطر این اتهام را رد کرده گفته بود که این اقدام به خاطر تضعیف حاکمیت ملی این کشور صورت گرفته است.
ریاض به تاریخ ۵ جنوری اعلام کرد که در تلاش به خاطر تقویت اتحاد عرب، یک توافق مهم به حمایت ایالات متحده، برای ختم اختلافات با دوحه، صورت گرفته است.
عربستان سعودی و قطر حریمهای هوایی شانرا بروی یکدیگر باز کرده اند و شماری پروازها نیز از سر گرفته شده است.
سپاه پاسداران ایران راکتهای بالستیک را آزمایش کرد

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در مرحله دوم و آخرین روز تمرینات نظامی، راکتهای بالستیک را آزمایش کرد.
تلویزیون دولتی ایران گزارش داده که این راکتها بر یک هدف فرضی در اقیانوس هند فیر شدند.
تصاویر نشان میدهند که دو راکت به یک هدف که تلویزیون دولتی ایران آنرا "کشتیهای فرضی دشمن" توصیف کرده، در فاصلۀ ۱،۸۰۰ کیلومتری اصابت کرده اند.
تمرینات نظامی امروز (۱۶ جنوری) ایران در حالی صورت گرفته که تنشها بین واشنگتن و تهران روی برنامۀ جنجال برانگیز هستهای ایران و تشدید فشارهای امریکا بر این کشور، افزایش یافته است.
بعد خروج دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحدۀ از توافقنامۀ هستهای سال ۲۰۱۵ میلادی ایران با قدرتهای بزرگ جهان و اعلام تحریمها بر این کشور، تنشها بین واشنگتن و تهران افزایش یافت.
جو بایدن رئیس جمهور منتخب امریکا گفته در صورتیکه ایران به تعهداتش عمل کند، احتمال دارد که ایالات متحده به این توافق برگردد.
آرمین لاشت رهبر حزب اتحادیه محافظهکار کریشن دموکرات انتخاب شد

حزب اتحادیه محافظه کار کریشن دموکرات جرمنی امروز (۱۶ جنوری) در یک رایگیری مهم، آرمین لاشت عملگراه را به حیث رهبر جدید این حزب انتخاب کرد.
سه تن برای پست رهبری این حزب نامزد شده بودند.
در این رایگیری که برای نخستین بار از طریق آنلاین دایر شد، آرمین لاشت با کسب ۵۲۲ رای به حیث رهبر حزب انتخاب گردید و جایگزین انگیلا مرکل خواهد شد.
انگیلا مرکل صدراعظم جرمنی بعد از ۱۶ سال رهبری حزب اتحادیه محافظه کار کریشن دموکرات، میخواهد از ریاست این حزب، تقاعد کند.
انتخاب حزب اتحادیه محافظه کار کریشن دموکرات جرمنی در آغاز یک سال حساس در سیاست این کشور صورت میگیرد، چون در ماه سپتمبر سالجاری انتخابات سرتاسری در جرمنی دایر خواهد شد.
"آخرین اعدام" زیر ادارۀ رئیس جمهور ترمپ، در امریکا به اجرا درآمد

دولت ایالات متحدۀ امریکا امروز(شانزدهم جنوری) سیزدهمین و آخرین اعدام فدرال را تحت ادارۀ رئیس جمهور دونالد ترمپ، انجام داد.
این اعدام درست چند روز قبل از اجرای مراسم تحلیف جو بایدن رئیس جمهور منتخب صورت گرفت.
انتظار میرود بایدن اعدامهای فدرال را متوقف کند.
داستین هیگز که در قتل سه زن در سال ۱۹۹۶ میلادی، مجرم شناخته شده بود سومین تنی بود که در این هفته با تزریق مواد کشنده در زندان اعدام شد.
لیزا مونتگومری اولین زنی بود که در حدود ۷۰ سال گذشته به تاریخ سیزدهم جنوری در امریکا اعدام شد.
اعدامهای فدرال در ایالات متحده برای مدت ۱۷ سال متوقف شده بود. اما دونالد ترمپ در سال گذشته، دستور از سرگیری آنها را صادر کرد.
"یک حزب محافظهکار جرمنی" امروز رهبر جدیدش را انتخاب میکند

حزب اتحادیه محافظه کار کریشن دموکرات جرمنی (یوسیدی) امروز (۱۶ جنوری) در یک رایگیری مهم، رهبر جدید این حزب را انتخاب میکند.
سه تن برای پست رهبری این حزب نامزد شده اند که برندۀ انتخابات، جایگزین انگیلا مرکل خواهند شد.
انگیلا مرکل صدراعظم جرمنی بعد از ۱۶ سال رهبری حزب اتحادیه محافظه کار کریشن دموکرات آلمان، میخواهد از ریاست این حزب، تقاعد کند.
انتخاب حزب اتحادیه محافظه کار کریشن دموکرات جرمنی در آغاز یک سال حساس در سیاست این کشور صورت می گیرد، چون در ماه سپتمبر سالجاری انتخابات سرتاسری در جرمنی برگزار خواهد شد.
بخشهایی از مرکز واشنگتن برای "مراسم حلف وفاداری" مسدود شده است

