افغانستان
وزارت خارجه: عربستان از روند صلح و پیشرفت افغانستان حمایت میکند

وزارت خارجه افغانستان میگوید، عربستان سعودی از پروسه صلح و پیشرفت در افغانستان حمایت میکند.
دریک اعلامیه این وزارت که امروز نشر شد آمده که فیصل بن فرحان آل سعود وزیر خارجه عربستان سعودی در ملاقات با همتای افغان خود حنیف اتمر نقش علمای جهان اسلام را در پیدا کردن راه حل سیاسی برای ختم جنگ در افغانستان مهم خوانده.
گران هیواد سخنگوی وزارت خارجه افغانستان به رسانهها گفته است: «وزیر خارجه عربستان جلالتمآب شیخ فیصل بن فراحان از روند صلح افغانستان حمایت همهجانبه خودرا اعلام نموده و به وزیر خارجه از حمایت دولت خویش برای صلح و ثبات در افغانستان از هرنوع آمادهگی اطمینان داده.»
آقای فیصل گفته تروریزم و افراطیت یک تهدید مشترک است و مبارزه با آن هم کار مشترک میخواهد.
در اعلامیه وزارت خارجه افغانستان از قول آقای اتمر آمده است که میگوید محمد اشرف غنی رییس جمهور افغانستان خواهان فصل نو همکاریهای سیاسی و اقتصادی با عربستان سعودی میباشد.
آقای اتمر و هیئت همراه وی روز سه شنبه در جریان سفر سه روزه به عربستان سعودی رفت و دیروز آخرین روز سفر وی بود.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
احمد یوسف نورستانی والی سابق هرات محکوم به حبس شد

محکمه ابتدائیه رسیدگی به جرایم سنگین فساد اداری میگوید احمد یوسف نورستانی والی پیشین ولایت هرات و هفت تن از شرکای جرمی اش به اتهام سوء استفاده از صلاحیت وظیفوی، محکوم به حبس و پرداخت جبران خساره شدند.
در اعلامیهای که از سوی این محکمه امروز شنبه (۱۷ حوت) نشر شده آمده که احمد یوسف نورستانی در قضیه سوء استفاده از صلاحیت وظیفوی به مدت (دو سال و شش ماه) حبس تنفیذی محکوم به مجازات شده است.
این محکمه گفته که هفت تن از مقامهای فعلی و پیشین ولایت هرات در قضیه شراکت در سوء استفاده از صلاحیتهای وظیفوی هر یک را به مدت ( دو – دو سال و شش – شش ماه) حبس تنفیذی غیاباً محکوم به مجازات کرده است.
در اعلامیه آمده که حکم محکمه به حضور داشت سارنوال مؤظف و مساعد حقوقی طرفین قضیه طور غیابی در مورد شان صادر شده است.
همچنان گفته شده که مطابق فقره ۲ ماده ۱۴ کود جزا متهمین به پرداخت جبران خساره وارده به دولت که مبلغ ۸۶۷۱۲۰ افغانی میشود طور علی السویه محکوم به مجازات شده اند.
محکوم شدهها تا حال در مورد این حکم محکمه چیزی نگفته اند.
کابل امروز میزبان نشست دو روزه «امن و ثبات» است

یک تعداد بزرگان اقوام پشتون دو طرف خط دیورند امروز (۱۷ حوت) در کابل جمع شده و در مورد راه حل جنگ جاری در این منطقه مشوره میکنند.
آنها در یک کنفرانس تحت نام امن و ثبات که از سوی وزارت اقوام و قبایل افغانستان در کابل برگزار شده و دو روز دوام میکند، اشتراک دارند.
محبالله صمیم وزیر اقوام و قبایل افغانستان در مورد اهداف این کنفرانس دو روزه گفت: "دامن این جنگ و بدبختی امروز در خیبر پختونخواه، وزیرستان و نقاط دیگر هم گسترده شده. بخاطر تامین امن و ثبات در این منطقه لازم بود که یک کنفرانسی مشترک را تحت نام امن و ثبات برگزار کنیم."
در این اجلاس علاوه بر سیاستمداران و افراد با نفوذ افغانستان، چهرههای فرهنگی و سیاسی خیبرپختونخواه و بلوچستان هم اشتراک دارند.
مقامهای افغان میگویند مخالفان مسلح دولت افغانستان در پاکستان پناهگاه امن دارند، اما پاکستان این ادعا را رد میکند.
۲۲ تن در نتیجه انفجار بالون گاز در کنر زخمی شدند

