لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۲۲ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۰۵:۲۶

تالار های مجلل عروسی درکابل رونق گذشته خود را از دست داده اند


تالار های عروسی در کابل در زمان حکومت جمهوریت از رونق فراوانی برخوردار بود.
تالار های عروسی در کابل در زمان حکومت جمهوریت از رونق فراوانی برخوردار بود.

با تسلط دوباره طالبان به قدرت٬ کار و فعالیت سالون های مجلل عروسی در کابل نیز از رونق افتاده است و مالکین این سالون ها از کمرنگ شدن محافل عروسی و عدم مراجعه مردم٬ شکایت دارند.

بسیاری ها٬ بحران اقتصادی را یکی از عوامل آن می‌دانند٬ اما اجازه نیافتن پخش موسیقی زنده و وضع برخی از محدود های دیگر٬ مردم را وا داشته است تا محافل خود را در این سالون ها برگزار نکنند.


گفتۀ مشهوری است میان شماری از پایتخت نشینان که می‌گویند: "آدم یک بار عروسی می‌کند، هر ارمانی که داری بکش"

پیش از حاکمیت دوبارۀ طالبان یکی از مقدمات اساسی برای برگزاری محافل عروسی٬ گزینش یک تالارها مجلل عروسی بود. تالارهای عروسی مجلل، پر زرق و برق و تنویر شده٬ نمای شبانۀ بخش‌هایی از کابل را زیباتر می‌سازند.

اتحادیهٔ هوتل داران در کابل می‌گوید، با تحولات سیاسی نه ماه پیش بحران اقتصادی دامن‌گیر افغانستان شد و خانواده‌ها با چالش‌های اقتصادی زیادی روبرو شدند. به گفتۀ این اتحادیه همین علت سبب شده است که شماری از مردم محفل‌های عروسی شان را در خانه برگزار کنند.

نادر قرغه‌یی مسئول اتحادیهٔ هوتل داران کابل به رادیو آزادی گفت:

« هوتل ها در زیبایی شهر سهم بسیار داشته اند، سابق اگر یک هوتل محفل نمی‌داشت می‌توانست تا ده بجه شب چراغ‌های هوتل خود را روشن بماند، از جنراتور استفاده می‌کرد و یا از برق عمومی استفاده می‌کرد، قبلا یک لیتر تیل سی افغانی بود، اما حال ۸۵ یا ۹۰ افغانی است، قبلا در یک ماه اگر یک هوتل سی محفل را تیر می‌کرد، اما اکنون به ۵ یا ده محفل کاهش یافته، تعداد محافل کم شده، مثلا ما یک پیپ روغن را هزار افغانی می‌خریدیم، اکنون سه هزار می‌خریم، یک بوجی برنج را قبلا ۱۳ صد افغانی می‌خریدیم حالی ۳۳۰۰ افغانی می‌خریم، همه اینا باعث شده که هم هوتل دار و هم محفل دار را به چالش بکشد"

شماری از خارجیانی که شباهنگام جادۀ هشتادمترۀ میدان هوایی را به سوی خواجه بغرا می‌پیمودند، با دیدن تالار‌های عروسی تنویر شده آن را به لاس ویگاس امریکا تشبیه می‌کردند. طبعا که چنین نبود اما اندکی شبیه آن گفته می‌شد.

سالون های چراغان، با موترهای گل‌پوش و بیروبار پیش تالارها چشم هر رهگذری را به خود جلب میکرد.

زمانی مردم برای تجلیل از محافل خوشی شان باید روزها، هفته ها و یا ماه‌ها منتظر می‌‌ماندند تا در تالارعروسی دلخواه شان جشن عروسی‌ را برگزار کنند.با آنکه پول زیادی به مصرف می رسید٬ اما این به بخشی از فرهنگ کم از کم شهر نشینان در پایتخت و شهرهای بزرگ افغانستان مبدل شده بود.


شبنم که او نیز محفل عروسی‌اش را در یکی از سالون های عروسی برگزار کرده بود، در مورد ویژگی های عروسی در هوتل به رادیو آزادی می‌گوید.

« به نظر من مصرف عروسی در هوتل و خانه یک چیز است، اما هوتل کمی راحت‌تر است، هم پاک است و هم عزت مهمان میشه، ما در هوتل‌ها زیاد عروسی دیدیم، عروسی خانه را هم دیدیم، بعد از اینکه عروسی در خانه خلاص شوه عروس‌خیل و داماد خیل باید پاک‌کاری کنند، قبل از آن سه چهار حویلی همسایه را به خاطر محفل مردانه می‌گیرند، همه کس در جنجال است.»

پخش موسیقی زنده و رقص و پایکوبی یکی از ویژه گی های پر جاذبه سالن های عروسی بود.
پخش موسیقی زنده و رقص و پایکوبی یکی از ویژه گی های پر جاذبه سالن های عروسی بود.

آزایتا که چند شب پیش در محفل عروسی یکی از دوستانش شرکت کرده بود به رادیو آزادی گفت:

"در دوران جمهوریت عروسی های مجلل و آراسته بود، هیچ ممانعت وجود نداشت، مردم می‌تواستند به هر نحوی که دلش‌بخواهد لباس بپوشند، ساز و سرود برپا کنند، بدون ترس و حراس، اما در زمان طالبان عروسی ها کمرنگ شده، بیشتر عروسی ها در خانه می‌شود و بدون ساز و سرود، و لباس های را که مردم می‌تواستند بپوشند نمی‌توانند و هیچ آزادی نیست."

جوان دیگری که با نگرانی‌های امنیتی نمی‌خواهد نام او در گزارش نوشته شود، می‌گوید برای نخستین بار بود که در یکی از جشن‌های عروسی حضور یافته بود که بدون موسیقی بود. علت آن هم ممنوع شدن موسیقی از سوی طالبان است :

حتی افراد اداره امر به معروف و نهی از منکر برای تفتیش موسیقی به سالن ها داخل میشوند

"قبلا که در مراسم عروسی می‌رفتیم موسیقی زنده می‎‌بود، مردم لذت می‌بردن، رقص و پای کوبی می‎‌کردند و محافل لذت خاص داشت، اما چند روز پیش که ما در یک عروسی رفتیم، ساز و سرود نبود، وحتی ماموران امارت اسلامی آمده و می‌یدند که آیا در این محفل موسیقی است یا خیر"

خواستیم در مورد نظارت نیروهای طالبان از جریان محافل عروسی٬ از سخنگویان طالبان نیز بپرسیم، اما پاسخی دریافت نکردیم.

با این حال محد صادق هاکف مهاجر سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان در یک پیام به رادیو آزادی نوشته "موسیقی و ساز و سرود در مراسم عروسی باعث ایجاد مزاحمت به دیگر مردم می‌شد و از همین رو آن را منع کردند."

پیش از این هم طالبان گفته اند که موسیقی و شنیدن آن حرام پنداشته می‌شود. برخورد طالبان با آوازخوانان در کشور چندان خوب نبوده است و در چندین مورد دیده شده که آلات موسیقی را آتش زده اند و نیز برخی‌ها را به علت شنیدن موسیقی مجازات کرده اند.

به گفتۀ مالکین تالارهای عروسی٬ اگر وضعیت چنین ادامه یابد، به زودی درب برخی از این تالارها مسدود خواهد شد.

XS
SM
MD
LG