ادارۀ سازمان ملل متحد برای برابر جنسیتی و قدرت بخشیدن به زنان (زنان سازمان ملل متحد) میگوید، یک نظرسنجی که از سوی سازمانهای غیردولتی در افغانستان انجام شده، نشان میدهد که ۹۳ درصد آنها پس از ممنوعیت همکاران زنشان، فعالیتشان را به گونۀ قسمی یا کامل متوقف کرده اند.
این اداره اواخر شب گذشته در صفحۀ توییتر خود نوشته است: "همکاری دختران و زنان افغان در ارسال کمکهای بشردوستانه مهم است."
با ممنوعیت کار در مؤسسات، با مشکلات شدیدی مواجه هستم.
یک باشندۀ ولایت کندهار که به دلیل مسائل امنیتی نمیخواهد نامش در این گزارش ذکر شود از مشکلاتی به رادیو آزادی میگوید که پس از ممنوعیت کار دختران و زنان افغان در سازمانهای غیردولتی توسط طالبان با آن مواجه شده:
"در سازمانی کار میکردم، تمام درآمد خانه را پرداخت میکردم، اما با ممنوعیت کار در مؤسسات، با مشکلات شدیدی مواجه هستم. همه نگاهها به من بود، قبلاً به حقوق من وابسته بودند، اما حالا نه حقوق دارم و نه میتوانم صدقه بخواهم. این فقط من نیستم، بسیاری از زنان دیگر نیز هستند."
هزاران زن دیگر نیز سرنوشت مشابهی با این بانو دارند که با تصمیم طالبان مبنی بر ممنوعیت کار دختران و زنان افغان در سازمانهای غیردولتی به همین سرنوشت دچار شده اند.
در ۲۴ دسامبر ۲۰۲۲، طالبان دختران و زنان افغان را از کار در سازمانهای غیر دولتی منع کردند. تصمیم آنها صدها زن را که در این مؤسسات کار میکردند، در وضعیت بسیار بدی قرار داده است.
این تصمیم طالبان واکنشهای گستردهای را به دنبال داشت.
طالبان پیش از این نیز بر دختران و زنان افغان محدودیتهای دیگری وضع کرده اند که محرومیت دختران بالاتر از صنف ششم از آموزش و پس از آن بسته شدن دروازههای پوهنتونها به روی آنان از جمله موردهای مهم این محدودیتها اند.
هرچند بارها خواستههای در داخل و خارج از کشور مبنی بر رفع این محدودیتهای طالبان بر زنان مطرح شده، اما حکومت طالبان هنوز تصمیم خود را تغییر نداده است.
مقامهای طالبان نیز در مورد راه حل این مشکل چیزی نمیگویند.
بخش آسیایی کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان هم به تازگی گفته که تحصیل برای دختران افغان یک امتیاز نیست، بلکه حق انسانی آنهاست.
این اداره صبح امروز ویدیویی را در صفحۀ توییتر خود نشر کرده و نوشت است: "دختران به مکتب و تحصیل وابسته هستند و هیچکس در هیچ سطحی نباید از حق تحصیل محروم شود."
بیش از ۵۰۰ روز است که طالبان مکاتب دخترانۀ بالای صنف ششم را بسته اند و ۴۴ روز است که دروازۀ پوهنتونها نیز به روی دختران بسته شده است.