در یک انفجار در اسعد آباد مرکز ولایت کنر یک نفر کشته و ۲۲ نفر زخمی شدند.
نظر به گزارش خبرنگار رادیو آزادی از منطقه این انفجار شام گذشته (۱۶ حوت) در یک رستوان رخ داد.
یک تن از زخمیها بنام روحالله به رادیو آزادی گفت: "من دکان خود را بستم و کار تمام شد. دو قدم رفته بودیم که یک صدای مهیب بلند شده وخاک و خاکستر فضا را گرفت، من دیگر نفهمیدم چه شد."
فریدالله دهقان سخنگوی قوماندانی امنیه کنر میگوید که این انفجار در نتیجه آتش گرفتن دبه گاز در یک رستوران کبابی در یک زمانی صورت گرفت که مردم برای گرفتن کباب در صف استاده بودند.
کار عملی ساخت بند پلتو در پکتیکا آغاز شد

کار ساختمان بند آب پلتو در پکتیکا عملاً آغاز شد.
غازی دانش سخنگوی والی پکتیکا به رادیو آزادی گفت، امور این بند توسط شرکت انکشاف ملی انجام میشود که تا سه سال آینده تکمیل و به بهرهبرداری سپرده خواهد شد.
او افزود: "این بند به مصرف ۱.۳۴ میلیارد افغانی اعمار میشود که سه هزار هکتار زمین را آبیاری خواهد کرد و برای صدها نفر بیکار در پکتیکا زمینه کاری فراهم میشود."
سنگ تهداب این بند سه ماه قبل گذاشته شد اما به گفته مقامها بخاطر سردی زمستان کار عملی آن به تاخیر افتاده بود.
برنامه آموزشی برای بهبود وضعیت شفافیت زیربناها در کابل آغاز شد

طولانی بودن روند تدارکاتی، عدم نشر اطلاعات و مشکلات در چگونگی اجرای پروژههای زیربنایی، از چالشهای اساسی تأمین شفافیت در افغانستان خوانده میشوند.
ابتکار شفافیت جهانی زیربنا (کاست) برای نخستین بار برنامه آموزشی را برای افزایش شفافیت در اجرای طرحهای زیربنایی در افغانستان روی دست گرفته است.
ابتکار شفافیت سکتور زیربنایی، یک ابتکار جهانی، غیر انتفاعی و غیر وابسته است که همگام با حکومت، سکتور خصوصی و جامعه مدنی در سرتاسر جهان کار میکند تا ارزش بهتری را از سرمایه گذاری پروژه های زیربنایی با افزایش شفافیت و حسابدهی در این سکتور بدست بیاورد.
عبدالصبور نریمان، سخنگوی وزارت اقتصاد افغانستان میگوید: "این حرکت باعث میشود تا شفافیت زیربناها به گونه درست تضمین شود و ما به وسیله وسایل معلوماتی و اطلاعدهی که داریم، ساخت زیربناها را در افغانستان مورد مطالعه قرار داده شفافیت آنرا تضمین کنیم."
این برنامه با شرکت مسئولان بخش اطلاعرسانی ادارات تدارکاتی دولت روز یکشنبه (۱۷ حوت) در کابل آغاز شد. این برنامه را ابتکار شفافیت زیربنایی و وزارت اقتصاد افغانستان و کمیسیون دسترسی به اطلاعات به راه انداختهاند.
سخنگوی وزارت اقتصاد میگوید که ارزیابی شاخص شفافیت زیربنایی افغانستان براساس روش تحقیقی مشخص و معیاری انجام میشود و در چهار بخش مورد بررسی قرارمیگیرد: "مساعد بودن شرایط قانونی پروسهها، ظرفیت نهادها، مشارکت مردم و نشر اطلاعات."
غلامرضا میرزایی، مسئول بخش ارتباطات ابتکار شفافیت زیربنایی میگوید افغانستان یکی از چهار کشوریست که این برنامه آزمایشی در آنها اجرا میشود: "کاست بینالمللی یا نهاد ابتکار جهانی شفافیت زیربنا روی یک شاخص مشخص روی سکتور زیربنا کار کرد و این شاخص پس از پنج سال نهایی شده و قرار شد که در سال ۲۰۲۱ در تایلند، اوکراین، کاستریکا و افغانستان به طور آزمایشی تطبیق شود."
در همین حال شبکه مبارزه با فساد اداری افغانستان بهبود سیستم اطلاعرسانی و تأمین شفافیت در نهادهای دولتی را در امر مبارزه با فساد ضروری میداند.
خانزمان امرخیل مسئول این نهاد گفت: "هیچکس در مورد تطبیق پروژههای زیربنایی معلومات ندارد. ما که در بخش مبارزه با فساد کار میکنیم، ولی متاسفانه به پروژههای زیربنایی معلومات درست نداریم. اگر در این راستا کار شود، ما در آینده پروژههای بهتری خواهیم داشت."
آقای امرخیل همکاری نهادهای جهانی در اجرای اصلاحات و تأمین شفافیت در پروژهها را اثرگذار میداند.
این در حالی است که براساس ارزیابی سازمان شفافیت بینالمللی، افغانستان از کشورهای خوانده شده که در سالهای اخیر در مبارزه با فساد پیشرفت داشته اما هنوز هم یکی از فاسدترین کشورهای جهان است.
بر اساس رتبهبندی این سازمان، افغانستان در سال ۲۰۱۹ در رتبه ۱۷۳ قرار داشت و در سال ۲۰۲۰ با صعود هشت پلهای به رده ۱۶۵ رسید.
شهرزاد اکبر: دست از قتلهای هدفمند بردارید

