افغانستان
نشست اعتراضیه بخاطر مشکلات ترانسپورتی در کابل برگزار شد

شورای انسجام ترانسپورت زمینی بخاطر مشکلات در برابر فعالیتهای ترانسپورتی نشست اعتراضیهای را امروز شنبه (۱۱ دلو) به راه انداخت.
طلامحمد اتمانزی رئیس این شورا امروز به رادیو آزادی گفت که بخاطر افزایش چالشها و بیتوجهی وزارت ترانسپورت در حل بنیادی مشکلات شرکتهای ترانسپورتی این نشست برگزار شده است.
آقای اتمانزی میگوید در این نشست نمایندههای شرکتهایی از هرات، تورخم، حیرتان و بندر غلام خان گردهم آمدهاند.
به گفته آقای اتمانزی، اگر مقامات وزارت ترانسپورت برای حل مشکلات شان توجه نکند، این شرکتها فعالیتهای شان را در چهار زون افغانستان متوقف میکنند.
رادیو آزادی تلاش کرد تا با مسئولان وزارت ترانسپورت در این زمینه صحبت کند اما موفق نشد.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
قول اردوی تندر: شش جنگجوی طالبان در لوگر کشته شدند

قول اردوی ۲۰۳ تندر، از کشته شدن شش تن از جنگجویان طالبان در ولایت لوگر خبر میدهد.
ایمل مهمند سخنگوی این قول اردو گفت که تلفات دیشب (۱۷ حوت) در منطقۀ الوزی مرکز ولایت لوگر به طالبان وارد شد.
مهمند میگوید: "منسوبین لوای سوم قول اردوی تندر، در همکاری با نیروهای کوماندو شب گذشته عملیات پاکسازی را علیه طالبان در مربوطات منطقه الوزی در مرکز ولایت لوگر انجام دادند که در نتیجه ۶ تن از شورشیان کشته شدند."
مهمند افزود که در عملیات به نیروهای افغان و غیرنظامیان تلفاتی وارد نشده است.
تا اکنون طالبان در مورد این عملیات چیزی نگفته اند.
وزیر اقتصاد: زنان افغان در تولید محصولات از توانایی عالی برخوردار هستند

وزیر اقتصاد افغانستان میگوید که زنان افغان در تولید محصولات افغانی از توانایی عالی برخوردار هستند.
کریمه حامد فاریابی وزیر اقتصاد کشور امروز (۸ مارچ) در نشست به مناسبت تجلیل از روز جهانی زن روی حل مشکلات زنان در بخش تجارت و سرمایهگذاری تاکید کرد.
خانم فاریابی همچنین گفت تا کنون ۵۴ هزار خانم در سرمایهگذاریهای کوچک فعالیت میکنند و تلاشها برای گسترش و توسعه کارهای آنان ادامه دارد.
وی افزود زنان افغان در بخش تولید محصولات افغانی از توانایی خاص برخوردار هستند، اما به دلیل نبود امکانات مالی آنان نمیتوانند در این بخش بیشتر فعالیت کنند.
عدم دسترسی به سرمایهگذاریها، نبود مکان مناسب و نبود بازار مناسب برای فروش تولیداتشان از جمله مشکلهایی هستند که زنان تجارتپیشه با آن مواجه هستند.
تاکید وزارت زراعت افغانستان بر عملیسازی پروژههای اقتصادی برای زنان

وزارت زراعت و مالداری افغانستان به مناسبت هشتم مارچ روز جهانی زن، بر عملی شدن برخی پروژههای اقتصادی برای زنان تاکید میکند.
اکبر رستمی، سخنگوی این وزارت امروز دوشنبه (۸ مارچ) به رادیو آزادی گفت که وزارت زراعت در کنار بخشهای دیگر برای تقویت و رشد اقتصادی زنان نیز کار میکند.
آقای رستمی افزود این وزارت به هدف تقویت رشد اقتصادی زنان برای هزاران زن در بخش زراعت زمینههای کاری را فراهم کرده است.
به گفته آقای رستمی، ساخت سبزخانهها، باغچههای خانگی، ایجاد مرکزهای تولید و بستهبندی محصولات زراعتی مشمول این پروژهها است که در کنار فراهمسازی زمینههای کاری برای زنان سبب رشد اقتصاد آنان هم میشود.
شکایت آموزگاران زن در غور از بیتوجهی حکومت به مشکلاتشان

