توماس ویست نماینده ویژه امریکا برای افغانستان میگوید، او با قاطعیت در مورد تمامی نگرانیهایش با طالبان صحبت کردهاست.
او پس از دیدارهای اخیرش با مقامهای طالبان در ناروی در توییتراش نوشته است که جامعۀ جهانی باید همچنان در افغانستان دخیل باشد، روند مشورتی گسترده در مورد آینده سیاسی آغاز شود، به دستگیریهای خودسرانه پایان داده شود و هر گونه حقوق بشر باید حفظ شود.
آقای ویست چکیدۀ گفتوگوهای دیدارهای اخیرش را با مقامهای طالبان در ناروی نشر کرد.
او نوشته است، در این دیدار ها روی چگونهگی آمادگیها برای آغاز دوبارهٔ مکاتب در ماه حمل، اوضاع امنیتی، مبارزه با داعش و توقف دستگیریهای خودسرانه بحثهای گسترده صورت گرفته اند.
این مقام بلند پایهٔ امریکا برای افغانستان میگوید، گفتوگوهایش با طالبان قاطعانه بود و پیام روشنی داشته است که جامعهٔ جهانی باید در افغانستان دخیل باشد.
وی در مورد خواستهایش از مقامهای طالبان نوشته است: "مشورههای گسترده باید میان افغانان در مورد آینده سیاسی کشور شان آغاز شوند، دستگیریهای خود سرانه پایان یابند، حقوق بشر حفظ شود، زنان و دختران باید بدون کدام ممانعت و تأخیر به مکاتب دسترسی داشته باشند."
توماس ویست بر تداوم کمکهای بشردوستانه و اقتصادی با افغانستان تأکید کرده و افزوده است که با طالبان در مورد چالشهای فرا راه سکتور بانکی، حل بحران ارزی کنونی و کمکهای بشری و اولیه به تفصیل گفتوگو کردهاند.
این در حالیست که نظام بانکی و اقتصادی افغانستان پس از حاکمیت طالبان بیشتر از هر وقت دیگر در ۲۰ سال گذشته آسیب دیده و در آستانهٔ سقوط قرار دارد.
از سویی هم شورای مهاجرت ناروی یا (NRC) در یک اعلامیهاش به روز پنجشنبه نگاشته، گزارشها نشان میدهند که پس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان بر افغانستان، تحریمهای اقتصادی غرب بر این کشور مانع انتقال پول از سوی نهادهای کمکرسان به این کشور شدهاست و به همین دلیل میلیونها انسان از دسترسی به کمکهای عاجل محروم اند.
شورای مهاجرت ناروی میافزاید، تا زمانیکه وزارت خزانهداری ایالات متحدهٔ امریکا و دیگر نهادهای کمک کننده گام بیدرنگ برندارند و بانکها را برای انتقال پول قادر نسازند و نیز تا زمانیکه بانک مرکزی افغانستان وظایف کلیدی را از سر نگیرد، انتقال کمکها برای میلیونها تن که با تهدید روبهرو اند، ممکن نخواهد بود.
در این گزارش روند کنونی کمکهای مالی با افغانستان ارزیابی شده و نشاندهندهٔ این است که این روند با هیچ معیار، امنیت متعادل و هزینهیی برای رفع نیازهای بشری برآورده نمیکند. نگرانکنندهترین نکته در این گزارش این است که میکانیزم کمکهای کنونی بهطور کامل برای کمک کنندهگان محلی و خود افغانان قابل دسترسی نیست و با افزایش نیاز ها نمیتوانند در جلوگیری از سقوط اقتصادی جلوگیری کنند.
با این همه وزارت امور خارجهٔ امریکا میگوید، کشور های منطقه و جهان مکلف اند تا با افغانان کمک کنند.
ند پرایس سخنگوی این وزارت ناوقت روز پنجشنبه در یک نشست خبری گفت، امریکا نهتنها از کمکهای بشری با افغانستان جلوگیری نمیکند، بلکه به دنبال تسهیل روند کمکها برای افغانان تلاش میکند.
آقای پرایس میگوید: "به جامعه جهانی باید واضح بسازیم، ما هر کاری از دستمان بر میآید انجام میدهیم. هر کشور مسئول در جهان، چه در منطقه و چه فراتر از آن، فرصت دارند و در بعضی بخشها در برابر مردم افغانستان مکلفیت دارد."
حکومت طالبان نیز از هر گونه کمکهای بشری و اقتصادی استقبال میکنند و اطمینان میدهند که این کمکها به افغانان نیازمند خواهد رسید.
این در حالیست که جان سوپکو سرمفتش ويژه امریکا برای بازسازی افغانستان از هدر رفتن احتمالی کمکهای بشری در افغانستان خبر میدهد.
آقای سوپکو که روز پنجشنبه در یک نشست روی خط یا آنلاین در شورای اتلانتیک صحبت میکرد گفت، اگر نظارت درست بر کمکهای جهانی موجود نباشد، این خطر وجود دارد که قبل از رسیدن به افراد نیازمند ضایع شود.
این نگرانی در حالی مطرح میشود که افغانستان اکنون با بدترین وضعیت فقر، بیکاری، شرایط بد اجتماعی و فروپاشی بخشهای اقتصادی و صحی مواجه است و تنها امید برای جلوگیری از آن، رهاسازی کمکهای خارجی و منجمد شدن پولهای بانکی افغانستان است.