لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۱ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۱۵

روند اخراج افغان ها از ایران؛ در سه ماه گذشته ۱۵۰ هزار افغان به ولایت نیمروز برگشته اند


تعدادی از افغانهای مهاجر که به تازه گی از ایران اخراج شده اند
تعدادی از افغانهای مهاجر که به تازه گی از ایران اخراج شده اند

مقام های محلی طالبان در ولایت نیمروز می گویند که در سه ماه گذشته نزدیک به۱۵۰ هزار مهاجر افغان از ایران به افغانستان بازگشته اند.

آنان می گویند که برخی از مهاجران افغان داوطلبانه برگشته اند و شماری دیگر هم اخراج شده اند.

افغان های اخراج شده در نیمروز از برخورد نامناسب و آزار و اذیت پولیس ایران شکایت می کنند.

عبدالسلام ۴۰‌ ساله باشنده ولسوالی دلارام ولایت نیمروز یکی از هزاران مهاجر افغان است که به تازگی از ایران اخراج شده است.

او حدود دو ماه پیش به علت کارگری و پیدا کردن لقمه نانی برای خانواده شش نفره اش، به طور قاچاقی به ایران رفته بود و تازه در شهر زاهدان کار روزمزد پیدا کرده بود اما پولیس ایران وی را دستگیر و اخراج کرده است:

"حکومت ایران در مدت دو روزی که ما را گرفت و زندانی کرد، نه برای ما نان داد و نه آب. ما را داخل اتاق زندانی کرده بودند، باز ما را بیرون آوردند، از صبح تا عصر ما را در آفتاب سوزان نشانده بودند، نمی توانستیم که بلند شویم وقتی که ایستاده می شدیم با لگد در پشت ما می زدند.کسانی را گرفتند و با ما یکجا رد مرز کردند که خانواده های شان آنجا ماندند."

مقامات در ولایت نیمروز می گویند که روزانه حدود یک هزار افغان از ایران به وطن برمیگردند
مقامات در ولایت نیمروز می گویند که روزانه حدود یک هزار افغان از ایران به وطن برمیگردند

مولوی عبدالله ریاض رئیس مهاجرین حکومت طالبان در ولایت نیمروز است.

او می‌گوید که روزانه بیش از هزار مهاجر افغان توسط حکومت ایران اخراج می شوند:

"تقریباً در هر ماه چهل و شش هزار نفر الی پنجاه هزار نفر از ایران برگشت می کنند. در همین سه ماه تقریبا یک صد و بیست هزار مهاجر افغان از کشور ایران رد مرز شده اند. در این میان بسیاری شان به اختیار خود شان عودت کرده و آمده و بعضی از آنها بصورت اجباری از طرف حکومت ایران رد مرز شده و می شوند."

او گفت که به شماری از افغانهایی اخراج شده که از ولایت های مختلف هستند، برای یک شبانه روز توسط موسسات همکار، سه وقت غذا و نیز کرایه راه داده می شود تا به ولایت های اصلی شان برگردند.

به اساس گزارش ها؛ پس از سقوط نظام جمهوری و برگشت طالبان به قدرت در افغانستان در بیش از دو سال گذشته، فقر و بیکاری در این کشور افزایش یافته و ناداری بیشتر دامنگیر مردم شده است.

بسیاری از جوانان به ویژه زنانی که‌ در نهادهای مختلف دولتی و غیر دولتی مصروف کار بودند وظایف شان را از دست داده اند.

از سویی دیگر سال گذشته، مقام های محلی طالبان در نیمروز وعده کرده بودند که جلو قاچاق انسان و مهاجرت های غیر قانونی به ایران را می گیرند، اما به نظر می رسد که طالبان در این اقدام شان موفق نبوده اند و بازار قاچاقبران انسان در این ولایت تا هنوز هم گرم باقی مانده است.

بسیاری ها با وجود اینکه بارها قاچاقی به ایران رفته و دوباره توسط پولیس ایران رد مرز شده اند، هنوز هم قصد سفر به آن کشور را دارند.

گل محمد ۴۶ ساله که باشنده فراه است و اکنون در شهر زرنج مرکز نیمروز به سر می برد، می گوید که تازه از ایران رد مرز شده؛ اما ناگزیر است که دوباره قاچاقی به ایران سفر کند:

"از بدبختی خود به ایران می رویم در اینجا نه کار است و نه کسب، خودم استاد کار هستم، بنایی می کنم. اما در به در هستم یک هفته می شود که به راه بودم دستگیرم کرد و مرا پس رد مرز کرد؛ اما حالا دوباره تصمیم گرفتم و باز می روم ایران."

چند ماه پیش، امیر حسین عبداللهیان وزیر خارجه ایران گفته بود که پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان در تابستان سال ۲۰۲۱ میلادی، حدود یک میلیون پناهجوی افغان به ایران پناه آورده اند‌.

با وجود مشکلات زیاد و خطر اخراج اجباری٬ تعدادی از جوانان هنوز هم در تلاش رفتن به ایران هستند
با وجود مشکلات زیاد و خطر اخراج اجباری٬ تعدادی از جوانان هنوز هم در تلاش رفتن به ایران هستند

به اساس گزارش رادیو فردا بخش ایران رادیو اروپای آزاد، رادیو آزادی در این اواخر برخورد و لحن تند شماری از سیاستمداران، اعضای پارلمان و رسانه های دولتی ایران علیه مهاجرین افغان افزایش یافته است.

حمیدالله فعال مدنی در حوزه جنوبغرب افغانستان است.

از او پرسیدم که چرا افغان ها به خصوص جوانان ، با وجود این همه مشکلات و چالش ها در راه ، کشور را ترک می کنند؟

او به رادیو آزادی این دلایل را پیشکش می کند:

"یکی از دلایل این است که برای جوانان شغل، کار و کسب وجود ندارد و مجبور می شوند که باید بیرون شوند از کشور و دلیل دیگر هم فشار و فقر بیش از حد دامنگیر مردم است و این هم باعث می شود که کشور را ترک بکنند و بحث دیگر هم این است که حکومت انتقاد پذیر هم نیست اکثر جوانانی که برای اصلاحات اعتراض می کنند یا انتقاد می کنند با سرکوب مواجه می شوند این هم دلیل دیگر است که باعث می شود جوانان کشور را ترک بکنند."

اما بسیاری از جوانان مانند گل محمد از حکومت سرپرست طالبان چه می خواهند؟

"ما از بزرگان خود این تقاضا را داریم که به ما زمینه کار را مساعد کنند، اگر کار مساعد باشد چه می کنیم که به کشورهای بیگانه برویم. اگر در اینجا به ما کار مساعد شود. ما دیگر به این کشور ها نمی رویم."

XS
SM
MD
LG