کشورهای عضو اتحادیه اروپا، بریتانیا و ایالات متحده امریکا، پس از نشست اسلو از طالبان خواستند تا حقوق بشر در افغانستان به ویژه حقوق زنان را تأمین کنند.
در این اعلامیه که ناوقت روز چهارشنبه ۲۶ جنوری منتشر شد، آمده است که طالبان به تعهدات خود در برابر هراسافگنی و قاچاق مواد مخدر پابند خواهند بود.
در بخشی از این اعلامیه آمده است: "از طالبان خواسته شده که برای جلوگیری از سرپیچیها از حقوق بشر، برای ایجاد خطرهای بیشتر بازداشتهای خودسرانه (از جمله بازداشتهای اخیر فعالان حقوق زنان)، ناپدید کردن اجباری و فشار وارد کردن بر رسانهها، محاکم صحرایی، شکنجه، وضع کردن محدودیتها بر زنان و دختران، اقدامات بیشتری انجام دهند. باید به آموزش، کار و آزادی سفر زنان بدون مردان اجازت داده شود."
فرانسه، آلمان، ناروی، ایتالیا، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا در این اعلامیه مشترک اعلام کردهاند که دیدار با طالبان نشانه مشروعیت به حکومت موقت آنها نیست.
در بخشی از این اعلامیه تأکید شده که: "دیدار با طالبان به هیچ صورت به معنای به رسمیت شناختن یا مشروعیت دادن به حکومت موقت اعلام شده از سوی طالبان در ۲۰۲۱ سپتمبر نیست."
در این اعلامیه مشترک از نکات مختلف نتایج نشست اسلو یادآوری شدهاست.
ما تلاش کردیم تا نظر سخنگویان حکومت طالبان را در این باره به دست آوریم، اما تا زمان نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی پاسخی داده نشد.
مقامهای طالبان که در نشست سه روزه در اسلو شرکت کرده بودند، هیچ وعده مشخصی در باره کار زنان و دختران و یا آزادی برخی از زنان بازداشت شده نداده اند، اما تأکید کردهاند که تلاش خواهند کرد مشکلهای موجود را از راه گفتوگو حل کنند.
برخی از زنان افغان میگویند با وجود اینکه طالبان در این نشست هیچ تعهدی برای حفظ حقوق آنها نداشتند، اما امیدوارند که در اینگونه نشستها جامعه جهانی و سازمان ملل متحد، آنها را زیر فشار قرار دهند تا این مورد ها را رعایت کنند.
تمنا صدیقی، فعال حقوق زنان به رادیو آزادی گفت: "جامعه بینالمللی باید به طالبان بگوید و آنها را وادار کند که به این حقوق و مسائل احترام بگذارند، زیرا این حقوق اساسی جامعه است. اگر طالبان میخواهند حکومت کنند، اینها حقوق اولیه بشری است که باید حفظ شود و به آن عمکل کنند."
از سوی دیگر، انتونیو گوترش سرمنشی سازمان ملل متحد در حساب تویتر خود نوشت: "برای به رسمیت شناختن و حمایت بینالمللی مردم افغانستان، ضروری است که طالبان بهطور کامل به حقوق بشر احترام بگذارند و از حقوق زنان و دختران محافظت کنند."
پیش از این سخنگویان طالبان به رادیو آزادی گفته بودند که آنها به حقوق همه مردم افغانستان پابند هستند و برای حل مشکلهای موجود تلاش میکنند.
نشست سه روزه مقامهای حکومت طالبان، نمایندهگان زنان معترض افغانستان و فعالان جامعه مدنی، مقامهای بینالمللی و دیپلوماتها در اسلو پایتخت ناروی در ۲۳ جنوری برگزار شده بود.
این نشست درباره مسایل گونهگون مربوط به افغانستان از جمله حقوق بشر، آموزش زنان و کار، جلوگیری از بازداشتها و شکنجههای اخیر، حل مشکلهای اقتصادی، کمکهای بشردوستانه جامعه جهانی به افغانستان و آزادسازی داراییهای مسدود شده افغانستان از سوی ایالات متحده گفتوگو شدهاست.
در این نشست برخی از فعالان حقوق زنان افغانستان و نمایندگان زنان معترض نیز حضور داشتند.