معلمان زن در غور از مشکلاتشان شکایت دارند.
ماهگل غفوری یکی از معلمان زن در ولایت غور است. وی میگوید، بیتوجهی به معلمان، معاش اندک، نبود سرپناه، فضای سنتی جامعه و نبود کودکستان در محل کار، معلمان زن را به مشکلات جدی روبرو کرده است.
معلمان در مکاتب دولتی از هفت الی ۱۰ هزار معاش دارند.
مسوولان معارف غور نیز میپذیرند که آموزگاران مشکلات زیادی دارند و به مشکلاتشان توجهی که باید میشد، نشده است.
به گفته آنان، شش سال پیش محلی را به مساحت ۴۲۲ نمره زمین در غرب شهر فیروزکوه برای شهرک معلمین مشخص کردند، اما بر سر این زمین ادعای حقوقی صورت گرفت.
پیش از این بارها معلمان در غور به دلیل عدم توزیع شهرک معلمین و کمبود معاش و امتیازات خود دست به اعتصاب کاری زدهاند.
یوناما: برای دستیابی به صلح، زنان در صدر تصمیمگیری قرار گیرند

یک مقام ملل متحد در افغانستان میگوید که برای دستیابی به صلح که به گفتۀ او آیندۀ روشن را به تمام افغانها به ارمغان آورد، زنان باید در صدر و مرکز تصمیم گیری قرار داشته باشند.
در بیانیۀ که از سوی یوناما یعنی دفتر هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان به مناسبت روز جهانی همبستگی زنان نشر شده به نقل از الیتا میلر نمایندۀ ادارۀ زنان ملل متحد در افغانستان همچنان گفته شده که زنان در این کشور با وجود موانع اجتماعی قابل توجهی جرات میکنند تا رهبر شوند.
امروز دوشنبه ۸ مارچ ، روز جهانی همبستگی زنان است.
این روز در حالی فرا میرسد که زنان در افغانستان هنوز هم با خشونت و مشکلات گوناگون رو به رو هستند.
در تازهترین مورد، سه کارمند زن تلویزیون انعکاس در شهر جلالآباد مرکز ولایت ننگرهار سه شنبۀ هفتۀ گذشته در دو حملۀ جداگانه کشته شدند.
پیش از آن دست کم چهار زن دیگر شامل دو قاضی، یک داکتر و یک مجری تلویزیون انعکاس در حملههای هدفمند کشته شده بودند.
طالبان: نسخهٔ از طرح جدید امریکا برای افغانستان را دریافت کردهایم

سخنگوی دفتر سیاسی طالبان میگوید که این گروه نیز نسخۀ از طرح امریکا را به دست آورده است.
محمد نعیم دیشب (۱۷ حوت) به رادیو آزادی گفت که دربارۀ این طرح پس از بررسی آن ابراز نظر خواهند کرد.
زلمی خلیلزاد نمایندۀ ویژۀ امریکا برای صلح افغانستان هفـتۀ گذشته در سفری به کابل با رهبران حکومت افغانستان و شماری از چهرههای سیاسی دیدار کرد و طرحی را به هدف تسریع روند صلح افغانستان ارائه کرد.
او سپس به دوحه پایتخت قطر رفت و در آنجا با نمایندگان طالبان و اعضای هیئت مذاکراتی دولت افغانستان دید.
حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان دیروز در کابل به خبرنگاران گفت که این طرح عمدتاً روی چگونگی تقسیم قدرت متمرکز است.
بازسازی بیش از ۳۶۰ کیلومتر جاده توسط وزارت فواید عامه افغانستان