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان یک بار دیگر خواهان توقف قتلهای هدفمند در این کشور شده است.
شهرزاد اکبر رئیس این کمیسیون روز گذشته (۱۶ حوت) در حساب توییترش نوشت که از اول جنوری امسال تا کنون شش زن مسلکی در افغانستان جانهایشان را در حملههای هدفمند از دست دادهاند.
او گفته که در این میان چهار زن در ننگرهار کشته شدند که سه تن آنها کارمند رسانهها و یک تن آن داکتر بود.
دو قاضی زن هم چندی پیش در تیراندازی افراد مسلح ناشناس در شهر کابل کشته شدند.
شهرزاد اکبر در آستانه تجلیل از روز زن گفته: "این جنگ هزینه هنگفتی را بجا مانده، دست از قتلهای هدفمند بردارید."
روز زن همه ساله در هشتم ماه مارچ بزرگداشت میشود.
مقامها: ۱۰ کارمند تلویزیون انعکاس پس از استعفا دوباره به کارهایشان برگشته اند

مقامهای ننگرهار میگویند، ده کارمند تلویزیون شخصی انعکاس که روز گذشته استعفای داده بودند دوباره به کارهایشان برگشته اند.
عطاالله خوگیانی سخنگوی والی ننگرهار این را شام گذشته (۱۶ حوت) در حساب توییترش خبر داد.
امان امان یک تن از خبرنگاران تلویزیون انعکاس که روز گذشته خبراستعفای خود را از طریق فیسبوکش نشر کرده بود شام دیروز به رادیو آزادی گفت که به کار خبرنگاریاش ادامه خواهد داد.
امان میگوید: "به شمول من برخی از همکاران ما بخاطر تهدیدهای امنیتی و مشکلات موجود از کار استعفاء دادیم و شام گذشته در همین مورد با والی ننگرهار هم نشستی داشتیم که او برای ما در مورد تامین امنیت اطمینان داد و ما هم استعفای خود را پس گرفته و به کار خود دوام میدهیم."
سه خبرنگار زن تلویزیون انعکاس سهشنبه گذشته در دو حمله جداگانه در شهر جلالآباد کشته شدند.
در این رویداد دو خبرنگار زن دیگر زخمی شدند.
پیش از این ملاله میوند خبرنگار دیگر این رسانه هم در یک تیراندازی در جلالآباد با راننده موترش کشته شده بود.
گروه داعش مسئولیت حملههای مرگبار بر خبرنگاران زن تلویزیون انعکاس را به عهده گرفته است.
آتشسوزی در گمرک ابونصر فراهی خاموش شد

آتشسوزی در گمرگ ابونصر فراهی در ولایت فراه خاموش شد اما خسارات هنگفت مالی به تجار رسانید.
تاج محمد جاهد والی فراه شام دیروز (۱۶ حوت) به رسانهها گفت که آنها هیئت حقیقتیاب را به محل رویداد فرستاده اند تا در مورد علت آتشسوزی و خسارات بجا مانده از آن، تحقیق کند.
جاهد میگوید: "در این آتشسوزی سه انبار تجار، دو تانکر و یک موتر باربری ازبین رفته، الحمدالله که به کسی آسیب نرسیده و بخشهای دیگر از گمرک ابونصر فراهی هم آسیب ندیده است."
به گفتۀ آقای جاهد، برای مهار این آتشسوزی اطفایههای ولایت جنوبی خراسان ایران هم سهم گرفتند.
حدود سه هفته پیش یک آتشسوزی مشابه در بندر اسلامقلعه در مرز با ایران رخ داد که باعث شد تا حدود ۵۰۰ تانکر گاز و تیل حریق شوند.
اعتراضها در غور وارد هفتمین روزش شد

