سازمان حقوق بشر و دموکراسی افغانستان (ای اچ آر دی او) با راه اندازی یک موزیم آنلاین زیرنام "خانۀ خاطرۀ افغانستان" میگوید که این پلتفرم آنلاین به مستندسازی و حفظ داستانهای قربانیان جنگ اختصاص یافته و یک دیدگاه جامع در مورد تأثیرعمیق جنگ در افغانستان ارائه خواهد کرد.
این سازمان به روز دوشنبه در اعلامیهای افزوده که موزیم آنلاین "خانۀ خاطرۀ افغانستان" همچنان با تشویق مشارکت مداوم جامعه، تسهیل گفتگوها در مورد گذشته و روایتهای مختلف کسانی است که تحت تأثیر جنگ قرار گرفته اند.
در ادامه آمده که این پلتفرم به درک عمیقتر علتهای اساسی درگیریها در دهها سال جنگ و خشونت در افغانستان کمک میکند.
از سوی هم شمار ی از قربانیان جنگ در افغانستان میگویند که خواهان تأمین عدالت هستند.
ذبیح الله، یک باشندۀ غیرنظامی ولایت پروان که چهار سال قبل در نتیجۀ برخورد ماین با موتر حاملش یک دستاش قطع شده، به رادیو آزادی گفت:
"من چهارسال قبل در انفجار ماین دستام را از دست دادم، در موتر از چاریکار به سمت غوربند در حرکت بودیم در راه ما را ماین زد، یک دستام آسیب دید و یک دستام قطع شد و یک پای ام هم سوخت، ما میخواهیم که اینها "عاملان رویداد" به جزای اعمال خود برسند و به ما توجه شود."
این درحالیست که ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان به روز جمعۀ گذشته در نشستی زیر نام "پاسخگویی در قبال جنایات ارتکابی در افغانستان محکمۀ بینالمللی جزایی وفراتر از آن" گفت که افغانستان در چندین دهه جنایات جنگی، جنایت علیۀ بشریت و نقض حقوق بشر و معافیت از مجازات را تجربه کرده است.
او افزود که نقض حقوق بشر پس از حاکمیت طالبان در آگست سال ۲۰۲۱ شروع نشده، اما به گفتۀ او پس از این تاریخ تشدید شده است.
حکومت طالبان همواره گزارشها و ادعاها در مورد نقض حقوق بشری در افغانستان را رد کرده است.
در همین حال مرضیه جعفری، آگاه امور حقوقی راه اندازی موزیم آنلاین برای مستندسازی جنایات جنگی را موثر خوانده و میگوید، این ابتکار تا حدی میتواند در واضح سازی جنایات در افغانستان و رسیدگی به آن کمک کند. او به رادیو آزادی گفت:
"میتواند یک مقدار تاثیر داشته باشد در روشنسازی اذهان کسانی که مسئول در سطح جهانی هستند تا بتوانند کمکهای بهتری بشری را انجام بدهند و برای کسانی که قربانی جنگ میشوند و از آن آسیب زیاد دیده اند و کمکهای مادی و معنوی و کوتاه مدت و درازمدت داشته باشند."
سازمان عفو بینالملل هفتۀ گذشته از محکمهۀجزایی بینالمللی (آی سی سی) خواست تا اجرای عدالت را برای قربانیان جنایات انجام شده از سوی طالبان و همچنان سایر عاملین جنایات قبل از تسلط طالبان در افغانستان در اولویت قرار داده و سرعت بخشد.
قاضیهای محکمۀ جزایی بینالمللی سال گذشته گفتند، جنایات هنوز در افغانستان ادامه دارد و فیصله کردند که تحقیقات در مورد افغانستان میتواند ادامه یابد.
سازمان حقوق بشر و دموکراسی افغانستان (ای اچ آر دی او) یک سازمان مستقل، غیردولتی و غیرانتفاعی است که خود را متعهد به ترویج حقوق بشر، دموکراسی و عدالت در افغانستان از طریق تحقیق و مستندسازی جنایات و حمایت از قربانیان عنوان میکند.