با افزایش نگرانیها در مورد مظاهرات خشونتبار، اداره خدمات ملی پارکها در امریکا بخشهایی از مرکز شهر واشنگتن را قبل از حلف وفاداری رییس جمهور منتخب مسدود کرده است.
رییس جمهور منتخب روز ۲۰ ماه جنوری حلف وفاداری یاد میکند.
این اقدام از ۱۵ تا ۲۱ جنوری دوام خواهد کرد و فروشگاه بزرگ ملی نیشنل مال و همچنان پارک ملی که مرکز تجمع مردم در وقت حلف وفاداری رییس جمهور در دامنه بنای کانگرس میباشد، مسدود شده اند.
مناطق اطراف قصر سفید و پُلها بالای دریایی که وریجنیا را از واشنگتن دیسی جدا میکند همه بسته خواهند بود.
هجوم مظاهره کنندهگان طرفداران رییس جمهور ترمپ به بنای کانگرس روز ششم جنوری که درآن پنج نفر به شمول یک پولیس کشته شد، مردم امریکا را تکان داد و حالا مقامات میگویند ۲۰ هزار گارد ملی در مراسم تحلیف رییس جمهور منتخب در تامین امنیت شریک خواهند بود.
جرمنی جواز ساخت "پایپلاین نورد ستریم دو" را امضا کرد

جرمنی جواز ساخت و ساز پایپلاین نورد ستریم دو را درآبهای خود امضا کرد.
این پایپلاین، گاز روسیه را بدون طی کردن مسیر اوکراین به اروپا میرساند.
با وجود تهدید تحریمهای امریکا و مخالفت حامیان محیط زیست، اداره فدرالی جرمنی که مسئول آبهای بحری میباشد اجازه ساخت و ساز این پایپلاین را صادر کرد.
ایالات متحده و بعضی از کشورهای اتحادیه اروپا میخواهند مانع عملی شدن این پروژه گردند زیرا آنها به این باور اند که ساختمان این پایپلاین تاثیر انرژی روسیه را در اروپا بیشتر میسازد و نقش اوکراین را به حیث مسیر ترانزیت گاز روسیه از بین میبرد.
موضوع ساختمان این پایپلاین یک نکته شدید اختلاف بین واشنگتن و برلین میباشد.
اما هایکو ماس وزیر خارجه جرمنی دیروز ۱۵جنوری گفت امیدوار است که با اداره نو رییس جمهور منتخب امریکا جو بایدن در این مورد مذاکره نماید.
اقامه دعوا بر علیه این تصمیم اداره مسئول آبهای بحر در آلمان، هنوز ممکن است.
خبرنگاران بدون سرحد: جلو کمپاین «نفرت و افترا» علیه دو رسانهٔ بریتانیایی در پاکستان گرفته شود

خبرنگاران بدون سرحد از حکومت پاکستان خواسته که جلو "کمپاین نفرت و افترا" علیه دو رسانه بریتانیایی را گرفته و کسانی را که خبرنگاران این دو رسانه تهدید کردهاند، مورد پیگرد قانونی قرار دهد.
دیدبان رسانههای آزاد مستقر در پاریس دیروز ۱۴ جنوری گفت، در دو هفته گذشته هزاران کاربر انترنت در پاکستان خواهان تحریم سرویس خبری اردو زبان بیبیسی و روزنامه اندپیندنت شدهاند و خبرنگاران این دو رسانه را تهدید کردهاند.
دانیل باستارت رئیس بخش آسیا پاسفیک در سازمان خبرنگاران بدون سرحد میگوید، کمپاین آنلاین که به دستور فرماندهی عالی اردوی پاکستان علیه دو رسانه بریتانیایی صورت میگیرد، نه تنها آزادی بیان را تهدید میکند بلکه برای زندگی خبرنگاران هم بسیار خطرناک است.
او گفت که تهدید خبرنگاران به هدف ترساندن و خاموش کردن آنها از سوی مقامها کاملا غیرقابل قبول است.
پاکستان در شاخص آزادی مطبوعات جهان از سوی سازمان خبرنگاران بدون سرحد از بین ۱۸۰ کشور در ردیف ۱۴۵ قرار گرفته است.
نهادهای حامی رسانهها در پاکستان و خارج از این کشور میگویند، پس از روی کار آمدن حکومت صدراعظم عمران خان در ۲۰۱۸ رسانهها و خبرنگاران پاکستانی با آزار و اذیت روبرو اند.
گزارشها قبلا ادعا کردهاند که عمران خان براساس دخالت گسترده اردوی پاکستان در انتخابات پارلمانی این کشور به قدرت رسید.
کوریای شمالی راکتهای جدید بالستیک با قابلیت شلیک از زیردریایی را به نمایش گذاشت

کوریای شمالی شام دیروز پنجشنبه (۱۴ جنوری) در جریان یک رژه نظامی راکتهای جدید بالستیک با قابلیت شلیک از زیردریایی را به نمایش گذاشت.
خبرگزاری رسمی این کشور از نمایش این راکتها خبر داده است.
تصویرهای نشر شده نشان میدهد که کیم جونگ اون رهبر کوریای شمالی برای نظارت از مراسم رژه نظامی در میدان کیم ایل سونگ در پیویانگ پایتخت این کشور حضور دارد و به نیروهای این کشور دست تکان میدهد.
در این رژه نظامی صفهای از سربازان در حال راهپیمایی، تانکها، راکت اندازها و به گفتۀ تحلیلگران انواع جدید راکتهای بالستیک کوتاه بُرد که از سوی رسانههای دولتی قویترین سلاح جهان توصیف شده، نشان داده شده است.
اما در این رژه نظامی بزرگترین راکت بالستیک قاره پیمای کوریای شمالی به نمایش گذاشته نشده بود که در ماه اکتوبر از سوی اردوی این کشور رونمایی شده بود.
کوریای شمالی تاکنون چندین بار دست به آزمایش راکتهای بالستیک از زیردریایی زده است.