وزارت فواید عامه افغانستان میگوید، در نظر دارد بیش از ۳۶۰ کیلومتر جاده را بازسازی کند.
این اقدام، جزء از برنامه" یک خبرخوش در هر صد روز" است که با راه اندازی آن، هر سه ماه یک پروژه تکمیل میشود.
خلیل احمد امید سخنگوی وزارت فواید عامه شام یکشنبه (۱۷ حوت) به رادیو آزادی گفت که در برنامه فعلی جادهها در ولایتهای مختلف افغانستان بازسازی خواهند شد.
او میگوید: "وزارت فواید عامه، ۳۶۴ کیلومتر جاده را در سه ماه آینده به بهره برداری میسپارد و کار ساختن جادۀ حلقهیی کابل هم در این سه ماه آغاز میشود."
در پروژه فعلی وزارت فواید عامه، جاده شرنه – انگور اده، بخشی از جاده کندهار – سپین بولدک، جادۀ سپین بولدک – شورآبک، بخشی از شاهراه هرات – بادغیس و جاده شبرغان – سرپل شامل اند.
وزارت امور زنان نهادهای فعال در زمینه تقویت زنان را ارزیابی میکند

وزارت امور زنان افغانستان میگوید، تلاش میکند تمامی نهادهای را که مشغول فعالیت در تقویت زنان استند، ارزیابی کند.
رویا دادرس سخنگوی وزارت، به مناسبت هشتم مارچ روز همبستگی زنان جهان، به رادیو آزادی گفت که اکثریت فعالیتها در گذشته به شکل پراگنده صورت گرفته است.
بانو دادرس میگوید: "وزارت امور زنان تصمیم به این دارد که همه موسسات ملی و بینالمللی که در راستای زنان فعالیت میکنند، باید برای وزارت امور زنان جوابگو باشند و تحت نظر و پالیسی وزارت زنان حرکت کنند. چون در گذشته فعالیتهای زیادی در راستای زنان شده، اما از این که فعالیتها پراگنده بوده، ما نتوانستیم بهبود خیلی کلیدی در وضعیت زنان ایجاد کنیم."
سخنگوی وزارت امور زنان افزود، در سال ۱۳۹۹ برای تقویت فعالیتهای زنان تلاشهای قابل توجه صورت گرفت و مشکلات آنها در مجموع کمتر بود.
با این هم قتلهای هدفمند به نگرانی زنان در افغانستان افزوده است.
زلمی خلیلزاد با وزیر خارجه هند درباره روند صلح افغانستان گفتگو کرد

زلمی خلیلزاد نمایندۀ ویژه امریکا برای صلح افغانستان با اسجی شنکر وزیر خارجه هند روی پیشرفتها در گفتگوهای صلح بحث کرده است.
آقای جی شنکر روز یکشنبه (۱۷ حوت) در توییتر نوشت که خلیلزاد به او زنگ زد و هر دو در مورد پروسه صلح افغانستان گفتگو کردند.
او افزوده که دو جانب به تماسها برای بحث روی این پروسه خواهند داد.
زلمی خلیلزاد هفته گذشته نخستین سفرش به عنوان نماینده ویژه برای صلح افغانستان در اداره رئیس جمهور جو بایدن را از کابل آغاز کرد و با رهبران و مقامهای افغان دید.
سپس او به دوحه رفت و در مورد گفتگو روی پروسه صلح افغانستان با مقامهای دفتر سیاسی طالبان در قطر دیدار کرد.
احمد یوسف نورستانی والی سابق هرات محکوم به حبس شد

محکمه ابتدائیه رسیدگی به جرایم سنگین فساد اداری میگوید احمد یوسف نورستانی والی پیشین ولایت هرات و هفت تن از شرکای جرمی اش به اتهام سوء استفاده از صلاحیت وظیفوی، محکوم به حبس و پرداخت جبران خساره شدند.
در اعلامیهای که از سوی این محکمه امروز شنبه (۱۷ حوت) نشر شده آمده که احمد یوسف نورستانی در قضیه سوء استفاده از صلاحیت وظیفوی به مدت (دو سال و شش ماه) حبس تنفیذی محکوم به مجازات شده است.
این محکمه گفته که هفت تن از مقامهای فعلی و پیشین ولایت هرات در قضیه شراکت در سوء استفاده از صلاحیتهای وظیفوی هر یک را به مدت ( دو – دو سال و شش – شش ماه) حبس تنفیذی غیاباً محکوم به مجازات کرده است.
در اعلامیه آمده که حکم محکمه به حضور داشت سارنوال مؤظف و مساعد حقوقی طرفین قضیه طور غیابی در مورد شان صادر شده است.
همچنان گفته شده که مطابق فقره ۲ ماده ۱۴ کود جزا متهمین به پرداخت جبران خساره وارده به دولت که مبلغ ۸۶۷۱۲۰ افغانی میشود طور علی السویه محکوم به مجازات شده اند.
محکوم شدهها تا حال در مورد این حکم محکمه چیزی نگفته اند.
کابل امروز میزبان نشست دو روزه «امن و ثبات» است