اعتراضهایی که به خواست برکناری نورمحمد کوهنورد والی غور در این ولایت راهاندازی شده است، وارد هفتمین روز شد.
امروز نیز شماری از شهروندان مخالف و شماری هم موافق در دو دروازه مقام ولایت غور گرد هم آمده بودند.
یکی از اعتراضهای مخالفان والی غور این است که او نتوانسته امنیت را در این ولایت برقرار کند.
مظاهره چیان هشدار دادند که تا برکناری نورمحمد کوهنورد والی غور دروازۀ ساختمان ولایت را باز نخواهند کرد.
نجیبالله بیک از بزرگان قومی که در این اعتراض حضور دارد گفت: "مردم شهر فیروزکوه و جمعی از ولسوالیها همه خیمه تحصن را در اینجا برپا کردند تا وقتیکه حکومت مرکزی این والی را از اینجا برکنار نکند و یک آدمی که مدیریت خوب داشته باشد به این ولایت روان نکند، ما به همین اعتراض خود ادامه میدهیم."
پس از سه روز از این اعتراض، برخی دیگر از باشندهگان غور، برای حمایت از والی این ولایت به جاده آمده اند.
آنان دروازه غرب مقام ولایت را که قفل زده شده بود، برای فعالیت کارکنان اداره محلی غور باز کردند و خواهان ادامه کار والی شدند.
خیمه معترضان مخالف والی در دروازه شرق و حامیان او در دروازه غرب مقام ولایت بر پا است.
نور محمد کوهنورد والی غور در یک کنفرانس خبری روز چهار شنبه اعتراض را حق شهروندان خواند، اما گفت که این اعتراضات از سوی برخی نمایندهگان مردم و افراد مخالف وی که او مانع کارهای غیرقانونی شان شده، راه اندازی شده است.
با این حال بزرگان قومی و اعضای شورای ولایتی غور خواهان رسیدگی به خواست این معترضان از سوی حکومت مرکزی هستند.
هنوز مقامها در کابل در این مورد تبصره نکرده اند.
خلیلزاد و نمایندگان طالبان در دوحه روی تسریع روند مذاکرات بحث کردند

زلمی خلیلزاد نمایندۀ ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان و نمایندگان طالبان در دوحه در بارۀ تسریع روند مذاکرات صلح بحث کردند.
محمد نعیم، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در دوحۀ قطر در یک نوار صوتی به رسانهها امروز(شنبه ۱۶ حوت) گفت که ملاعبدالغنی برادر معاون سیاسی طالبان و رئیس دفتر سیاسی این گروه همراه با شیخ عبدالحکیم حقانی رئیس تیم مذاکراتی طالبان شام دیروز با آقای خلیلزاد دیدار کردند.
او افزود: "در این نشست هردو طرف تعهد خود را به توافقنامۀ دوحه ابراز کردند و روی تطبیق کامل آن صحبت کردند. در نشست همچنین در مورد وضعیت افغانستان و سرعت و موثریت روند جاری مذاکرات بینالافغانی بحث صورت گرفت."
در این دیدار جنرال اسکات میلر فرماندۀ عمومی نیروهای امریکایی و ناتو در افغانستان نیز حضور داشته است.
زلمی خلیلزاد هفته گذشته پیش از سفر به دوحه در دیدار با رهبران حکومت افغانستان و شماری از چهرههای سیاسی در کابل طرحی را در زمینۀ تسریع مذاکرات صلح ارائه کرد.
آقای خلیلزاد توافقنامۀ آوردن صلح به افغانستان را با طالبان در ۲۹ ماه فبروری پارسال یعنی اضافه از یک سال پیش در قطر امضا کرد.
ادارۀ جوبایدن رئیس جمهور ایالات متحده گفته که این توافقنامه را بررسی میکند.
مقامها: تلاشها برای مهار آتشسوزی در گمرک فراه ادامه دارد

