مهاجران افغان در ترکیه میگویند که دولت ترکیه اسناد اقامتشان را تمدید نکرده و ازهمین بابت آنان با خطر اخراج و بازداشت روبرو هستند.
دولت ترکیه طی روزهای جمعه و شنبه دستکم ۳۲۵ مهاجر افغان را دیپورت و به کابل فرستاده است.
پناهجویان افغان در ترکیه از سرنوشت نامعلوم و مشکلات متعدد خود در این کشور شکایت دارند.
برخی از این مهاجرین از راههای قانونی و برخی دیگر از راههای قاچاق به این کشور آمدند، اما سرنوشت آنها فرق از هم ندارد.
یکی از پناهجویان افغان، که نخواست نامش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت که چندی پیش، دو عضو خانوادهاش به دلیل اتمام مهلت اقامت از سوی پولیس ترکیه بازداشت و زندانی شدند و پولیس آنها را پس از چند ماه به افغانستان بازگردانده است.
او افزود:
«پدرم حدود ۹ ماه در قید بود و خواهرم ۱۷ سالهام، حدود دو ماه در قید بود، پس از آن پولیس آنها را به افغانستان دیپورت کرد، بسیار وضعیت بدی را ما تجربه کردیم.»
این مشکلات در حالی است که بسیاری از افغانها به دلیل تشدید وضعیت بدرفتاریها در ایران، با عبور غیرقانونی به ترکیه میروند.
پیشتر، ویدیوهایی از وضعیت وخیم پناهجویان افغان در مرز ایران با ترکیه نیز منتشر شده بود.
مهاجران افغان در ترکیه میگویند که فشارها و خطر اخراج و بازداشت سبب شده که آنها در جستجوی راههای قاچاق به کشورهای دیگر باشند.
حلیمه، یک مهاجر افغان در ترکیه که سرپرست خانوادهاش است، میگوید که دولت ترکیه اسناد اقامت او و فرزندانش را قید کرده و از او خواسته است که این کشور را ترک کند.
او گفت:
«من ۲۰۱۸ از راه قاچاق به مشکلات زیاد در هوای سرد آمدیم، اکنون دولت ترکیه مدارک ما را قید کرده است، دخترهایم درس خوانده نمیتوانند، خانه کرایه نمیتوانیم، شفاخانه قبول نمیکند، در ترکیه هم زندهگی نمیتوانیم، مجبوریم دوباره از راه قاچاق به یونان برویم.»
این در حالی است که به تازگی وزارت مهاجرین و عودتکنندهگان حکومت طالبان اعلام کرده که بیش از ۳۲۵ پناهجوی افغان از ترکیه به افغانستان دیپورت شدهاند.
برخی از این افراد دارای اسناد اقامت بودند و برخی دیگر بدون سند.
ترکیه در ماههای اخیر اخراج مهاجران فاقد مدارک را تشدید کرده است.
سازمان دیدبان حقوق بشر در ماه اکتوبر نیروهای امنیتی ترکیه را به کشتن، زخمیکردن و بازداشت پناهجویان، از جمله افغانها، متهم کرده است.
در ارزیابی این سازمان که به کمیته نظارت بر وضعیت ترکیه در کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل ارسال شده، آمده است که نیروهای ترکیه بدون توجه به شرایط و درخواستهای پناهجویان افغان، آنها را از مناطق مرزی برمیگرداند.
در بخشی از این گزارش به مواردی اشاره شده که در آن نیروهای ترکیه بر پناهجویان افغان و سوری تیراندازی کرده، آنها را آزار و شکنجه داده و از خاک ترکیه اخراج کردهاند.
براساس این گزارش، سازمان دیدبان حقوق بشر اعلام کرده که در ترکیه در کنار بیش از سه میلیون پناهجوی سوری، حدود ۳۲۰ هزار پناهجوی افغان نیز حضور دارند که اکثر آنها با مشکلات جدی در دریافت ویزه و تمدید اسناد اقامتشان مواجهاند.
سازمان دیدبان حقوق بشر نیز در ۱۸ اکتوبر نیز با ابراز نگرانی از وضعیت پناهجویان در ترکیه اعلام کرد که با وجود ادامه اخراج پناهجویان افغان و سوری، اتحادیه اروپا به ترکیه برای مدیریت مهاجرت کمک مالی ارائه میدهد.
این سازمان افزوده که براساس قوانین بینالمللی، اخراج پناهجویانی که در کشورهایشان با تهدیدات جدی و آزار مواجه هستند، ممنوع است.
این درحالی است که وضعیت مهاجرین افغان در ایران بدتر شده است و بیشترین مهاجران افغان در ایران، برای فرار از بدرفتاریها در ایران یا به افغانستان بازمیگردند و یا هم بهگونه قاچاقی به ترکیه میروند.