یک تعداد بزرگان اقوام پشتون دو طرف خط دیورند امروز (۱۷ حوت) در کابل جمع شده و در مورد راه حل جنگ جاری در این منطقه مشوره میکنند.
آنها در یک کنفرانس تحت نام امن و ثبات که از سوی وزارت اقوام و قبایل افغانستان در کابل برگزار شده و دو روز دوام میکند، اشتراک دارند.
محبالله صمیم وزیر اقوام و قبایل افغانستان در مورد اهداف این کنفرانس دو روزه گفت: "دامن این جنگ و بدبختی امروز در خیبر پختونخواه، وزیرستان و نقاط دیگر هم گسترده شده. بخاطر تامین امن و ثبات در این منطقه لازم بود که یک کنفرانسی مشترک را تحت نام امن و ثبات برگزار کنیم."
در این اجلاس علاوه بر سیاستمداران و افراد با نفوذ افغانستان، چهرههای فرهنگی و سیاسی خیبرپختونخواه و بلوچستان هم اشتراک دارند.
مقامهای افغان میگویند مخالفان مسلح دولت افغانستان در پاکستان پناهگاه امن دارند، اما پاکستان این ادعا را رد میکند.
۲۲ تن در نتیجه انفجار بالون گاز در کنر زخمی شدند

در یک انفجار در اسعد آباد مرکز ولایت کنر یک نفر کشته و ۲۲ نفر زخمی شدند.
نظر به گزارش خبرنگار رادیو آزادی از منطقه این انفجار شام گذشته (۱۶ حوت) در یک رستوان رخ داد.
یک تن از زخمیها بنام روحالله به رادیو آزادی گفت: "من دکان خود را بستم و کار تمام شد. دو قدم رفته بودیم که یک صدای مهیب بلند شده وخاک و خاکستر فضا را گرفت، من دیگر نفهمیدم چه شد."
فریدالله دهقان سخنگوی قوماندانی امنیه کنر میگوید که این انفجار در نتیجه آتش گرفتن دبه گاز در یک رستوران کبابی در یک زمانی صورت گرفت که مردم برای گرفتن کباب در صف استاده بودند.
کار عملی ساخت بند پلتو در پکتیکا آغاز شد

کار ساختمان بند آب پلتو در پکتیکا عملاً آغاز شد.
غازی دانش سخنگوی والی پکتیکا به رادیو آزادی گفت، امور این بند توسط شرکت انکشاف ملی انجام میشود که تا سه سال آینده تکمیل و به بهرهبرداری سپرده خواهد شد.
او افزود: "این بند به مصرف ۱.۳۴ میلیارد افغانی اعمار میشود که سه هزار هکتار زمین را آبیاری خواهد کرد و برای صدها نفر بیکار در پکتیکا زمینه کاری فراهم میشود."
سنگ تهداب این بند سه ماه قبل گذاشته شد اما به گفته مقامها بخاطر سردی زمستان کار عملی آن به تاخیر افتاده بود.
برنامه آموزشی برای بهبود وضعیت شفافیت زیربناها در کابل آغاز شد