مقامها میگویند که تلاشها برای مهار آتشسوزی در گمرک ولایت فراه در مرز با ایران ادامه دارد.
تاج محمد جاهد والی فراه به رادیو آزادی گفت که حریق در محل تخلیۀ مواد نفتی پیش از چاشت امروز رخداد.
او افزود که در این رویداد به کارگران و کارمندان گمرک آسیب نرسیده است.
علت آتش سوزی هنوز روشن نشده است.
حدود یک ماه پیش در آتش سوزی گسترده در بندر اسلام قلعۀ ولایت هرات صدها تانکر مواد نفتی طعمۀ حریق شدند و دهها میلیون دالر خسارت بر جا گذاشت.
اولین محموله تجاری آسیای میانه از بندر غلامخان به کراچی انتقال یافت

اولین محموله تجاری آسیای میانه از طریق بندر غلامخان به کراچی انتقال یافت.
در یک خبرنامه دفتر مطبوعاتی ولایت خوست آمده است که پس از رسیدن نخستن محموله ترانزیتی از تاجیکستان از طریق بندر غلام خان به کراچی منتقل شد.
در خبرنامه آمده که بندر غلام خان در مقایسه با بندرهای دیگر برای انتقال کالاهای ترانزیتی و تجاری راه کوتاه و ارزانتر است.
منبع افزوده که بندر غلام خان در حال حاضر بر روی ترانزیت اموال تجاری باز است و همه روزه اموال تجارتی انتقال مییابد و سهولتهای زیادی را هم به میان آورده است.
حدود دو ماه قبل هم یک محموله ترازیتی از طریق بندر غلام خان و حیرتان به تاجیکستان منتقل شده بود.
در انفجار موتربمب در هلمند دو تن کشته و هشت تن زخمی شدند

سارنوال امنیت ملی ولایت هلمند در نتیجه انفجار بمب صبح امروز شنبه (۱۶ حوت) با یک محافظش جان باخت.
عطاالله افغان رئیس شورای ولایتی هلمند به رادیو آزادی گفت، محمد آغا صبح امروز توسط یک موتر بمبگذاری شده در شهر لشکرگاه هدف قرار گرفت.
به گفتۀ آقای افغان، ۸ تن به شمول ۲ غیرنظامی در این رویداد زخم برداشتند.
تا اکنون مسئولیت این رویداد را کس یا گروهی نپذیرفته است.
قول اردوی ۲۰۵ اتل: ۲۵ شورشی در کندهار کشته شدند

قول اردوی ۲۰۵ اتل از کشته شدن ۲۵ تن از شورشیان در ولایت کندهار خبر میدهد.
خواجه یحیی علوی مسئول مطبوعاتی این قول اردو میگوید، تلفات در جریان عملیات هوایی و زمینی نیروهای افغان دیروز (۱۵ حوت) در ولسوالیهای پنجوایی و ارغنداب به طالبان وارد شد.
به گفتۀ او، ۳۶ شورشی دیگر هم در این عملیات زخمی شدند.
قول اردوی اتل همچنان گفته که ۱۳ ماین جاسازی شده از سوی طالبان در ولسوالیهای میوند و ارغنداب از سوی تیم تخنیکی اردوی ملی کشف و خنثی شدند.
تا اکنون گروه طالبان در مورد این عملیات چیزی نگفته است.
استقبال کمیسیون حقوق بشر افغانستان از اقدام وزارت خارجه امریکا

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان این اقدام وزارت خارجه امریکا را ستایش نمود که به هفت فعال زن کشته شده در افغانستان جایزه شاعت میدهد.
این کمیسیون در اعلامیهای که شام دیروز نشر کرد نوشته است این هفت زن در سال ۲۰۲۰ در حملات هدفمند کشته شده اند.
در اعلامیه کمیسیون مستقل حقوق بشر نوشته شده که در بین این خانمها فاطمه ناتاشا خلیل شامل است که به گفته آن متعهد به حقوق بشر بود و همیشه برای بهتر ساختن شرایط زندگی افغانها تلاش میکرد.
وزارت خارجه امریکا اعلان کرده که امسال به مناسبت هشت ماه مارچ یعنی روز بینالمللی زن به یک تعداد از زنان در سرتاسر جهان جایزه میدهد.
در بین این زنان از افغانستان نامهای فاطمه ناتشا خلیل، جنرال شرمیلا فروغ، مریم نورزاد، فاطمه رجبی، ملاله میوند و فرشته کوهستانی شامل اند که همه در حملات هدفمند در سال ۲۰۲۰ کشته شده اند.
این زنان از اردو گرفته تا تلویزیون و جامعه مدنی فعالیت داشتند و چهرههای شناخته بودند.
هرچند طالبان دست داشتن در حملات هدفمند را رد میکنند اما حکومت افغانستان ادعا میکند که در عقب کشته شدن اکثریت این افراد دست طالبان است.