طولانی بودن روند تدارکاتی، عدم نشر اطلاعات و مشکلات در چگونگی اجرای پروژههای زیربنایی، از چالشهای اساسی تأمین شفافیت در افغانستان خوانده میشوند.
ابتکار شفافیت جهانی زیربنا (کاست) برای نخستین بار برنامه آموزشی را برای افزایش شفافیت در اجرای طرحهای زیربنایی در افغانستان روی دست گرفته است.
ابتکار شفافیت سکتور زیربنایی، یک ابتکار جهانی، غیر انتفاعی و غیر وابسته است که همگام با حکومت، سکتور خصوصی و جامعه مدنی در سرتاسر جهان کار میکند تا ارزش بهتری را از سرمایه گذاری پروژه های زیربنایی با افزایش شفافیت و حسابدهی در این سکتور بدست بیاورد.
عبدالصبور نریمان، سخنگوی وزارت اقتصاد افغانستان میگوید: "این حرکت باعث میشود تا شفافیت زیربناها به گونه درست تضمین شود و ما به وسیله وسایل معلوماتی و اطلاعدهی که داریم، ساخت زیربناها را در افغانستان مورد مطالعه قرار داده شفافیت آنرا تضمین کنیم."
این برنامه با شرکت مسئولان بخش اطلاعرسانی ادارات تدارکاتی دولت روز یکشنبه (۱۷ حوت) در کابل آغاز شد. این برنامه را ابتکار شفافیت زیربنایی و وزارت اقتصاد افغانستان و کمیسیون دسترسی به اطلاعات به راه انداختهاند.
سخنگوی وزارت اقتصاد میگوید که ارزیابی شاخص شفافیت زیربنایی افغانستان براساس روش تحقیقی مشخص و معیاری انجام میشود و در چهار بخش مورد بررسی قرارمیگیرد: "مساعد بودن شرایط قانونی پروسهها، ظرفیت نهادها، مشارکت مردم و نشر اطلاعات."
غلامرضا میرزایی، مسئول بخش ارتباطات ابتکار شفافیت زیربنایی میگوید افغانستان یکی از چهار کشوریست که این برنامه آزمایشی در آنها اجرا میشود: "کاست بینالمللی یا نهاد ابتکار جهانی شفافیت زیربنا روی یک شاخص مشخص روی سکتور زیربنا کار کرد و این شاخص پس از پنج سال نهایی شده و قرار شد که در سال ۲۰۲۱ در تایلند، اوکراین، کاستریکا و افغانستان به طور آزمایشی تطبیق شود."
در همین حال شبکه مبارزه با فساد اداری افغانستان بهبود سیستم اطلاعرسانی و تأمین شفافیت در نهادهای دولتی را در امر مبارزه با فساد ضروری میداند.
خانزمان امرخیل مسئول این نهاد گفت: "هیچکس در مورد تطبیق پروژههای زیربنایی معلومات ندارد. ما که در بخش مبارزه با فساد کار میکنیم، ولی متاسفانه به پروژههای زیربنایی معلومات درست نداریم. اگر در این راستا کار شود، ما در آینده پروژههای بهتری خواهیم داشت."
آقای امرخیل همکاری نهادهای جهانی در اجرای اصلاحات و تأمین شفافیت در پروژهها را اثرگذار میداند.
این در حالی است که براساس ارزیابی سازمان شفافیت بینالمللی، افغانستان از کشورهای خوانده شده که در سالهای اخیر در مبارزه با فساد پیشرفت داشته اما هنوز هم یکی از فاسدترین کشورهای جهان است.
بر اساس رتبهبندی این سازمان، افغانستان در سال ۲۰۱۹ در رتبه ۱۷۳ قرار داشت و در سال ۲۰۲۰ با صعود هشت پلهای به رده ۱۶۵ رسید.
شهرزاد اکبر: دست از قتلهای هدفمند بردارید

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان یک بار دیگر خواهان توقف قتلهای هدفمند در این کشور شده است.
شهرزاد اکبر رئیس این کمیسیون روز گذشته (۱۶ حوت) در حساب توییترش نوشت که از اول جنوری امسال تا کنون شش زن مسلکی در افغانستان جانهایشان را در حملههای هدفمند از دست دادهاند.
او گفته که در این میان چهار زن در ننگرهار کشته شدند که سه تن آنها کارمند رسانهها و یک تن آن داکتر بود.
دو قاضی زن هم چندی پیش در تیراندازی افراد مسلح ناشناس در شهر کابل کشته شدند.
شهرزاد اکبر در آستانه تجلیل از روز زن گفته: "این جنگ هزینه هنگفتی را بجا مانده، دست از قتلهای هدفمند بردارید."
روز زن همه ساله در هشتم ماه مارچ بزرگداشت میشود.